2022-10-14 06:54:28
Φωτογραφία για Ισπανία: Ο πρώην αρχηγός ασφαλείας δήλωσε αθώος στην υπόθεση σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.
Ο πρώην επικεφαλής ασφάλειας της κρατικής εταιρείας σιδηροδρομικής υποδομής της Ισπανίας είπε στο δικαστήριο την Πέμπτη ότι δεν ευθύνεται για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2013 που σκοτώθηκαν 80 επιβάτες και τραυματίστηκαν 145.

Ο Andrés Cortabitarte και ο μηχανοδηγός του τρένου αντιμετωπίζουν και οι δύο ποινές φυλάκισης τεσσάρων ετών εάν κριθούν ένοχοι επαγγελματικής αμέλειας για τον εκτροχιασμό. Το τρένο βγήκε από τις γραμμές ενώ έτρεχε με ταχύτητα 179 χλμ/ώρα (111 μίλια/ώρα) σε μια έκταση με όριο 80 χλμ/ώρα (50 μίλια/ώρα) καθώς έφτανε στη βορειοδυτική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe μετέδωσε ότι ο Κορταμπιτάρτε είπε στο δικαστήριο ότι δεν ήταν δουλειά του να αξιολογήσει τους κινδύνους της γραμμής όπου σημειώθηκε η τραγωδία. Η Cortabitarte προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στον κατασκευαστή της γραμμής του τρένου, την UTE, και το Υπουργείο Υποδομών της Ισπανίας, καθώς και στον οδηγό.


«Ο μηχανοδηγός πρέπει να ξέρει πού πηγαίνει και πώς θα φτάσει εκεί κάθε στιγμή», είπε ο Cortabitarte σύμφωνα με την Efe. «Οι κανόνες λένε ότι ο οδηγός δεν πρέπει να πηγαίνει πιο γρήγορα από το μέγιστο όριο ταχύτητας ανά πάσα στιγμή. Αυτό πρέπει να τηρηθεί».

Ο Cortabitarte είχε αρχικά προγραμματιστεί να καταθέσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εμφάνισή του αναβλήθηκε αφού χτυπήθηκε από συγγενή ενός από τα θύματα του εκτροχιασμού τρένου έξω από το δικαστήριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οδηγός του τρένου, Francisco José Garzón Amo, έκλαψε ενώ κατέθεσε ότι είχε φρενάρει αλλά δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύγκρουση. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν σήματα που να τον προειδοποιούσαν να μειώσει την ταχύτητα πριν από την στροφή όπου σημειώθηκε η σύγκρουση.

Η ADIF, η κρατική εταιρεία σιδηροδρομικής υποδομής της Ισπανίας, επιβεβαίωσε ημέρες μετά την τραγωδία της 24ης Ιουλίου 2013 ότι εγκαταστάθηκε πρόγραμμα αυτόματης πέδησης στο μεγαλύτερο μέρος της γραμμής που οδηγεί από τη Μαδρίτη βόρεια στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, αλλά σταμάτησε 5 χιλιόμετρα (3 μίλια) νότια του τόπος ατυχήματος.

Μια ομάδα που εκπροσωπεί τα θύματα του δυστυχήματος, η πλατφόρμα Alvia 04155 Victims, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η δοκιμή θα δείξει ότι η ADIF έφερε μεγαλύτερη ευθύνη για τον εκτροχιασμό από τον οδηγό.

Η δίκη, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και να ακούσει περίπου 650 μάρτυρες.

abcnews.go.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ