2022-10-16 11:47:42
Φωτογραφία για Θουνμπέργκια. Ένα πολύ εντυπωσιακό και εύκολης καλλιέργειας αναρριχώμενο
Τροπικό είδος με εντυπωσιακή πολύμηνη ανθοφορία, η Θουνμπέργκια είναι ένα από τα πιο όμορφα αναρριχώμενα για φράχτες, μάντρες και πέργκολες.  

Γενικά χαρακτηριστικά



Αειθαλές και πολυετές ή ετήσιο, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, αν και η αυτοσπορά και τα νέα φυτά που εύκολα φυτρώνουν από σπόρους που πέφτουν στο έδαφος την κάνει επί της ουσίας πολυετή, ακόμη και σε περιοχές με όχι ιδιαίτερα ήπιο κλίμα. 

Στο γένος Thunbergia ανήκουν πολλά επιμέρους είδη που διαφέρουν κυρίως στην απόχρωση των λουλουδιών.

Τα λουλούδια μοιάζουν με χωνάκια και αποτελούνται από πέντε επικαλυπτόμενα πέταλα με μια χαρακτηριστική σκουρόχρωμη βούλα στο κέντρο τους.

Ανάλογα με την ποικιλία τα άνθη της Θουνμπέργκιας έχουν λευκό, μπλε-μωβ, ροζ, κίτρινο, κοκκινωπό ή πορτοκαλί χρώμα, ενώ από ποικιλία σε ποικιλία μπορεί να διαφέρει σε απόχρωση και το εσωτερικό τμήμα του άνθους. 


Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι η Thunbergia grandiflora με γαλάζια λουλούδια και η Thunbergia alata με λουλούδια σε έντονο κίτρινο χρώμα. 

Λόγω του χαρακτηριστικού και συνήθως σκούρου χρώματος στο κέντρο των λουλουδιών και της γενικής μορφολογίας και ανάπτυξης του φυτού συχνά αναφέρεται και ως "μαυρομάτικο αμπέλι". 

 

Το επίσης σκούρο πράσινο φύλλωμα αποτελούμενο από μεγαλόσχημα οδοντωτά φύλλα και ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης κάνουν την  Θουνμπέργκια κατάλληλη για όλα τα σημεία που χρειάζεστε ένα μειωμένης φροντίδας και ανθεκτικό αναρριχώμενο καλοκαιρινής ανθοφορίας.

Ιδανική για αναρρίχηση και κάλυψη σε μάντρες, φράχτες, πέργκολες. 

Με την κατάλληλη στήριξη το ίδιο ικανοποιητικά ευδοκιμεί και σε δοχεία φύτευσης. 

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους στήριξη απαιτούν τα απευθείας στο έδαφος τοποθετημένα φυτά. 

Ανθισμένα φυτά τόσο σε παρτέρια όσο και σε γλάστρες αποκτούν πολύ ιδιαίτερη όψη αν αναμείξετε στο ίδιο σημείο φύτευσης Θουνμπέργκιες διαφορετικών ποικιλιών - αποχρώσεων. 

Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 μέτρα ενώ παραπλεύρως, σε κάθετη ανάπτυξη, δεν ξεπερνά τα 1-2 μέτρα. 

Φροντίδα

Χώμα: Η Θουνμπέργκια δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αρκεί το χώμα της να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Χρειάζεται αρκετό ήλιο (τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα) όμως ευδοκιμεί και σε ημισκιερά σημεία, αλλά με αισθητά μειωμένη ανθοφορία.

Καλό είναι η θέση της να είναι προστατευμένη από τον έντονο αέρα και κυρίως τον βοριά, ενώ τα ιδανικότερα σημεία για πλούσια ανθοφορία είναι τα πλήρως ηλιόλουστα σε όλη την διάρκεια της ημέρας εκτός από τις ιδιαίτερα ζεστές ώρες του μεσημεριού, στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Ευαίσθητη μόνο στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, γι΄αυτό και θα πρέπει να προστατεύεται από το έντονο κρύο, όταν δε επικρατούν συνθήκες παρατεταμένου ψύχους - παγετού ειδικά τα μικρά σε ηλικία φυτά καλό είναι να καλύπτονται με αντιπαγετικό κάλυμμα

Πότισμα: Ανήκει στα είδη με μέτριες απαιτήσεις σε νερό.

Το χώμα της ανάμεσα στα ποτίσματα θα πρέπει να διατηρει μια ελαφριά υγρασία και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.

Η κάλυψη του χώματος με χαλίκι ή φλοιό βοηθούν στην διατήρηση της υγρασίας. 

Από την περίοδο της άνοιξης και αν δεν υπάρχουν επαρκείς βροχοπτώσεις χρειάζεται πότισμα μία φορά την εβδομάδα και δύο φορές στο ζεστό διάστημα του καλοκαιριού.

Φυτά σε γλάστρες στην διάρκεια του καλοκαιριού και ανάλογα βεβαίως και με τις γενικές καιρικές συνθήκες ίσως χρειάζονται λίγο περισσότερο νερό. 

Κλάδεμα: Αρχές της άνοιξης, όταν έχουν περάσει οριστικά οι παγωνιές του χειμώνα, μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά έτσι ώστε να διατηρεί το σχήμα της και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν ξεροί - ασθενικοί βλαστοί.

Ο βαθμός κλαδέματος εξαρτάται και από τον σκοπό για τον όποια έχει φυτευθεί η Θουνμπέργκια, αφού είναι προφανές ότι ειδικά φυτά σε πέργκολες, μάντρες κλπ με σκοπό την πλήρη κάλυψή τους δεν θα πρέπει να κλαδεύονται βαθιά.  

Λίπανση: Όπως όλα τα είδη παρατεταμένης ανθοφορίας έχει ανάγκη από συστηματική λίπανση, προκειμένου το φυτό να παραμένει εύρρωστο.

Χρησιμοποιείστε ένα ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά κάθε 2-3 εβδομάδες,  από τις αρχές της άνοιξης έως και το τέλος του φθινοπώρου, αποφεύγοντας βεβαίως τις λιπάνσεις όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 βαθμούς. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Θουνμπέργκια ανθίζει από την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου και για την εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία της δεν απαιτείται κόψιμο των μαραμένων λουλουδιών. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται πολύ εύκολα με σπόρους σε κοινό φυτόχωμα, την περίοδο της άνοιξης, αλλά και με μοσχεύματα στο τέλος του φθινοπώρου.

Χρησιμοποιείστε μοσχεύματα μήκους 10-20cm από τα οποία έχετε αφαιρέσει τα φύλλα του κάτω μέρους και τοποθετείστε τα σε αφράτο φυτόχωμα. Διατηρείστε τα σε δροσερό και σχετικά ηλιόλουστο σημείο, ακόμη και σε εσωτερικό χώρο, και ποτίζετε ώστε το χώμα να διατηρείται πολύ ελαφρά υγρό. Την άνοιξη τα νέα φυτά μπορούν να μεταφυτευθούν στην οριστική τους θέση.

Ένα χαρακτηριστικό της Θουνμπέργκιας είναι η έντονη αυτοσπορά, τα πολλά δηλαδή νέα φυτά που δημιουργούνται από σπόρους που πέφτουν στο χώμα. Για να μην αναπτύσσονται αυτά σε βάρος άλλων φυτών σας που βρίσκονται στο ίδιο σημείο απλά τα ξεριζώνετε στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο νεαρά όσο και ήδη αναπτυγμένα φυτά Θουνμπέργκιας για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας το χρώμα του εξωτικού αυτού καλλωπιστικού, ταχείας ανάπτυξης, που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ