2022-10-25 00:09:41
Φωτογραφία για ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΡΑΚΑΤΣΕΛΗ: Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ



 Με πολύ κόπο, αλλά εξαιρετικά αποτελέσματα, δημιουργήθηκε η Φιλαρμονική της Βόνιτσας, το 2014.

 Ήταν μια πρωτοβουλία μερικών φίλων μεταξύ των οποίων πρωτοστάτησε η Χριστίνα Βρακατσέλη. Διαπιστώνοντας την έλλειψη ενός μουσικού ομίλου, η ομάδα των ανθρώπων που θέλησαν να προσφέρουν εθελοντικά στον τόπο τους, ξεκίνησαν την διαδικασία δημιουργίας του Σωματείου. Με πολλές δυσκολίες και με την βοήθεια δικηγόρου και άλλων ανθρώπων έγινε το καταστατικό. Στην συνέχεια ξεκίνησε η προσπάθεια αγοράς μουσικών οργάνων και στολών, ενώ κατάφερε να βρει και στέγη με την βοήθεια της εκκλησίας που παραχώρησε έναν χώρο. Στην δημιουργία βοήθησε και ο έμπειρος Αρχιμουσικός Αθανάσιος Μήτσουρας.

Η κα Βρακατσέλη εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Βόνιτσα μετά την συνταξιοδότησή της και θέλησε να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο της προς όφελος του τόπου
. Εκείνο που την ενδιέφερε ήταν η δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Η μουσική ήταν ο καλύτερος τρόπος, όπως υπογραμμίζει η ίδια μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ. Η καλύτερη ανταμοιβή για την ίδια και τους υπόλοιπους εθελοντές ήταν ο ζήλος που έβλεπαν στα μάτια των παιδιών για να μάθουν μουσική. Στην αρχή μάλιστα δεν υπήρχαν πολλά όργανα, οπότε τα παιδιά περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους για να χρησιμοποιήσουν το ίδιο όργανο.

Στην συνέχεια ενοικιάστηκε ένας άλλος χώρος, αγοράστηκαν από την κα Βρακατσέλη τα πρώτα αναλόγια, ενώ σταδιακά αγοράστηκαν και τα απαραίτητα μουσικά όργανα. Μέσα σε λίγους μήνες η Φιλαρμονική ήταν έτοιμη να συμμετέχει σε εκδηλώσεις και εθνικές εορτές και σε έναν χρόνο από την ίδρυσή της κατάφερε να κάνει και μια συναυλία στο κάστρο με μεγάλη επιτυχία. Σημαντική ήταν η οικονομική προσφορά της κας Βρακατσέλη για να αγοραστούν τα όργανα και οι στολές, όμως βοήθησαν όσο μπορούσαν και άλλοι άνθρωποι και σύλλογοι.

Από την Φιλαρμονική Βόνιτσας πέρασαν πολλά παιδιά, αλλά κυρίως παραμένουν εκείνα που ξεκίνησαν και φθάνουν τα 35 άτομα.

Όμως κατάφεραν να συμμετέχουν σε πολλές εκδηλώσεις και εκτός Βόνιτσας μετά από προσκλήσεις άλλων πόλεων. Επιπλέον συμμετείχε και σε διαγωνισμούς, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Κοζάνη. Όπως λέει η κα Βρακατσέλη με το μεράκι όλων η Φιλαρμονική της Βόνιτσας ήταν η πιο εντυπωσιακή και κέρδιζε παντού τα πιο θετικά σχόλια, παρόλο που προερχόταν από μια μικρή πόλη των 5.000 κατοίκων.

Αρχικά ξεκίνησε με τον τίτλο «Φιλαρμονική Εταιρεία Βόνιτσας», χωρίς καμία βοήθεια από τον Δήμο. Η μόνη οικονομική στήριξη προερχόταν από την κα Βρακατσέλη και κάποιους ακόμα κατοίκους. Επειδή όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν κυρίως τα δυο χρόνια των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού η Φιλαρμονική πέρασε στα χέρια του Δήμου με όρους, κυρίως για την οικονομική της υποστήριξη.

Έχει ενταχθεί στο πολιτιστικό κομμάτι και πρόεδρος ορίστηκε η εμπνεύστρια και δημιουργός της Φιλαρμονικής Χρ. Βρακατσέλη. Ο Δήμος βέβαια έχει δημιουργήσει Φιλαρμονική και στην Κατούνα, αλλά και στην Πάλαιρο.

Παράλληλα με την Φιλαρμονική είχε δημιουργηθεί και μια χορωδία που είχε παρουσιάσει σημαντικές εκδηλώσεις, όμως εξαιτίας του κορωνοϊού αδράνησε και στην συνέχεια έπαψε την λειτουργία της. Το όνειρο της κας Βρακατσέλη είναι η δημιουργία ενός ωδείου

στην Βόνιτσα.

Η αγάπη για τον τόπο της, οδήγησε την κα Βρακατσέλη να ασχοληθεί και με τα κοινά βοηθώντας όσο μπορούσε για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για διάφορα έργα θέτοντας στην διάθεση του Δήμου τις γνώσεις και την εμπειρία της αλλά και χρόνο για διάφορες επαφές και επισκέψεις στην Αθήνα. Ως εργαζόμενη στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αλλά και σε διάφορα Υπουργεία, γνώριζε τις διαδικασίες και έτσι ο Δήμος κέρδιζε χρόνο από τα γραφειοκρατικά ζητήματα.

Η εμπειρία και οι γνώσεις της κας Βρακατσέλη είναι σημαντικές και μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο. Στο πλαίσιο αυτό την ρωτήσαμε τι θεωρεί ότι πρέπει να γίνει στην πόλη για να πάρει μια αναπτυξιακή κατεύθυνση. Το βασικό, κατά την άποψή της, είναι οι επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Συνεπώς, το να γίνονται αναπλάσεις και διάφορα τέτοια έργα, είναι μεν αναγκαία, αλλά όχι τόσο όσο οι επενδύσεις. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να μείνουν οι νέοι στον τόπο, τα έργα αισθητικής αναβάθμισης δεν έχουν και τόσο μεγάλη αξία. Πρέπει και η Βόνιτσα να αποκτήσει μια τουριστική προοπτική παίρνοντας μια μερίδα από την Λευκάδα που είναι δίπλα της.

aixmi-news.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ