2022-10-25 13:27:59
Φωτογραφία για Ελλάδα telecoms: 32η στην κινητή τηλεφωνία, 94η στη σταθερή παγκοσμί

 Του Φώτη Φωτεινού

Συνεχίζουν να παραμένουν "μέτριες" οι επιδόσεις της Ελλάδας στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία / ίντερνετ.



Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο φορέα μετρήσεων Speedext Global Index της Ookla, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο τον τελευταίο χρόνo.





Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέλαβε τον Σεπτέμβριο την 32η θέση (22η τον Μάιο) παγκοσμίως στη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω κινητής τηλεφωνίας, ξεπερνώντας χώρες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. Από την άλλη πλευρά, υπολείπεται χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Κύπρος. 

Με μέση επίδοση 57,39 Mbps στο Download, 13,25 Mbps στο Upload και 22 ms καθυστέρηση (latency), η Ελλάδα κατέλαβε την 32η θέση παγκοσμίως, με τις πιο προηγμένες χώρες στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να είναι η Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Κίνα και η Ολλανδία με μέσες ταχύτητες πάνω από τα 105 Mbps στη λήψη δεδομένων.

Ανά φορέα στην Ελλάδα, η COSMOTE έχει εξαγγείλει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αυξήσει την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στο 80% και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σχεδόν στο 100%. Αντίστοιχα, η Vodafone επιδιώκει να επεκτείνει την πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στο 44%, με στόχο το 90% το 2025.



Οι επιδόσεις σε σταθερή τηλεφωνία / ίντερνετ

Με μέση επίδοση 39,16 Mbps στο Download, 6,19 Mbps στο Upload και 14 ms καθυστέρηση (latency), η Ελλάδα δεν διαθέτει ικανοποιητική ποιότητα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας, καταλαμβάνοντας την 94η θέση με χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Λιθουανία να την ξεπερνούν.

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Χιλή, με μέση ταχύτητα Download τα 217,43 Mbps, με τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί με 215,83 Mbps.

Πώς θα καλύψει η Ελλάδα το "χαμένο έδαφος"; Μόνο με περισσότερες συνδέσεις νέας γενιάς που αξιοποιούν εν μέρει οπτικές ίνες ή αποκλειστικά οπτικές ίνες.

Συνολικά, στην Ελλάδα έχει εξαγγελθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα οπτικής ίνας και, έως το 2027, εκτιμάται ότι οπτική ίνα θα είναι εγκατεστημένη σε 4,8 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας.

Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ ευρώ, πάνω από 1 εκατ. γραμμές από Vodafone (η Vodafone έχει εξαγγείλει 800.000 γραμμές έως το 2025) και Wind και περίπου 800.000 από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband, με το έργο να έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (4 περιοχές).



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ