2022-11-04 00:06:24
Φωτογραφία για «Σιωπηλός δολοφόνος» ο κορονοϊός: Νέα παρενέργεια «πυροδοτεί» φλεγμονή στον εγκέφαλο



Ο κορονοϊός ενεργοποιεί μια παρόμοια φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο όπως η νόσος του Πάρκινσον, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Ο επικεφαλής ερευνητής Trent Woodruff, από το εργαστήριο νευρο-φλεγμονών του πανεπιστημίου, είπε ότι τα ευρήματα απεικονίζουν έναν πιθανό μελλοντικό κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές καταστάσεις σε άτομα που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19.

Ωστόσο, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για τη μελέτη να προκαλέσει συναγερμό, καθώς χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για το πώς ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Μπορεί να εξηγήσει ορισμένα από τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε ασθενείς με μακρά COVID και εγκεφαλική ομίχλη», είπε ο καθηγητής Woodruff.

«Είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να εξετάσουμε και να παρακολουθήσουμε.

«Αλλά θέλω να τονίσω, δεν λέμε από αυτή τη δουλειά ότι όλοι όσοι είχαν COVID θα καταλήξουν να νοσήσουν από τη νόσο του Πάρκινσον».


Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του SARS-CoV-2 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, γνωστά ως μικρογλοία, τα οποία είναι βασικά κύτταρα που εμπλέκονται στην εξέλιξη εγκεφαλικών ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Αναπτύχθηκαν μικρογλοία από το αίμα δότη υγιών εθελοντών και μόλυναν τα κύτταρα με τον ιό.

«Εντοπίσαμε ότι τα κύτταρα έγιναν έντονα φλεγμονώδη, μας αρέσει να τα θεωρούμε θυμωμένα μικρογλοία και άνοιξαν ένα μονοπάτι που ονομάζεται φλεγμονώδες σώμα, το οποίο έχουμε δείξει προηγουμένως ότι συνδέεται με ορισμένες ασθένειες του εγκεφάλου, όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο καθηγητής Woodruff. είπε.

«Δεν είχε σημασία ποιου αίματος ήταν ή ποιανού τα κύτταρα κοιτάξαμε, όλα τα κύτταρα αντέδρασαν αρκετά έντονα σε αυτόν τον ιό».

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης ποντίκια που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 και αυτά που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Βρήκαν ενεργοποίηση φλεγμονωδών σωμάτων στους εγκεφάλους των ποντικών που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2.

Εντοπίστηκε επίσης πιθανή θεραπεία

Αλλά οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του συναδέλφου του καθηγητή Woodruff στο UQ Eduardo Albornoz Balmaceda, εντόπισαν επίσης μια πιθανή θεραπεία.

Έδωσαν στα μολυσμένα ποντίκια ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε από το UQ, το οποίο βρίσκεται σε ανθρώπινες δοκιμές ασθενών με νόσο του Πάρκινσον.

Ο καθηγητής Woodruff είπε ότι «δεκάδες» άλλα φάρμακα, σχεδιασμένα για να εμποδίζουν τη φλεγμονώδη οδό, βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως. (Παρέχεται)

Το φάρμακο εμπόδισε τη φλεγμονώδη οδό στον εγκέφαλο του ποντικιού που είχε ενεργοποιηθεί από το COVID-19.

Ο Δρ Albornoz Balmaceda παρομοίασε την επίδραση του φαρμάκου με την κατάσβεση της «φωτιάς» στον εγκέφαλο.

«Το φάρμακο μείωσε τη φλεγμονή τόσο σε μολυσμένα με ιό ποντίκια COVID-19 όσο και στα κύτταρα μικρογλοίας από ανθρώπους, υποδηλώνοντας μια πιθανή θεραπευτική προσέγγιση για την πρόληψη του νευροεκφυλισμού στο μέλλον», είπε.

Ο καθηγητής Woodruff είπε ότι «δεκάδες» άλλα φάρμακα, σχεδιασμένα για να μπλοκάρουν τη φλεγμονώδη οδό, βρίσκονται σε ανάπτυξη παγκοσμίως.

«Ελπίζουμε ότι μία από αυτές τις θεραπείες μπορεί να φτάσει μέχρι την κλινική εφαρμογή», ​​είπε.

Οι ερευνητές είπαν ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζουν από τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, εάν η φλεγμονή στους εγκεφάλους των ατόμων που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 εξαφανίστηκε μόλις ο ιός απομακρυνθεί από το σώμα.

«Μπορεί στα περισσότερα άτομα αυτό να συμβαίνει εξ ολοκλήρου», είπε.

Πηγή: ABC

Δείτε την ΄έρευνα ΕΔΩ

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ