2022-11-06 08:36:37
Φωτογραφία για Προσωπικός γιατρός: Τι αλλάζει
Δυνατότητα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό και με ιδιωτικούς όρους φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα στο οποίο ο ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ για έναν μικρό αριθμό πολιτών που θα δέχεται δωρεάν ως προσωπικός γιατρός και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών.

Από την πλευρά του, ο Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του που έγινε αποδεκτό το αίτημα του ΙΣΑ, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι έγινε αποδεκτή, η πρότασή μας, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου.


Στόχος μας είναι το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό ώστε να το στηρίξει και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται. Δηλαδή, ένα σύστημα αξιόπιστο για τον πολίτη και αξιοπρεπές για το γιατρό. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο».

Σε κάθε περίπρωη όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το πλαίσιο είναι να έχει διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό όλων των πολιτών, που σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των θέσεων για εγγραφή χωρίς ιδιωτική αμοιβή.

Πάντως σε επόμενη φάση εάν και αυτή η αλλαγή δεν λειτουργήσει, υπάρχει και δεύτερο σενάριο στο τραπέζι. Αυτό προβλέπει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς να δημιουργούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.

Άλλωστε ο ηλεκτρονικός φάκελος φαίνεται πως ήταν από την πρώτη στιγμή ο στόχος της κυβέρνησης καθώς μέσω του φακέλου θα μπορούν να ελεγχθούν πλήρως οι ιατρικές δαπάνες προς τους πολίτες. Θα είναι δηλαδή γνωστές οι νοσηλείες, οι θεραπείες που έχουν λάβει, οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από την υγεία τους.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ