2022-11-06 21:01:06
Φωτογραφία για Εκκρεμείς συντάξεις: Γιατί 20.000 αιτήσεις παραμένουν στον πάγο
Μπορεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να βρίσκεται μια… ανάσα πριν την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων, ωστόσο υπάρχουν και περίπου 20.000 σύνθετες περιπτώσεις που παραμένουν δυσεπίλυτος γρίφος για τις υπηρεσίες.

Θοδωρής Βγενή

Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε πάνω από 1.050.000 συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Πρόκειται για εκκρεμότητες που τουλάχιστον για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 φαίνεται να έχουν μηδενιστεί, ενώ για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% αιτήσεων και για το 2021 το 91%.

Το 8μηνο του 2022 εκδόθηκαν συνολικά 188.000 συντάξεις, 25.000 περισσότερες σε σχέση με εκείνες που εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020 και 65.000 περισσότερες σε σχέση με το σύνολο των εκδόσεων του 2019.

Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στα τέλη Αυγούστου ανέρχονταν σε 51.000. Από αυτές οι περίπου 15.000 αφορούν συντάξεις Δημοσίου, ενώ αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ειδικό σχέδιο άμεσης έκδοσης των συντάξεων αυτών, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της χρήσης ειδικών λογισμικών και αυτοματοποιήσεων
. Τόσο αυτές όσο και το σύνολο των εκκρεμοτήτων του ιδιωτικού τομέα πρόκειται να εκκαθαριστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες τους υπερδιπλασιάζοντας τις ταχύτητες απονομής.

Οι λεγόμενες ανελαστικές συντάξεις, δηλαδή οι σύνθετες περιπτώσεις ανέρχονται σε 20.000. Πρόκειται για συνταξιοδοτικές υποθέσεις που είναι εν δυνάμει απορριπτικές, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους (οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απουσία ιατρικών γνωματεύσεων κα).

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται:

Ø για περίπου 11.000 αιτήσεις, στις οποίες διαπιστώνεται ότι οι ασφαλισμένοι δεν θεμελιώνουν εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είτε επειδή έχουν χαμένα ένσημα ή δεν έχουν συμπληρώσει όριο ηλικίας ή οι υποθέσεις τους εντάσσονται στην κατηγορία της διαδοχικής ασφάλισης, όπου, συνήθως, διαπιστώνονται προβλήματα.

Ø για περίπου 2.000 αιτήσεις όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν οφειλές του παρελθόντος πάνω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος για την έκδοση συντάξεων, πριν αυτές αποπληρωθούν.

Ø για περίπου 1.000 αιτήσεις όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και αναμένονται αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων και τέλος,

Ø για περίπου 6.000 αιτήσεις που αφορούν βασικά συντάξεις αναπηρίας διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ιατρικές γνωματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμα στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης επισημαίνουν στο Powergame.gr ότι οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους (πλην διεθνών και ανελαστικών) βρίσκονται στο όριο του μηδενισμού. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι πολλοί από τους εν αναμονή συνταξιούχους θα πάνε άμεσα… ταμείο για να εισπράξουν. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάιο του 2020 οι εν λόγω οφειλές ανέρχονταν στα 693 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον καθώς οι εκκρεμείς συντάξεις τείνουν προς μηδενισμό, το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 40 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

powergame.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ