2022-11-07 21:35:01
Φωτογραφία για Ζημιές από ανεμοθύελλα στις ελιές σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο

 



Τα νερά που έπεσαν στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας μπορεί να ήταν ευεργετικά, όπως όμως λένε παραγωγοί ελιάς, έγιναν ζημιές από τον σφοδρό αέρα.

Στο έδαφος έριξε για μια ακόμα χρονιά ένα μεγάλο ποσοστό του καρπού της ελιάς ο... τρελός αέρας, που έφερε η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου στη δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναφορές ελαιοπαραγωγών στον ΑγροΤύπο, φαινόμενα έντονης καρπόπτωσης από τους σφοδρούς ανέμους, παρατηρούνται σε περιοχές του δήμου Αγρινίου, αλλά και του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με τους παραγωγούς να είναι ανάστατοι καθώς σε λίγες ημέρες επρόκειτο να συγκομίσουν κι ενώ έχουν, όπως τονίζουν πικρή εμπειρία με τον ΕΛΓΑ...

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ξεσφίγγης, παραγωγός από την περιοχή της Σταμνάς Μεσολογγίου, «ζημιές έχει στη Σταμνά, σε διάφορες περιοχές, ανάλογα το μέρος και πώς το έβρισκε ο αέρας

. Στη θέση Λυκότρυπα και στη θέση Χαλιάς ξέρω ότι έχει ζημιές στις Καλαμών. Και στη Μακρυνεία (κοντά στο Αγρίνιο), που πήγα σε κτήμα με ελαιοποιήσιμες ελιές, επίσης έχουν πέσει στο έδαφος οι ελιές. Αλλά στη Σταμνα μιλάμε για Καλαμών. Απ' ό,τι είδα, δεν έπαιξε ρόλο, αν είναι ξερικά ή ποτιστικά τα κτήματα στη ζημιά». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ζημιές με πεσμένο καρπό σε Καλαμών και ελαιοποιήσιμη ελιά παρατηρούνται κυρίως στο Αγγελόκαστρο, την Σταμνά, τα χωριά της Μακρυνείας κ.λπ.

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Κότσαλος, παραγωγός από τη Μάστρο και μέλος του πανελλήνιου συντονιστικού των παραγωγών, ανάλογα πώς βρήκε ο αέρας το λιοστάσι, προξένησε και μικρή ή μεγάλη ζημιά.

Μπίκας Αλέξανδρος

agrotypos.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ