2022-11-10 16:57:15
Φωτογραφία για Αμπέλια. Ένας πολύ εντυπωσιακός θάμνος διαμόρφωσης τοπίου
H ανθεκτική και εύκολης καλλιέργειας Αμπέλια ανήκει στους πιο εντυπωσιακούς θάμνους διαμόρφωσης τοπίου,  λόγω των διαφορετικών αποχρώσεων του φυλλώματος της ανάλογα με την εποχή. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Abelia grandiflora  η βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται για είδος πολυετούς και αειθαλούς θάμνου μεσαίου μεγέθους, με καταγωγή από την Ανατολική Ασία και το Μεξικό. 

Υπάρχουν περισσότερες από τριάντα ποικιλίες Abelia που διαφέρουν ελαφρά στο μέγεθος του φυτού αλλά κυρίως στην μορφολογία φυλλώματος και λουλουδιών όπως πχ η Abelia edward goucher με ροζ  άνθη και οι Αbelia grandiflora confetti & Αbelia grandiflora kaleidoscope με δίχρωμο πρασινοκίτρινο φύλλωμα  και λευκά λουλούδια.  

Η Αμπέλια φτάνει σε ύψος τα 1,50 - 2 μέτρα με περίπου αντίστοιχη παράπλευρη ανάπτυξη. 

Είναι κατάλληλη για μεμονωμένες αλλά και μαζικές φυτεύσεις σε  διαμορφώσεις τοπίου, αλλά και για την δημιουργία χαμηλού φράχτη, διαχωριστικά παρτεριών κλπ και το συμπαγές της φύλλωμα μπορεί να κλαδευτεί στον επιθυμητό σχηματισμό.  


Ευδοκιμεί το ίδιο ικανοποιητικά και σε δοχεία φύτευσης, αρκεί να μεταφυτεύεται κάθε 2-3 χρόνια την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου.

Τα φύλλα της είναι μικρά, λογχοειδή και σκουροπράσινα και παραμένουν στο φυτό όλες τις εποχές και μόνο όταν καλλιεργείται σε περιοχές με ιδιαίτερα κρύους χειμώνες μπορεί να ρίξει ένα μέρος του φυλλώματος.

Τα ορθόκλαδο και συμπαγές φύλλωμα της Αμπέλιας στην διάρκεια του φθινοπώρου αποκτά έντονα  κοκκινωπή απόχρωση. 

Τα μικρά και ιδιαίτερα αρωματικά άνθη έχουν σωληνοειδές σχήμα και εμφανίζονται σε συστάδες κατά μήκος των ευλύγιστων βλαστών. Το χρώμα τους είναι λευκό, λευκορόζ ή έντονα ροζ ανάλογα με την ποικιλία και   

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, με καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Η Αμπέλια ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας ή σε ημισκιερά σημεία στα οποία όμως η ανθοφορία της είναι μειωμένη και οι αποχρώσεις του φυλλώματος όχι τόσο έντονες.

Η προστασία της από τον έντονο ήλιο μόνο κατά τις μεσημεριανές ώρες στην διάρκεια του μεσημεριού συντελεί στην καλύτερη όψη και την γενική της ευρρωστία. 

Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην ζέστη και είναι ευαίσθητη μόνο στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι΄αυτό και όταν επικρατούν συνθήκες έντονου ψύχους ή παρατεταμένου παγετού θα πρέπει να προστατεύεται με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα - κουκούλα.  

Σε επαγγελματικές καλλιέργειες Αμπέλιας το αντιπαγετικό τοποθετείται στα φυτά τον Νομέβριο και αφαιρείται αρχές της άνοιξης. 

Πότισμα:Ανήκει στα γενικά ανθεκτικά είδη στην ξηρασία και έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, κατά το πρώτο στάδιο φύτευσης και ανάπτυξής της.

Τα επόμενα χρόνια και σε κανονικές καιρικές συνθήκες από την άνοιξη θα πρέπει να ποτίζεται 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ φυτά τοποθετημένα σε δοχεία φύτευσης χρειάζονται λίγο περισσότερο νερό απ΄όσο τα αντίστοιχα τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος. 

Κλάδεμα: Στο τέλος του χειμώνα ή πολύ νωρίς την άνοιξη μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά ή να διαμορφωθεί σε στον επιθυμητό σχηματισμό.

Ανήκει στα μέτριας και όχι ιδιαίτερα γρήγορης ανάπτυξης είδη, γι΄αυτό και το βαθύ κλάδεμα δεν συνιστάται, παρά μόνο σε ενήλικα μεγάλου μεγέθους φυτά που επιθυμούμε να διαμορφωθούν σε μικρότερο ύψος-πλάτος. 

Λίπανση: Μια ετήσια λίπανση στις αρχές της άνοιξης, με ένα ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά,  ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη και ανθοφορία της.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Αμπέλια ανθοφορεί συνεχόμενα από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου και σε περιοχές με ήπιες κλιματικές συνθήκες μπορεί να παραμείνει ανθισμένη έως και τον Οκτώβρη.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με τρυφερά μοσχεύματα στις αρχές του καλοκαιρού ή με ξυλώδεις βλαστούς στις αρχές του φθινοπώρου.

Αφαιρέστε τα φύλλα του κάτω μέρυς στα 2/3 του ύψους των βλαστών και τοποθετείστε τους σε αφράτο φυτόχωμα και ηλιόλουστο σημείο. 

Σε φυτώρια θα βρείτε φυτά Αμπέλιας διάφορων ποικιλιών και σε διάφορα μεγέθη για να προσθέσετε στον κήπο το μπαλκόνι σας αυτό τον πολύ ιδιαίτερης εμφάνισης και εύκολης καλλιέργειας θάμνο. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ