2022-11-11 11:59:12
Φωτογραφία για Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Αμφιλοχίας για εργαζόμενους στη «Βοήθεια στο Σπίτι»



     Ο Δήμος Αμφιλοχίας στέκεται στο πλευρό του συνόλου των εργαζόμενων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ζητά να βρεθεί επιτέλους οριστική λύση στο καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται. Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πρακτικά ανατρέπει την προκήρυξη 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ και αντί να δώσει λύση στο πρόβλημα παρατείνει την συνεχιζόμενη επί σειρά δεκαετιών κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας την οποία βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί την αιχμή των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού από συστάσεώς του το 2003 βρίσκεται δίπλα σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη τις υπηρεσίες του, ηλικιωμένους, ΑμΕΑ και ανθρώπους που διαβιούν μόνοι τους και χρειάζονται ουσιαστική στήριξη. Οι εργαζόμενοι στη «Βοήθεια στο Σπίτι», Κοινωνιολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νοσηλευτές, Οικογενειακοί Βοηθοί και Οδηγοί, εδώ και σχεδόν 20 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και στα πλέον δυσπρόσιτα χωριά και οικισμούς του Δήμου Αμφιλοχίας, μεριμνώντας όχι μόνο για την υγεία, την καθαριότητα, την περίθαλψη, την υγιεινή και τη φροντίδα σχεδόν 400 ατόμων, αλλά και για την κοινωνικοποίησή τους

. Ειδικά τα προηγούμενα έτη που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι της «Βοήθειας» όχι μόνο δεν ανέστειλαν την λειτουργία του προγράμματος αλλά αντιθέτως ανέλαβαν ακόμη περισσότερες ευθύνες και μάλιστα εντός ιδιαίτερα δυσχερών συνθηκών, καταδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι στη «Βοήθεια στο Σπίτι», στο Δήμο Αμφιλοχίας αλλά και πανελλαδικά, έχουν προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και απασχολούνται με συνεχώς ανανεωνόμενες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καλύπτοντας σαφώς πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως αυτονόητα προκύπτει από την επί σχεδόν δύο δεκαετίες συνεχιζόμενη εργασία τους. Η προκήρυξη του διαγωνισμού 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ υποτίθεται ότι θα έδινε τέλος σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας σχεδόν 3.000 ατόμων, οι οποίοι πολλές φορές παρέμειναν ακόμη και απλήρωτοι επί μεγάλα χρονικά διαστήματα, τη στιγμή που από την εργασία τους «ανακουφίζονται» τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δομές υγείας, δημιουργώντας ακόμη και δημοσιονομικά οφέλη.

Η απόφαση όμως υπ’ αριθμ. 1548/2022 του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας 4Κ/2020/13.5.2020 με την οποία δεν προσμετράται η «ειδική προϋπηρεσία» για σχεδόν το 1/3 των εργαζόμενων, καθιστά πλέον άνεργους 1.073 εργαζόμενους, ενώ θέτει σοβαρά υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα όλου του διαγωνισμού. Ειδικά στο Δήμο Αμφιλοχίας, από τους έντεκα εργαζόμενους του προγράμματος κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους οι πέντε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμφιλοχίας συμπαραστέκεται στον αγώνα όλων των εργαζόμενων της «Βοήθειας στο Σπίτι» σε ολόκληρη τη χώρα και στηρίζει το δικαίωμά τους για μόνιμη εργασία και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην αποκλεισθεί κανένας από τους επιτυχόντες όλων των κατηγοριών της προκήρυξης 4Κ/2022 του ΑΣΕΠ αλλά και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και για τους 163 εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μείνει εκτός προκήρυξης, ώστε το σύνολο των εργαζόμενων να παραμείνει στις θέσεις εργασίας τους.

 

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Χριστόφορος Κουσιορής

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ