2022-11-19 22:47:33
Φωτογραφία για ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ: Θέσεις και Ερωτήματα για  Αυτοδιοικητικές, Βουλευτικές Εκλογές, ΠΟΑΥ, και έξοδα υποδοχής Νέου Μητροπολίτη.



     Εφ' όλης της ύλης είναι τα θέματα που θέτει ο κ. Θωμάς Μπαρμπαρούσης. Για όλα τα θέματα που απασχολούν το Δήμο, με άμεσο και ευθύ λόγο δίνει την δική του οπτική.

Στο άρθρο-παρέμβαση σήμερα 19 Νοεμβρίου 2022 μας κάνει γνωστή την ημερομηνία της ανακοίνωσης για την υποψηφιότητά του κ. Μπόνη, τις Βουλευτικές Εκλογές και την περίπτωση συνεργασίας των κομμάτων, την ΠΟΑΥ και την επιλογή για τοπικό δημοψήφισμα, καταλήγοντας τέλος σε κριτική για τα έξοδα υποδοχής του νέου Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας στον Αστακό και το Λιγοβίτσι.  

Ολόκληρο το άρθρο:

Εκλογές Βουλευτικές και Αυτοδιοικητικές

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με Συνεργασία Γερμανικού τύπου;



Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Γράφει-Σχολιάζει την Επικαιρότητα

      Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, όπως, επίμονα,  διαμηνύει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, δηλαδή Μάιο – Ιούνιο. Μπορεί όμως και όχι. Είτε είναι πρόωρες, είτε όχι, λίγη, πλέον, σημασία έχει αυτό, καθώς οι χρονικές αποστάσεις μεταξύ των δύο επιλογών είναι μάλλον ασήμαντες.

Όσο, όμως, πλησιάζουμε στη στιγμή πραγματοποίησής τους, τόσο γινόμαστε μάρτυρες κινήσεων, σύγκλισης μεταξύ τους, από  ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στελέχη και των δύο κομμάτων αρχίζουν, πλέον, να κάνουν λόγο για μετεκλογική συνεργασία από τον πρώτο γύρο για να αποφευχθεί ένας δεύτερος, που ενδεχομένως θα είχε αρνητικές συνέπειες για τον τόπο αλλά και για τα ίδια τα κόμματα. Μια συνεργασία,  ‘’γερμανικού τύπου’’, που θα γίνει στη βάση προγραμματικών  συμφωνιών και θα προβλέπει  την υπουργοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπό όρους και προϋποθέσεις, που μένει να συμφωνηθούν και να υλοποιηθούν.

Το τελευταίο καιρό και με αφορμή το σκάνδαλο predator και την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Ανδρουλάκη είχε δημιουργηθεί η βεβαιότητα σε πολιτικούς αναλυτές ότι τέλειωσε οριστικά το ενδεχόμενο συνεργασίας Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη. Όμως στην πολιτική, μη λες ποτέ, επιμένουν οι ίδιοι αναλυτές. Και φαίνεται να έχουν δίκιο αφού υπάρχουν σαφή δείγματα ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε και οι δύο πλευρές δείχνουν να τα ‘’βρίσκουν’’ και ψάχνονται για κοινούς τόπους, αφού θεωρούν και πιστεύουν ότι μια, τέτοιου είδους, συνεργασία ωφελεί και τις δύο πλευρές. Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε οι τόνοι να έχουν χαμηλώσει αισθητά μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο πλευρές θεωρούν επιβεβλημένη την αποφυγή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για δικούς τους ξεχωριστούς λόγους.

Ίσως εδώ να παίζουν κάποιο ρόλο οι έξωθεν πιέσεις, είτε αυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ, είτε από την ΕΕ, είτε και από τους δύο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε αποδεκτές τις παρεμβάσεις Ανδρουλάκη σε διάφορα ζητήματα και κυρίως σε αυτό των παρακολουθήσεων, ούτε φυσικά τυχαία είναι η σύμπλευση των δύο κομμάτων σε επίπεδο Βουλής, ‘’περνώντας’’ Νομοσχέδια, από κοινού, όπως πχ αυτό για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις αλλά και για τα πνευματικά Δικαιώματα.

Ο Δημήτρης Μπόνης ανακοινώνει την υποψηφιότητά του

Το ερχόμενο Σάββατο, ή το αργότερο την Κυριακή 27 Νοεμβρίου ο Αστακιώτης Δικηγόρος Δημήτρης Μπόνης ανακοινώνει την  απόφασή του να διεκδικήσει την Δημαρχία Ξηρομέρου. Έχει, σε μεγάλο βαθμό καταρτίσει τον Συνδυασμό του, που πλαισιώνεται από άτομα που έχουν θητεύσει ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και από νέα, άφθαρτα και ικανά άτομα, όπως υποστηρίζουν στελέχη της υπό ίδρυσης παράταξης.

Το όνομα της παράταξης δεν έχει ακόμη επιλεγεί, αλλά στο Τραπέζι των  διαπραγματεύσεων έχουν πέσει τουλάχιστον 7 με 10 επιλογές. Σε πρώτη φάση, δηλαδή την Κυριακή θα υπάρξει μια ανακοίνωση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και εν συνεχεία, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ανακοινωθεί το όνομα του Συνδυασμού και κάποια  πρώτα ονόματα υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, που θα είναι οι στυλοβάτες του όλου εγχειρήματος.

Θα ακολουθήσει, αργότερα, η δημοσιοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων και φυσικά αρκετά πριν τον Οκτώβριο θα οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια για τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους προέδρους Κοινοτήτων κλπ.

Απ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο κ. Μπόνης θα έχει την αμέριστη στήριξη ατόμων, που έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο Ξηρόμερο και, κυρίως,  στον Αστακό. Τα πάντα θα κριθούν  στα άτομα, που θα πλαισιώσουν τους δύο υποψηφίους, υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες.

 Μονομαχία για δύο….

Όσοι γνωρίζουν καλά τα αυτοδιοικητικά της περιοχής αλλά και πρόσωπα και πράγματα, εμφανίζονται απόλυτα βέβαιοι  ότι η υπόθεση των εκλογών του 23 θα είναι μια μονομαχία μεταξύ Τριανταφυλλάκη και Μπόνη, ενώ οι άλλοι σχηματισμοί θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της μιας, ή της άλλης υποψηφιότητας, κυρίως στο δεύτερο γύρο, που θεωρείται δεδομένος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, προφανώς, θα κατεβάσει δικό της ψηφοδέλτιο, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει την εκλογή του νέου Δημάρχου αφού πάγια αρχή της είναι να καλεί τους ψηφοφόρους της να απέχουν από την στήριξη του ενός, ή του άλλου υποψηφίου στο δεύτερο γύρο.

Προφανώς, και με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις  που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, η εκλογή θα κριθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η δυναμική του Συνδυασμού του κ. Τριανταφυλλάκη είναι γνωστή, οπότε απομένει να δούμε ποια θα είναι η αντίστοιχη του κ. Μπόνη και του Συνδυασμού του. Η αίσθηση που έχω είναι ότι η εκλογή δεν θα είναι περίπατος για ουδένα από τους υποψηφίους και ότι θα πρόκειται για ντέρμπυ, που όλα θα παίζονται μέχρι το τελευταίο λεπτό, αν όχι δευτερόλεπτο του αγώνα.

Από την πλευρά μου εύχομαι καλή επιτυχία στον καλύτερο. Ποιος μπορεί να είναι αυτός;

Τοπικό Δημοψήφισμα για την ΠΟΑΥ;

Είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στο Δήμο Ξηρομέρου τοπικό δημοψήφισμα για το μείζον θέμα της ΠΟΑΥ. Και μάλιστα, αν όλα πάνε καλά, σχετικά σύντομα. Οι Ξηρομερίτες καλό θα είναι να  αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν για τον τόπο τους, τι θέλουν για τον περιβάλλον, αλλά και την οικονομία του τόπου,  για το σήμερα και το αύριο των ιδίων και των παιδιών τους. Αυτό είναι ότι πιο δημοκρατικό για μία κοινωνία. Μη λησμονούμε ότι πολύ προχωρημένες κοινωνίες και κράτη, όπως η Ελβετία πραγματοποιούν συχνά δημοψηφίσματα για μείζονα θέματα, που απασχολούν τοπικές κοινωνίες ή και τη χώρα γενικότερα.

          Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής αγώνα έβαλε την πρόταση στο τραπέζι των συζητήσεων, η οποία έγινε αποδεκτή από το σύνολο των συμμετασχόντων σε αυτή.

Το όλο θέμα τελεί υπό την αίρεση τυχόν αντίθετων προβλέψεων από την κείμενη Νομοθεσία. Γιατί, αν και τα δημοψηφίσματα προβλέπονται από την Νομοθεσία για τον Καλλικράτη, η σχετική διάταξη  ανεστάλη μέχρι το τέλος αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου. Δηλαδή απαγορεύονται μέχρι τέλους του 2023. Το θέμα έχει αναλάβει να διερευνήσει ηνομική ομάδα του Δήμου και η γνωμάτευσή της θα τεθεί σήμερα Κυριακή στη συζήτηση της   Επιτροπής Αγώνα, μέσω Τηλεδιάσκεψης. Αν τελικά υπάρχει νομικό κώλυμα, το Δημοψήφισμα δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο και με δική του ευθύνη και στήριξη. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω, ότι θα εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις, ώστε τελικά ο λαός του Ξηρομέρου να αποφασίσει για ένα θέμα μέγιστης σημασίας, που αφορά το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.

Ακριβή Υποδοχή !

Θεωρώ υπερβολικό το ποσό, που διέθεσε ο Δήμος μας για την υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας στον Αστακό και το Λιγοβίτσι.

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκε η διάθεση 7.700 ευρώ. Ποσό ιδιαίτερα μεγάλο, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη  για το Δήμο αλλά και για πολλούς Ξηρομερίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν  τους λογαριασμούς ρεύματος, κλπ ενώ κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, βρίσκονται  σε κατάσταση εξαθλίωσης. Ατυχής συγκυρία και το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή, που το Πανελλήνιο έχει σοκαριστεί από την πρωτόγνωρη υπόθεση της ‘’Κιβωτού του Κόσμου’’. Προσωπικά πιστεύω ότι η ενίσχυση αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, με τρόφιμα, και ρευστό, αξίας 7.700 ευρώ θα ήταν ότι το καλύτερο και ασφαλώς, πολύ πιο  ανθρώπινο από τις τελετές υποδοχής και την δεξίωση για τους  ‘’μεγαλοσχήμονες’’ της περιοχής. Τι να κάνουμε, είναι θέμα αντίληψης των πραγμάτων…


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ