2022-11-29 11:21:17
Φωτογραφία για Νίκος Χούτας : Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Παντελής Καρασεβδάς (1876-1944) – Τρεις ζωές»
πηγη facebook :Νίκος Χούτας

Κυκλοφόρησε χθες στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο «Παντελής Καρασεβδάς (1876-1944) – Τρεις ζωές» το οποίο γράψαμε από κοινού και συνεπιμεληθήκαμε με τον δημοσιογράφο και συντοπίτη μου Τσιακανικας Κωστης......

Πρόκειται για ένα ιστορικό αφιέρωμα στη θυελλώδη ζωή του Αστακιώτη Ολυμπιονίκη, Στρατιωτικού και Πολιτικού που διέτρεξε μισό αιώνα πυκνής δημόσιας διαδρομής στα αθλητικά, πολεμικά και πολιτικά πεδία.

Η ιδέα της έκδοσης μιας ολοκληρωμένης μελέτης – αφιερώματος στον Παντελή Καρασεβδά ανήκει στον Κωστή ο οποίος επί δύο χρόνια αναζητούσε πηγές και τεκμήρια κάθε είδους για τη ζωή και τη δράση του. Είχε εντοπίσει το κενό που υπήρχε στη βιβλιογραφία από την απουσία μιας έκδοσης αφιερωμένης σε μια τέτοια προσωπικότητα. Ένα περίπου χρόνο πριν ο Κωστής μοιράστηκε μαζί μου τις σκέψεις του για την έκδοση και το υλικό που είχε συγκεντρώσει και έτσι ξεκίνησαμε σαν συνταξιδιώτες με προορισμό τις «τρείς ζωές» του Καρασεβδά
. Σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας της έκδοσης ο Κωστής ήταν διαθέσιμος, ανάμεσα σε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, να μιλήσουμε για μεθοδολογικά ζητήματα και νέα ερωτήματα που ανέκυπταν από το ερευνητικό υλικό. Σε αυτές τις συζητήσεις μας, διέκρινα σταθερά τη θέληση του να μπορέσει να αναδειχθεί σε όλο της το εύρος η αξιοθαύμαστη και πολυκύμαντη πορεία του Καρασεβδά στα δημόσια πράγματα και όπως σημειώνει ο ίδιος στην εισαγωγή: «Στην πορεία της συγγραφής και επιμέλειας της έκδοσης, τροποποιήσαμε αρκετές φορές τη δομή και το περιεχόμενο του υλικού και συμφωνήσαμε ότι προσεγγίζουμε την πορεία εβδομήντα χρόνων ενός ανθρώπου που κινείται στα όρια του μύθου».

Η δική μου σχέση με τον Καρασεβδά έχει περάσει από διάφορα στάδια. Γνώρισα πτυχές της πορείας του από τα διαβάσματά μου, τις σπουδές μου και μέσα από τη μελέτη του αρχείου του Πανελληνίου Γ.Σ. Το χρυσό μετάλλιο του Καρασεβδά στη σκοποβολή ήταν το μοναδικό χρυσό για τον Πανελλήνιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οι σχέσεις του με τον Σύλλογο θα παραμείνουν άρρηκτες και από το 1925 μέχρι το 1935 θα διατελέσει πρόεδρός του. Έχοντας αυτά κατά νου, το 2016, είχα γράψει ένα άρθρο στην ιστοσελίδα https://paralympicus.gr/ για τη θέση του Ολυμπιονίκη Καρασεβδά στην σύγχρονη ολυμπιακή ιστορία. Το άρθρο αυτό διάβασε ο Κωστής και επικοινώνησε μαζί μου. Πριν από όλα αυτά όμως, οι διηγήσεις για τον Καρασεβδά υπάρχουν στις παιδικές αναμνήσεις. Ο πρώτος εξάδελφος του πατέρα μου, Παντελής Χούτας, ήταν αναδεκτός του Καρασεβδά ο οποίος του έδωσε και το όνομά του. Από τον θείο Παντελή -ο οποίος είχε και το παρωνύμιο “Καρασεβδάς” στην οικογένεια- έχω τις πρώτες αναφορές γι’ αυτόν από αφηγήσεις του στον Φαλαγγιά. Στο βιβλίο φιλοξενείται και μία οικογενειακή μνήμη – μαρτυρία για την σωτήρια βοήθεια του Καρασεβδά, στον κουμπάρο του Στέλιο, πατέρα του Παντελή, στη διάρκεια της Κατοχής.

Την έκδοση προλογίζουν οι Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Πύρρος Δήμας, Κωνσταντίνος Φίλης και Πάνος Σόμπολος. Επίσης, ο Σπύρος Τζόκας παρουσιάζει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής του Καρασεβδά. Η έκδοση 318 σελίδων περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό και παράρτημα με ιστορικά ένθετα (κείμενα και μαρτυρίες). Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.



ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ