2022-11-29 20:19:38
Φωτογραφία για Κρύο σπίτι χωρίς θέρμανση: Οι σοβαρές παρενέργειες σε καρδιά, πνεύμονες και εγκέφαλο
Μπορεί ακούγοντας 10 βαθμούς Κελσίου να θεωρείται πως δεν μιλάμε για μια εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία ψύχους, όμως η θερμοκρασία αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή για κάποιον που βρίσκεται στο σπίτι χωρίς θέρμανση.

«Ακούγεται ήπια, αλλά στην πραγματικότητα είναι αληθινή πρόκληση για τον οργανισμό», λέει στο BBC ο Dr. Damian Bailey, καθηγητής Φυσιολογίας & Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας. «Δυστυχώς οι 10 βαθμοί Κελσίου είναι η μέση θερμοκρασία στην οποία θα κληθούν να ζήσουν τον χειμώνα πολλοί άνθρωποι, εάν δεν μπορούν να έχουν θέρμανση στα σπίτια τους».

Η θερμοκρασία αυτή όμως έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, όπως κατέδειξε ένα επιστημονικό πείραμα.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι οι 18 βαθμοί Κελσίου είναι το σημείο καμπής. Είναι η στιγμή που ο οργανισμός αρχίζει να δίνει μάχη για να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του», τονίζει ο Dr. Bailey.


Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία μειώνεται περαιτέρω, τα δάκτυλα γίνονται λευκά και παγωμένα. Αυτό οφείλεται στην αγγειοσυστολή: τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια συστέλλονται για να μειώσουν και αυτά τις απώλειες θερμότητας.

Όταν πια το κρύο στον χώρο είναι αισθητό (κάτω από 12 βαθμούς Κελσίου), αρχίζουν τα ρίγη. Τα ρίγη είναι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει θερμότητα.

Στους 10 βαθμούς, ο οργανισμός δουλεύει πια πολύ σκληρά. Μέσα σε μισή ώρα έκθεσης σε αυτή τη θερμοκρασία:

Η ροή αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται κατά 20% Η αναπνοή επιταχύνεται Η μέση αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται Ο οργανισμός καίει περισσότερους υδατάνθρακες Η θερμοκρασία των άκρων (χέρια, πόδια, κεφάλι) μειώνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου κατά μέσον όρο Με όλες αυτές τις αλλαγές, η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος παραμένει στους 37 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μόλις 30 λεπτά έκθεσης στο κρύο. Όχι αν μείνει κάποιος υπό αυτές τις συνθήκες για μία ή περισσότερες ημέρες, επειδή δεν έχει θέρμανση στο σπίτι του.

Οι παρενέργειες

Η καρδιά κτυπά πιο γρήγορα και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει για να εξωθηθεί περισσότερο ζεστό αίμα στα ζωτικά όργανα. Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και για εγκεφαλικό.

Ακόμα και το ίδιο το αίμα αλλάζει, καθώς αυξάνεται η πηκτικότητά του και μαζί της ο κίνδυνος θρομβώσεων. Έτσι, αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι αλλαγές αυτές εξηγούν γιατί τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι πιο συχνά τον χειμώνα και ιδίως όταν μειώνεται πολύ η περιβαλλοντική θερμοκρασία, τονίζει ο Dr. Bailey.

Για όσους πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας και για τους ηλικιωμένους, οι προαναφερθείσες αλλαγές μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες. «Τα επιστημονικά δεδομένα σαφέστατα υποδηλώνουν ότι το ψύχος είναι πιο θανατηφόρο από τον καύσωνα», τονίζει ο ειδικός.

«Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους κινδύνους που σχετίζονται με αυτό». themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ