2023-01-18 07:24:10
Φωτογραφία για Ιόνια Οδός: Νέα οδηγός έπεσε θύμα επιθετικής οδήγησης
Ιόνια Οδός: Νέα οδηγός έπεσε θύμα επιθετικής οδήγησης όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Πως το «Ν» στο αυτοκίνητο ωθεί κάποιους σε οδηγικό “bullying” Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μια πολύ επικίνδυνη συμπεριφορά οδηγού παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα προ ημερών στην Ιόνια Οδό και το κακό είναι ότι αυτή προέκυψε συνειδητά λόγω κακής κι επιθετικής οδηγικής νοοτροπίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Συνείδησης», νέα οδηγός που κινούνταν απογευματινή ώρα στον μεγάλο κλειστό αυτοκινητόδρομο είδε ένα επαγγελματικό φορτηγό να έρχεται και να «κολλάει» ακριβώς στον πίσω προφυλακτήρα του αυτοκινήτου της. Στην συνέχεια να ανάβει τα μεγάλα φώτα και να κορνάρει συνεχώς, προφανώς, με στόχο να τραμπουκίσει και να αγχώσει το θύμα του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παθούσα βρισκόταν στην δεξιά λωρίδα της κυκλοφορίες με μια λογική ταχύτητα και υπήρχε χώρος αριστερά της για να φύγει ο επαγγελματίας οδηγός. Το αποτέλεσμα του συμβάντος ήταν η νέα οδηγός να διατηρήσει με δυσκολία τον έλεγχο του οχήματός της και να χρειαστεί σχεδόν να σταματήσει στην άκρη του δρόμου, πριν επιστρέψει στο Αγρίνιο και καταγγείλει το περιστατικό με την συνοδεία του πατέρα της.


Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος οδηγός μπορεί να κινείται διστακτικά γιατί είναι νέος και δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία, πράγμα που είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, αν τηρεί τον Κ.Ο.Κ. ασφαλώς. Όπως δεν είναι και η μοναδική παρόμοια μαρτυρία, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που σχεδόν ποτέ δεν φτάνουν να καταγγελθούν, διότι όλοι έχουν μάθει να δίνουν τόπο στη οργή και να μην μπλέκουν με διαδικασίες.

Η συμπεριφορά αυτή δεν συμβαίνει μόνο από επαγγελματίες οδηγούς, συχνά έχει να κάνει με τη θέα του γνωστού «Ν» στο αυτοκίνητο που υποδηλώνει το νέο οδηγό, είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον δρόμο κάποιοι οδηγοί, περισσότερο στις μεγάλες οδούς ταχείας κυκλοφορίας της χώρας αλλά με αναλογίες και στην καθημερινή οδήγηση ακόμη και μέσα στην πόλη.

Δυστυχώς η οδηγική συμπεριφορά στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κάποιος νέος οδηγός να «βγαίνει» για πρώτη φορά σε κάποιον μεγάλο δρόμο σαν να μην έχουν κάποτε βρεθεί όλοι σε ανάλογη θέση, σαν να γεννήθηκαν όλοι επαγγελματίες οδηγοί. Σε οδούς όπως η «Ιόνια» τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.

Το πρόβλημα της επιθετικής οδήγησης

Στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που προκύπτουν από διάφορες μετρήσεις και έρευνες, διαπιστώνεται ότι η επιθετική οδήγηση είναι από τις πρώτες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ο αριθμός των οδηγών που εκνευρίζονται και εκφράζουν το θυμό και την επιθετικότητά τους όταν βρίσκονται στο τιμόνι, αυξάνεται. Οι περισσότεροι οδηγοί που εμπλέκονται σε επιθετική οδήγηση είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών. Όμως το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε οδηγούς (άνδρες ή γυναίκες) οποιασδήποτε ηλικίας, εάν βρεθούν σε ορισμένες καταστάσεις ή είναι σε κακή ψυχολογική διάθεση.

Στο μεταξύ, απρόσεκτοι, επικίνδυνοι και κυρίως επιθετικοί είναι οι Έλληνες οδηγοί, σύμφωνα με ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos και του ιδρύματος VINCI Autoroutes που έγινε σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Οι Έλληνες έχουν την αρνητική πρωτιά των πιο αγενών οδηγών της Ευρώπης, καθώς η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε θετικά σε ερωτήματα για ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Το 67% παραδέχτηκε ότι έχει βρίσει άλλο οδηγό, το 63% έχει κορνάρει άκαιρα σε οδηγούς που το εκνευρίζει και το 50% (το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των άλλων χωρών) έχει κρατήσει υπερβολικά μικρή απόσταση με το όχημα άλλου οδηγού που το εκνευρίζει. Παράλληλα, η Ελλάδα ήταν τρίτη χώρα στις θετικές απαντήσεις στις ερωτήσεις «αν έχετε προσπεράσει δεξιά σε αυτοκινητόδρομο» και «αν έχετε κατεβεί από το όχημα για να εξηγηθείτε με άλλον οδηγό».

Πρώτη βγαίνει κατά μέσο όρο η χώρα μας και στην επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Το 48% των Ελλήνων οδηγάει χωρίς να φοράει ζώνη, το 41% μιλάει στο τηλέφωνο χωρίς εξαρτήματα hands-free και το 27% έχει οδηγήσει στη ΛΕΑ (πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ερωτώμενες χώρες).

Αν και θεωρούν την υπερβολική ταχύτητα ως την κορυφαία αιτία τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, το 86% των Ελλήνων και γενικότερα των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχεται ότι ξεπερνάει το όριο ταχύτητας. Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην οδηγική συμπεριφορά, το 49% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιεί τα φλας και το 16% παραδέχεται ότι οδηγεί υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.

Οι Έλληνες αναδεικνύονται σε πρωταθλητές της χρήσης του τηλεφώνου στο τιμόνι: είτε το έχουν χρησιμοποιήσει για κάποια κλήση με ή χωρίς ακουστικά, είτε για να απαντήσουν σε κάποιο μήνυμα (το 27%), είτε ακόμη και για να δουν κάποια ταινία (το 9%), το 83% έχει χρησιμοποιήσει σε κάποιο πλαίσιο το κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μάλιστα, το 16% παραδέχεται ότι είχε ή παραλίγο να έχει ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του κινητού.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ