2023-01-22 08:03:39
Φωτογραφία για 10 θεαματικοί εγκαταλελειμμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στον κόσμο.
Υπάρχουν μερικοί πραγματικά εντυπωσιακοί εγκαταλελειμμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει τους πιο όμορφους.

Τζον Μπιλς

Ο τρόπος μεταφοράς με τη μεγαλύτερη επιρροή που επινοήθηκε ποτέ; Ο ταπεινός σιδηρόδρομος επέτρεψε στα έθνη να αναπτυχθούν, να χτιστούν βιομηχανίες και πολλά άλλα, και η επιρροή του δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Αν και τα αεροπορικά ταξίδια και τα ιδιωτικά οχήματα μπορεί να έχουν ξεπεράσει το ταπεινό τρένο, ο κόσμος εξακολουθεί να είναι γεμάτος με υπέροχα σιδηροδρομικά ταξίδια. Και, φυσικά, δεν μπορείς να κάνεις σιδηροδρομικό ταξίδι χωρίς σιδηροδρομικό σταθμό.

Και οι πιο εντυπωσιακοί σιδηροδρομικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο είναι αναμφισβήτητα οι εγκαταλελειμμένοι – φέρουν μια στοιχειωμένη χάρη που είναι δύσκολο να τοποθετηθεί. Ποιος ήξερε ότι η παραμέληση θα μπορούσε να είναι τόσο αισθητικά εκπληκτική; Η μνήμη έχει να κάνει πολύ με αυτό, φυσικά. Η εγκαταλειμμένη αρχιτεκτονική έχει γίνει το φωτογενές φαινόμενο και αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται ακριβώς στην κορυφή του πίνακα.


Θεαματικοί εγκαταλελειμμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο

Φωτογραφία: M Vinuesa / Shutterstock.com

1. Διεθνής Σιδηροδρομικός Σταθμός Canfranc, Ισπανία

Στα ισπανικά Πυρηναία βρίσκονται οι σιωπηλές αναμνήσεις του Διεθνούς Σιδηροδρομικού Σταθμού Canfranc, ενός μεγαλειώδους σταθμού που άνοιξε πολύ πίσω το 1928, μέσα σε ένα κύμα ισπανικής υπερηφάνειας και αποφασιστικότητας. Οι Ισπανοί ήθελαν έναν μεγάλο συνοριακό σταθμό για να δείξουν στους Γάλλους τι ήταν ικανοί, βλέπετε, και αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο σταθμός ήταν φαινομενικά καταραμένος από την αρχή, υπέφερε από πυρκαγιές, λαθρεμπόριο και όλα τα υπόλοιπα πριν υποκύψει στους ανέμους του χρόνου και της αλλαγής το 1970. Από τότε, έχει γίνει ένα hotspot ταξιδιωτών, με περισσότερους ανθρώπους να επισκέπτονται τον σταθμό μεταξύ 2013 και 2017 από ποτέ το χρησιμοποίησε κατά τα χρόνια της δραστηριότητάς του. Γίνονται επίσης εργασίες για να γίνει ξενοδοχείο – έτσι σύντομα θα μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά του μέσα σε μια νύχτα.

Φωτογραφία: Felix Lipov / Shutterstock

2. City Hall Subway, Νέα Υόρκη

Πρώτα πράγματα πρώτα, μην εκπλαγείτε αν συναντήσετε τον Λεονάρντο, τον Ντονατέλο, τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Ραφαήλ εδώ κάτω. το εγκαταλελειμμένο μετρό του Δημαρχείου στη Νέα Υόρκη ήταν η έμπνευση για το διάσημο HQ στο οποίο ο Splinter και οι συνεργάτες έκαναν σχέδια και έφαγαν πίτσα. Τέλος πάντων, ένας σταθμός είναι πραγματικά εγκαταλειμμένος αν είναι ένα δημοφιλές αξιοθέατο με συχνές περιηγήσεις και έναν εμβληματικό πολυέλαιο; Ίσως ναι, ίσως όχι, αλλά σίγουρα δεν κυκλοφορούν πλέον τρένα από το μετρό του Δημαρχείου της Νέας Υόρκης και δεν υπάρχει από το 1946. Ο πιο όμορφος πρώην σταθμός στον πλανήτη; Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι.

Φωτογραφία: Lisic / Shutterstock.com

3. Vyšehrad, Πράγα

Στην Πράγα υπάρχουν πανέμορφα κτίρια και κάθε γωνιά της πόλης αστράφτει από την αρ νουβό μεγαλειότητα. Ως αποτέλεσμα, οι παραμελημένες ομορφιές συχνά αγνοούνται και ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός στο Vyšehrad βρίσκεται ακριβώς μπροστά από αυτήν την ουρά. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο υπέροχο ήταν το κτίριο πριν ο χρόνος κάνει έναν αριθμό στο μέρος. Το τελευταίο τρένο έφυγε από τον σταθμό το 2002 και έκτοτε έχει παραμεληθεί, αν και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για εγκαταλελειμμένες κατασκευές έχει κάνει το Vyšehrad να τραβήξει λίγη προσοχή τον τελευταίο καιρό.

Φωτογραφία: Shanti Hesse / Shutterstock.com

4. Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Lagos, Πορτογαλία

Μην κάνετε το λάθος να υποθέσετε ότι το Αλγκάρβε είναι όλοι ηλιοκαμένοι τουρίστες και τίποτα άλλο. Υπάρχει άφθονη ιστορία και πολιτισμός εδώ, και ο εγκαταλελειμμένος παλιός σιδηροδρομικός σταθμός στο Λάγος δίνει μια περίεργη εικόνα για μια εποχή που έχει περάσει πολύ καιρό σε αυτά τα μέρη. Η δικτυωτή πρόσοψη είναι υπέροχη και τα ψηφιδωτά πλακάκια είναι μια χαρούμενη γιορτή των παλιών τεχνικών και του αιώνιου θαύματος του χρώματος. Σίγουρα, υπάρχει ένας νέος λαμπερός σταθμός όχι και τόσο μακριά, αλλά ο παλιός εξακολουθεί να προσελκύει χωρίς έλλειψη επισκεπτών.

Φωτογραφία: Shutterstock

5. Τερματικός σταθμός Jersey City, ΗΠΑ

Η αύξηση των ιδιωτικών οχημάτων οδήγησε στο τέλος των ημερών του σιδηροδρόμου του Τζέρσεϊ Σίτι το 1967, αλλά μια ρομανική ομορφιά του Ρίτσαρντσον από κόκκινο τούβλο όπως αυτή δεν περνάει απλά στη νύχτα απαρατήρητη. Μακριά από αυτό, καθώς το κτίριο του τερματικού σταθμού έχει γίνει ένα δημοφιλές μέρος για ταινίες και τηλεοπτικά γυρίσματα, ρομαντικές αποδράσεις και όλα τα υπόλοιπα. Η δομή του δέκατου ένατου αιώνα ξεχωρίζει στα όρια του Liberty State Park.

Φωτογραφία: Shutterstock

6. Σταθμός Gudauta, Αμπχαζία

Ήταν μια ταραχώδης σύγχρονη περίοδος για την Αμπχαζία, μια αμφισβητούμενη περιοχή στον Καύκασο, αλλά οι λάτρεις των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών σταθμών κατευθύνονται εδώ για χρόνια σε αναζήτηση αυτού του γόη. Δεν είναι ακριβώς δύσκολο να το βρεις, καθώς βρίσκεσαι σε μια αγαπημένη πόλη της Μαύρης Θάλασσας 10.000 κατοίκων, και το υπέροχο εξωτερικό του σιδηροδρομικού σταθμού της είναι μόνο η αρχή. Η κύρια αίθουσα είναι μια εκπληκτική, αν και μια εκπληκτική μαγεμένη από τον χρόνο.

Φωτογραφία: Julia64__ / Shutterstock

7. Σταθμός Psyrtskha, Αμπχαζία

Κολλώντας με την Αμπχαζία για μια στιγμή, οι εγκαταλειμμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί δεν είναι πολύ πιο όμορφοι από αυτόν που βρέθηκε στην Ψύρτσχα. Βρίσκεται σε μια πόλη που ονομάζεται Akhali Atoni (περίπου 22 χλμ. από το Σουχούμι), το Psyrtskha είναι μικρό αλλά τέλεια διαμορφωμένο (με τρόπο αποσύνθεσης), με παλιές σοβιετικές πινελιές και περιβάλλον που κυριαρχείται από πυκνό πράσινο. Τα τρένα εξακολουθούν να κατευθύνονται στη σήραγγα δίπλα στον σταθμό, αλλά καμία ατμομηχανή δεν έχει σταματήσει στην Ψύρτσχα εδώ και πολύ καιρό.

Φωτογραφία: Shutterstock

8. Κεντρικός Σταθμός Μίσιγκαν, ΗΠΑ

Ένας απόλυτος εκπληκτικός, αρχιτεκτονικά μιλώντας, ο κεντρικός σταθμός του Μίτσιγκαν σταμάτησε τη λειτουργία του το 1988. Τούτου λεχθέντος, παραμένει μια αισθητικά ευχάριστη κατασκευή στο Ντιτρόιτ, που έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και μουσικά βίντεο από τότε που οι πόρτες του έκλεισαν μια κρύα μέρα του Ιανουαρίου. Η κύρια αίθουσα αναμονής ήταν στην πραγματικότητα διαμορφωμένη σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό λουτρό, με μαρμάρινους τοίχους και θολωτές οροφές, ενώ οι δέκα πλατφόρμες περιείχαν κάθε είδους περίεργες ακμές. Η Ford αγόρασε το κτίριο το 2018 και έχει σχέδια να το ανακαινίσει. Παρακολουθήστε αυτόν τον χώρο.

Φωτογραφία: Shutterstock

9. Σταθμός Garub, Ναμίμπια

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τα τρένα πέρασαν ποτέ από την έρημο της ερήμου που είναι το Garub – αλλά να είστε σίγουροι ότι το έκαναν. Αυτή η αφιλόξενη έκταση γης και οι αμμοθύελλες συνήθιζαν να βλέπουν βιομηχανικά τρένα να περνούν μέσα από τη Ναμίμπια, εξάγοντας τον φυσικό πλούτο της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο. Οι κόκκινες δεξαμενές νερού του Garub το κάνουν πιο φωτογενές από τα περισσότερα, αν και η έξοδος από εδώ χρειάζεται λίγη δουλειά. Προσοχή και στα άγρια ​​άλογα.

Φωτογραφία: Mo Photography Berlin / Shutterstock

10. Anhalter Bahnhof, Βερολίνο

Το Anhalter Bahnhof του Βερολίνου είχε έναν σταθερό αιώνα υπηρεσίας πριν κλείσει στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου. Μεγάλο μέρος του σταθμού (άνοιξε το 1841) στη συνέχεια καταστράφηκε, αλλά η δημόσια κατακραυγή εξασφάλισε ότι μια από τις προσόψεις παρέμεινε, η ίδια ένα περίεργο μνημείο της ιδεοκεντρικής αρχιτεκτονικής καταστροφής του εικοστού αιώνα.

timeout.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ