2023-01-23 23:56:08
Φωτογραφία για Γυνέριο. Το φυτό που τα πουπουλένια άνθη
Θάμνος ή δέντρο με  ιδιαίτερα εντυπωσιακά λουλούδια και ιδανικό για έντονο χρώμα σε κήπους και μπαλκόνια την εποχή που λίγα καλλωπιστικά βρίσκονται σε ανθοφορία.

Γενικά χαρακτηριστικά



Cortaderia selloana η βοτανολογική του ονομασία ενώ διεθνώς συχνά αναφέρεται και ως pampas grass. Πολυετής πόα  με καταγωγή από την Νότια και Κεντρική Αμερική και με  ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία λόγω των πολύ εντυπωσιακών του λουλουδιών που έχουν όψη και υφή πουπουλένιων φτερών. 

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σιτάρι, το κριθάρι, το καλάμι μπαμπού και το καλαμπόκι

Το ύψος του ξεπερνά τα δύο μέτρα και περίπου ίδια και η παράπλευρη ανάπτυξή του.  

Τα λεπτά φύλλα του ξεκινούν από την βάση του φυτού και καταλήγουν στους ανθοφόρους βλαστούς στην κορυφή των οποίων σχηματίζονται οι συστάδες των "πουπουλένιων" λουλουδιών, σε κιτρινωπή ή ροζ απόχρωση ανάλογα με την ποικιλία.


Τα τελευταία χρόνια το Γυνέριο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για καλλιέργεια όχι μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά σε ιδιωτικούς κήπους και είναι κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε κήπους - παρτέρια, ενώ σχετικά καλά αναπτύσσεται και σε δοχεία φύτευσης αρκεί να χρησιμοποιούνται γλάστρες μεγάλου μεγέθους αφού πρόκειται για είδος με ιδιαίτερα αναπτυγμένο ριζικό σύστημα.  

Οι ανθισμένοι βλαστοί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί και τοποθετημένοι σε βάζο όπου διατηρούνται για μήνες και αποξηραίνονται εύκολα με φυσική διαδικασία αποξήρανσης.    

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις αρκεί το χώμα του να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Ευδοκιμεί σε ηλιόλουλαστα ή ελαφρά σκιερά σημεία. 

Σε θέσει όπου δέχεται λιγότερες από 6-8 ώρες το  ηλιακό φως η ανθοφορία του μειώνεται σημαντικά. 

Ιδανικές θέσεις αυτές όπου θα δέχεται αρκετές ώρες πρωινό ή απογευματινό ήλιο ενώ θα παραμένει προστατευμένο από την άμεση ακτινοβολία τις ώρες του μεσημεριού και κυρίως από τον ιδιαίτερα ζεστό αέρα στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο προς συχνό πότισμα, 1-2 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και 3-4 την εβδομάδα το καλοκαίρι, ανάλογα βεβαίως και με τις γενικές συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν. 

Κλάδεμα: Στο τέλος του χειμώνα απαιτείται βαθύ κλάδεμα σε ύψος 20-30cm από το έδαφος, ώστε να ενδυναμωθεί το φυτό και να δώσει νέα πλούσια βλάστηση. 

 

Λίπανση: Από τις αρχές της άνοιξης και ανά 2-3 μήνες έως το τέλος του φθινοπώρου ένα κοκκώδες γενικό ενισχυτικό για καλλωπιστικά ενισχύει σημαντική την ανθοφορία και γενική ευρρωστία του φυτού.

Όπως και σε όλα τα είδη αποφύγετε τις λιπάνσεις τα διαστήματα που καλοκαιριού που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Γυνέριο ανθφορεί από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με διαίρεση των ριζών ή με σπόρους, στις αρχές της άνοιξης όταν έχουν περάσει τα χειμερινά κρύα και η θερμοκρασία έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Οι σπόροι τοποθετούνται στο χώμα επιφανειακά, καθώς το φως επιταχύνει την διαδικασία βλάστησής τους. Οι σπόροι μπορούν να φυτευθούν απευθείας στο έδαφος ή σε μικρές γλάστρες από τις οποίες τα νεαρά φυτά μπορούν να μεταφυτεθούν αφού βλαστήσουν, σε περίπου 20-30  ημέρες. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο αναπτυμένα φυτά όσο και σπόρους Γυνέριου για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας το πολύ ιδιαίτερο αυτό φυτό με την εντυπωσιακή εμφάνιση. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ