2023-02-05 08:57:11
Φωτογραφία για 30+ Ιδέες σχεδιασμού για μικρά παρτέρια
Τα φυτά είναι ασφαλώς το κορυφαίο στοιχείο όμορφης διαμόρφωσης κάθε εξωτερικού χώρου και ακόμη και μικρά παρτέρια, με τον κατάλλλο σχεδιασμό, μπορούν να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερα όμορφη εικόνα σε κάθε κήπο. 

Το βασικό στοιχείο στην διαμόρφωση παρτεριών, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, είναι η πλήρης εκμετάλλευση όχι μόνο του μήκους και πλάτους του σημείου αλλά και του ύψους. 

Έτσι η ιδανική διαμόρφωση και αυτή που δημιουργεί αισθητικά το ομορφότερο αποτέλεσμα είναι η φύτευση τουλάχιστον δύο αν όχι παραπάνω σειρών με φυτά κάθε είδους τοποθετημένα κατά ύψος με τα πιο ψηλά και ογκώδη στην πίσω σειρά. 

Ο συνδυασμός πράσινων φυτών με καλλωπιστικά που θα ανθίζουν διαδοχικά ανά εποχές είναι αυτός που εξασφαλίζει την όμορφη όψη ενός παρτεριού σε όλη την διάρκεια του χρόνου. 

Αισθητικά το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργηθεί τόσο σε μεγάλα όσο και σε μικρών διαστάσεων παρτέρια, ακόμη και με λιγοστά εποχιακά φυτά σαν "συμπληρωματικά" σε ένα παρτέρι που θα περιλαμβάνει κατά βάση είδη μη ανθοφόρα αλλά που θα παραμένουν ζωντανά όλες τις εποχές. 


Τα διακοσμητικά παρτέρια που περιλαμβάνουν λιγοστά πολυετή, αιεθαλή και ανθεκτικά φυτά φυτά ή και δέντρα και είναι διαμορφωμένα με χαλίκι - πέτρες σε διάφορους σχηματισμούς είναι ιδιαίτερα διακοσμητικά και ιδανικά για μικρά σημεία κήπων, όπως και για εξοχικά σπίτια που μεγάλο μέρος του χρόνου δεν κατοικούνται, αφού δεν χρειάζονται ιδιαίτερες φροντίδες.   

Τα κυκλικά παρτέρια σε μορφή σπιράλ είναι επίσης ιδανικά για μικρούς χώρους που θέλετε να τοποθετήσετε μεγάλο αριθμό πολυετών ή εποχιακών φυτών και η οριοθέτηση των τμημάτων τους με την ειδική ξύλινη περίφραξη για παρτέρια ο πιο πρακτικός και εύκολος τρόπος δημιουργίας τους. 

Ένα από τα βασικά στοιχεία στην επιλογή των φυτών είναι αυτά να έχουν τις ίδιες ανάγκες όχι μόνο σε φως αλλά και σε πότισμα. 

Κακτοειδή, παχύφυτα και αρωματικά-βότανα μπορούν να αποτελέσουν την "βάση" σε ένα μικρό παρτέρι στο οποίο ανά εποχές θα προστίθενται ακόμη και μονο μερικές γλάστρες με ανθισμένα εποχιακά.  

Εποχιακά φυτά σε γλάστρες που απλώς θα μεταφέρετε στον χώρο ενός παρτεριού την εποχή ανθοφορίας τους είναι επίσης ένας πρακτικός τρόπος για ολάνθιστα παρτέρια όλες τις εποχές. 

Με τον τρόπο αυτό ακόμη και ένα παρτέρι στο οποίο υπάρχουν μόνο πολυετή πράσινα είδη θα αποκτήσει χρώμα όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι γλάστρες μπορούν να είναι εμφανείς ή όχι, ανάλογα με το αν θα επιλέξετε πήλινα δοχεία φύτευσης ή απλές πλαστικές γλάστρες που απλώς θα βυθίσετε ολόκληρες στο έδαφος. 

Όπου δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση φυτών απευθείας στο έδαφος ένα μικρό παρτέρι μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε μεγάλα ξύλινα δοχεία - καφάσια, αφού πριν την τοποθέτηση του χώματος τοποθετηθεί χοντρό πλαστικό και ανοιχτούν τρύπες για την αποστράγγιση του νερού ποτίσματος. 

Δημιουργώντας διαφορετικά επίπεδα στο ίδιο δοχείο η όψη του παρτεριού θα γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακή. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ