2023-02-06 22:37:37
Φωτογραφία για Γαρδένια. Η ...βασίλισσα των ανθοφόρων εξωτερικού χώρου
Απο τα πιο ευωδιαστά και δημοφιλή ανθοφόρα εξωτερικού χώρου, η ...πολυτραγουδισμένη Γαρδένια  με το στιλπνό  καταπράσινο φύλλωμα και τα πανέμορφα κατάλευκα λουλούδια. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Πολυετής και αειθαλής θάμνος με καταγωγή από την Αφρική και την Ασία.

Το γένος περιλαμβάνει περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη με πιο κοινή ποκιλία την Gardenia jasminoides

Το ύψος ενός ενήλικου και εύρωστου φυτού μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 μέτρο, με αντίστοιχη παράπλευρη ανάπτυξη. 

Το φύλλωμα αποτελείται από λογχοειδή, στιλπνά  και δερματώδη φύλλα ενώ η κύρια καλλωπιστική της αξία οφείλεται στα κατάλευκα και συνήθως διπλά άνθη με το υπέροχο άρωμα.

Είδος για καλλιέργεια αποκλειστικά σε δοχεία φύτευσης, όπου με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να αναπτυχθεί και σε μορφή μπάλας. 

Είναι  ένα από τα πιο ...παρεξηγημένα φυτά, αφού συχνά θεωρείται ένα ιδιαίτερα δύσκολης καλλιέργειας είδος που απαιτεί υπερβολικές φροντίδες
. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα καλλωπιστικό ευαίσθητο μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες που αφορούν την θέση, το χώμα και την λίπανση του φυτού, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα οξύφιλα. Αν όμως την φροντίσετε σωστά, ειδικά στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της, εύκολα παραμένει υγιής για πολλά χρόνια και είναι ένα πραγματικό στολίδι για κήπους και μπαλκόνια. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την γαρδένια ένα ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα ή καστανόχωμα.

Η χειρότερη συνθήκη για την Γαρδένια είναι η πρόσμιξη του χώματος έστω και με μικρή ποσότητα κοπριάς, που έχει  αποτέλεσμα το κιτρίνισμα - πέσιμο των φύλλων και τον γενικό μαρασμό του φυτού.    

Χρειάζεται μεταφύτευση κάθε 2-3 χρόνια, ανάλογα και με την ανάπτυξή της, και πάντα σε γλάστρα ελαφρά μεγαλύτερη από την προηγούμενη. 

Θέση: Χρειάζεται φως  αλλά όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Ευδοκιμεί ιδανικά σε φωτεινές θέσεις προστατευμένες από τον αέρα, όπου θα δέχεται επί αρκετές ώρες πρωϊνό ή απογευματινό ήλιο.  

Σκεπασμένα σημεία, ώστε  το φυτό να προστατεύεται και από την απευθείας έκθεση στο νερό της βροχής όπως και θέσεις που μεγαλύτερα φυτά ή δέντρα λειτουργούν σαν ανεμοφράχτες ή δημιουργούν την κατάλληλη ημισκιά, είναι επίσης κατάλληλα για την τοποθέτηση της Γαρδένιας. 

Όπως όλα τα είδη με καταγωγή από ζεστές κλιματολογικές συνθήκες είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν παρατεραμένα επικρατούν συνθήκες παγετού θα πρέπει να προστατεύεται με το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα.

Είναι απολύτως κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και ειδικά σε περιοχές με γενικά  ήπιους χειμώνες. 

Πότισμα: Χρειάζεται αρκετό νερό το καλοκαίρι, 3-4 φορές την εβδομάδα, λίγο λιγότερο στην διάρκεια της άνοιξης και ελάχιστο στην διάρκεια του χειμώνα. Ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και με την θέση της. Πχ τα  πολύ ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστεί ακόμη και καθημερινό πότισμα, ενώ φυτά σε σκεπασμένα σημεία προστατευμένα από την βροχή ίσως απαιτήσουν πολύ αραιά ποτίσματα και στην διάρκεια του χειμώνα. 

Το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση και ανάμεσα στα ποτίσματα να έχει ελαφρά στεγνώσει. Αν χρησιμοποιήσετε πιατάκι στην γλάστρα της αδειάζετε το νερό ώστε να αποφευχθεί το σάπισμα των ριζών, αν αυτές παραμένουν μόνιμα υγρές. 

Κλάδεμα: Ανήκει στα είδη που δεν απαιτούν συστηματικά κλαδέματα παρά μόνο αν επιθυμείτε να της δώσετε συγκεκριμένο σχήμα.

Μέσα της άνοιξης μπορούν να αφαιρεθούν τυχόν ξεροί - ασθενικοί βλαστοί ενώ και το κόψιμο των λουλουδιών, ειδικά σε μεγάλου μεγέθους φυτά με πλούσια ανθοφορία, ευνοεί την ανάπτυξή της. 

Την ίδια εποχή μπορούν να κλαδευτούν κατά το 1/2 του μήκους των βλαστών και ιδιαίτερα ασθενικά φυτά που το φύλλωμα έχει αραιώσει ιδιαίτερα, με στόχο την ενδυνάμωσή τους. 

 

Λίπανση: Ο βασικός λόγος που πολλοί την θεωρούν ένα δύσκολης καλλιέργειας φυτό ή απογοητεύνται από την μη ικανοποιητική ανάπτυξή της.

Οι συστηματικές λιπάνσεις είναι απαραίτητες για την Γαρδένια, διαφορετικά όχι μόνο δεν εμφανίζει λουλούδια αλλά και η γενική της ανάπτυξη είναι μειωμένη.

Χρησιμοποιείστε ένα ειδικό σκεύασμα σιδήρου για γαρδένιες μία φορά τον μήνα, με εξαίρεση τα πολύ κρύα διαστήματα του χειμώνα ή εκείνα του καλοκαιριού που επικρατούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες. 

Συνδυάστε την λίπανση με ένα καλό πότισμα και τηρείστε με ακρίβεια τις δοσολογίες που συνιστώνται για το προϊόν σιδήρου που θα χρησιμοποιήσετε. 

Κάποιοι συνηθίζουν να καλλιεργούν την Γαρδένια σε μεταλικούς τενεκέδες ή να μπήγουν στο χώμα της καρφιά, με σκοπό να απορροφά από την σκουριά τους σίδηρο. Οι τεχνικές αυτές δεν εξασφαλίζουν, ειδικά σε μέτριου-μεγάλου μεγέθους φυτά την επαρκή ποσότητα σιδήρου που έχουν ανάγκη.  

Τα πολλά κιτρινισμένα φύλλα, η εξασθένηση του φυλλώματος που απογυμνώνει του βλαστούς όπως και η μη ανθοφορία είναι σημάδια που έχουν  να κάνουν με την ποσότητα νερού και λιπάσματος που δέχεται το φυτό και είναι κοινά, είτε χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο πότισμα είτε περισσότερο ή λιγότερο σίδηρο. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Γαρδένια ανθοφορεί από τα μέσα της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού. 

Συχνά όταν καλλιεργείται σε τοποθεσίες με ζεστές και υγρές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να εμφανίζει λουλούδια όλες τις εποχές του χρόνου. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται εύκολα με μοσχεύματα, στην διάρκεια της άνοιξης.

Εκτός από χώμα τα μοσχεύματα μπορούν να τοποθετηθούν και σε νερό έως να εμφανίσουν ρίζες, οπότε και μεταφυτεύονται σε μικρά γλαστράκια. 

Σε όλα τα φυτώρια και όλες τις εποχές του χρόνου θα βρείτε φυτά Γαρδένιας για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας ένα από τα πιο όμορφα καλλωπιστικά φυτά. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ