2023-02-15 07:25:21
Φωτογραφία για Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού: Η πολιτική και οι πολιτικές θέσεις στο επίκεντρο και όχι η παραπολιτική και η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Η πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση και προσφορά.
Ένας ενεργός πολίτης συμπατριώτης μας, συνηθίζει τα κείμενα του που δημόσια και επώνυμα κοινοποιεί, να τα ξεκινά με την φράση: «Η πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση και προσφορά»....... Με έναυσμα αυτή την φράση του, θα έρθουμε και θα συμπληρώσουμε ότι διαπιστώνουμε με λύπη μας, ότι αυτό που λείπει και σήμερα είναι ένας ειλικρινής, καλόπιστος και αυθεντικός διάλογος, με κριτική και ενίοτε σκληρή, αλλά και αυτοκριτική, με θέσεις και προτάσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις και υπεκφυγές, για όλα τα θέματα του Δήμου Ξηρομέρου, τα μικρά και μεγάλα. Θέλει πολιτική γενναιότητα να μπορείς να αναγνωρίζεις τα θετικά και πολιτική ωριμότητα στην επισήμανση των αρνητικών, με κύριο στόχο να απαλειφθούν.

Σε κάθε Δήμο υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, που σήμερα στην ψηφιακή εποχή της πληροφορίας, του ΔΙΑΥΓΕΙΑ, της ζωντανής μετάδοσης των Δημοτικών Συμβουλίων, του πλουραλισμού ενημέρωσης από τα πολλά και καλά τοπικά Blogs που υπάρχουν κ.λπ, όπου όλα είναι στο άπλετο φως, οποιοσδήποτε με κοινή λογική, μπορεί να εξετάσει από μόνος του και να κρίνει με στοιχεία τι έχει συμβεί:


Στα οικονομικά του Δήμου.

Στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στις δράσεις εξωστρέφειας του Δήμου.

Στο πλήθος των δημοπρασιών.

Στο πλήθος εκπόνησης μελετών.

Στην υλοποίηση των έργων.

Στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Στην καθημερινότητα του πολίτη.

Στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως παράδειγμα, η ιδρυθείσα πλέον Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, η αλόγιστη ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και το Πλατυγιάλι.

Στην αναπτυξιακή προοπτική και στις αναπτυξιακές δράσεις, όπως ένα παράδειγμα οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε) και τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (Τ.Χ.Σ), που επιτέλους για πρώτη φορά ο Δήμος Ξηρομέρου συμμετέχει κ.λπ.

Στη δημοκρατική λειτουργία και στο ύφος και στο ήθος κάθε δημοτικής αρχής.

Με βάση αυτά και την αποτίμηση τι πήγε θετικά ή αρνητικά, να βγάζει το συνολικό άθροισμα, να καταλήγει σε ένα συνολικό συμπέρασμα και να εκτελεί το δημοκρατικό του καθήκον στη κάλπη, επιλέγοντας αυτό που προτιμά.

Ευρύτερες συναινέσεις εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις, είναι το αυτονόητο όταν μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού, που αφορά τα κοινά προβλήματα ανθρώπων, που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους με το μικρό τους όνομα. Σε προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές διεργασίες θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση του παρεχόμενου έργου στον Δήμο, οι πολιτικές θέσεις, οι προτάσεις, το όραμα και η προοπτική για το μέλλον του τόπου, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές.

Αντ' αυτού κυριαρχεί το αντίθετο. Στο προσκήνιο η παραπολιτική, η μικροπολιτική, το κουτσομπολιό, οι προσωπικές σχέσεις και ζήλιες, οι προτιμήσεις ανάλογα με ποιους τσακωθήκαμε και παρεξηγηθήκαμε κάθε φορά, οι τακτικισμοί, το υποκριτικό ενδιαφέρον, η παραποίηση, η στρέβλωση της πραγματικότητας, οι διαπραγματεύσεις υποψηφιοτήτων, ο καιροσκοπισμός, η αντιπαράθεση γηπεδικού τύπου, οι σκληρές κουβέντες, οι προσβολές προς τον πολιτικό αντίπαλο, οι λοιδορίες, η αγένεια, η εμπλοκή οικογενειών, το πολιτικό ήθος σε έλλειψη.... οι προσωπικές επιθέσεις σε περίσσια.

Και όλα αυτά ως δια μαγείας ξεκινάνε πάντα προεκλογικά και την επομένη των εκλογών καταλαγιάζει ο θόρυβος, ενώ τα προβλήματα παραμένουν εκεί και αναζητούν τη λύση τους.

Η ενασχόληση με τα κοινά θέλει αιρετούς με γνώση, χρόνο και μεράκι, αλλά κυρίως θέλει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ και ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ ενεργούς πολίτες, που να παρακολουθούν με σοβαρότητα και να συμμετέχουν στα κοινά, με μία συνέχεια και μία συνέπεια και όχι ιδιοτελείς που ενεργοποιούνται μόνο προεκλογικά, με ταπεινά ελατήρια προσωπικού συμφέροντος.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα απαξιώνει τον πολιτικό λόγο, ευτελίζει την ίδια την πολιτική και την σημασία της στις ζωές μας και εννοείται ότι αυτό το πληρώνει ο τόπος και στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν το έχει πληρώσει πολύ ακριβά.
mytikaspress
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μποέμ και vintage σε 42τμ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μποέμ και vintage σε 42τμ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ