2023-03-06 23:12:20
Φωτογραφία για Στα αζήτητα ο προσωπικός γιατρός - σε φιάσκο εξελίσσεται η διαδικασία
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα έμπαινε σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό θα σήμαινε πως όσοι πολίτες είχαν ενταχθεί στο νέο σύστημα φροντίδας, θα απευθύνοντας στον προσωπικό τους γιατρό για ραντεβού, για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, για προληπτικές εξετάσεις και για την ενημέρωση του ατομικού τους φακέλου υγείας.

Δύο μήνες μετά την ημερομηνία - ορόσημο που είχε τεθεί, ο προσωπικός γιατρός εξελίσσεται σε φιάσκο. Και αυτό γιατί παρά τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν, αλλά και την επέκταση των ειδικοτήτων που μπορούσαν να συμμετέχουν στον θεσμό, ο αριθμός των γιατρών που εντάχθηκαν ήταν πολύ μικρότερος του αναμενόμενου, και κατά συνέπεια, ακόμη και οι πολίτες που ήθελαν να έχουν προσωπικό γιατρό, δεν έβρισκαν διαθέσιμο στην περιοχή τους για να κάνουν εγγραφή.

Και ενώ βρίσκονται μπροστά μας εθνικές εκλογές, παραμένει αβέβαιο τι θα γίνει με τη μεταρρύθμιση, που όπως σημειώνουν και οι γιατροί, θα έφερνε μια καινοτομία στο σύστημα υγείας και θα διασφάλιζε ως ένα βαθμό τη συνέχεια στη θεραπευτική αντιμετώπιση των πολιτών.


Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του προσωπικού γιατρού, το 45,8% των πολιτών παραμένει μέχρι σήμερα μη εγγεγραμμένο. Το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών ανέρχεται σε 4.806.448, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητο τους τελευταίους μήνες, όπως και ο αριθμός των εγγεγραμμένων γιατρών ως προσωπικοί. Το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.394, εκ των οποίων οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι 1.148.

Όπως ανέφερε ειδικός γιατρός καρδιολόγος που μπήκε στο σύστημα του προσωπικού γιατρού το φθινόπωρο, ο θεσμός ναυάγησε σε σημείο που γίνεται επαναφορά των παλαιών συμβάσεων των γιατρών που ανήκουν στον ΕΟΠΠΥ, χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί αλλά και χωρίς να υπάρχει πλάνο αποπληρωμής τους. Εξηγεί πως για όσους έγιναν προσωπικοί γιατροί, πλην παθολόγων και γενικών γιατρών, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Τα προβλήματα είχαν φανεί από νωρίς

Τα προβλήματα στην εφαρμογή του προσωπικού γιατρού κυρίως λόγω της απροθυμίας γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα είχαν φανεί από νωρίς. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους κατοίκους της Αττικής, το πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων προσωπικών γιατρών διογκώθηκε.

Εξαιτίας της χαμηλής ανταπόκρισης, το σύστημα είχε ανοίξει και για άλλους, δηλαδή ως προσωπικοί γιατροί να ορίζονται οι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση παθολογία και συγκεκριμένα: Αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας - φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελεύθερο  επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Ακόμη όμως και μετά το άνοιγμα των επιπλέον ειδικοτήτων, η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη και οι εγγραφές που έγιναν ήταν λίγες. Το αποτέλεσμα ήταν πολίτες που ήθελαν να κάνουν την εγγραφή τους, να βρίσκουν γιατρό σε μακρινό δήμο, ή και να μη βρίσκουν καθόλου. Οι ιδιώτες γιατροί ζητούσαν να υπάρχει και ένα παράλληλο ιδιωτικό έργο, ώστε να μπορούν να έχουν και παράπλευρους πόρους με πολίτες που δεν θα θέλουν να κάνουν χρήση της δωρεάν παροχής.

Είναι χαρακτηριστικό πως για να λειτουργήσει κανονικά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απαιτούνται περίπου 5.000 γιατροί.

Στο συρτάρι τα πρόστιμα

Τα πρώτα ηλεκτρονικά ραντεβού ξεκινούσαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας υπήρχε και ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος.

Η ισχύς των λεγόμενων ποινών μετατέθηκε για το Δεκέμβριο, μέχρι να προχωρήσουν οι εγγραφές. Οι ποινές αφορούν πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την αρχή του 2023 θα υπήρχε επιπλέον επιβάρυνση κατά ποσοστό 10%.

Σημειώνεται πως έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με παράταση στην εφαρμογή των από την 1η Απριλίου 2023 και όχι από την 1η Δεκεμβρίου που ίσχυε αρχικά. Εντούτοις, πηγές του υπουργείου Υγείας, σημειώνουν πως από τη στιγμή που δεν επαρκεί ο αριθμός των γιατρών, δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ποινές και τα αντικίνητρα στους πολίτες που δεν έχουν κάνει εγγραφή στον προσωπικό γιατρό./πηγή capital 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ