2023-03-08 13:17:36
Φωτογραφία για Γ. Γεραπετρίτης: Επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου υπό όρους ασφάλειας ενδεχομένως έως το τέλος του μήνα- 2 σταθμάρχες σε όλους τους σταθμούς υποχρεωτικά.
Στα τρία επίπεδα ασφάλειας που υπήρχαν και δεν τηρήθηκαν, αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Υπήρξαν πλημμέλειες στην ανθρώπινη διαχείριση είπε συμπληρώνοντας ωστόσο πως αν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. 

Εκτίμησε ότι ενδεχομένως έως το τέλος του μήνα και μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις απόλυτης ασφάλειας θα ξεκινήσει ξανά η λειτουργία των σιδηροδρόμων. Παράλληλα είπε πως εντός του έτους θα παραδοθεί και το υπόλοιπο 30% της σύμβασης για την τηλεδιοίκηση, δεσμεύτηκε για αναβάθμιση υποδομών, προσωπικού και με νέο οργανόγραμμα, καθώς και οικονομική στήριξη του οργανισμού. Σχετικά με την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου είπε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει εκ νέου και θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχουν 2 σταθμάρχες σε όλους τους σταθμούς υποχρεωτικά, αλλά και μεγαλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε σήμερα.


«Η οδύνη θα πρέπει να βρει κάθαρση» είπε ο νέος υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνέντευξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τους σιδηροδρόμους μετά την τραγωδία των Τεμπών.

«Δεν είμαι εδώ για να κάνω πολιτική αντιπαράθεση και δεν θα κάνω συμψηφισμούς, οι ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση έχουν αναληφθεί. Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης κι εμού προσωπικά γιατί δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε αυτό το αποτρόπαιο δυστύχημα» είπε και σημείωσε πως ο ίδιος ασχοληθεί αποκλειστικά με ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα του δυστυχήματος και το αύριο των σιδηροδρόμων.

Ο κ. Γεραπετρίτης πραγματοποίησε διήμερη αυτοψία σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη. Βρέθηκα στον τόπο της τραγωδίας, ανέφερε και είπε πως διαπίστωσεΌτι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα λειτουργούσε αδιαλείπτως και το μοιραίο βράδυ έπρεπε να είχε υπάρξει η αυτόματη χάραξη της πορείας πάνω στον πίνακα τηλε-ειδοποιησης, κάτι το οποίο δεν έγινε

Ένα 2ο επίπεδο ήταν η χειροκίνητη αλλαγή κλειδιού, που δεν έγινε

Θα έπρεπε να είχε υπάρξει παρακολούθηση της πορείας της αμαξοστοιχίας πάνω στον πίνακα ελέγχου για 5.5 χλμ, αφότου έφυγε, κάτι που επίσης δεν έγινε

Επίσης είπε πως το τρένο ήλθε σε εσφαλμένη γραμμή χωρίς να υπάρξει αντίδραση και από πλευράς και της ίδιας αμαξοστοιχίας.

Υπήρξαν πλημμέλειες στην ανθρώπινη διαχείριση σημειώνοντας ωστόσο πως αν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί, τόνισε.

Είπε επίσης πωςΘα ζητήσει τις επόμενες ημέρες συζήτηση στη Βουλή για τις παθογένειες των σιδηροδρόμων

Θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ καθώς οι παραιτήσεις έχουν τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού και θα υπάρξει αντικατάσταση τις επόμενες μέρες. Θα προχωρήσουμε με τις νεες διοικήσεις σε ταχεία επανέναρξη των δρομολογίων, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ και της Ρεγγίνας Σαβούρδου σε σχέση με τις συμβάσεις και τις καθυστερήσεις είπε πως υπήρξαν πολύ σοβαρά ζητήματα στην εφαρμογή της αρχικής και ανάγκη συμπληρωματικής. Yπήρξε καθυστέρηση 18 μηνών κατά τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης και πολύ περισσότερα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης, αλλά δρομολογείται, σημείωσε. Επανέλαβε ότι κατά τη μοιραία νύχτα η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε τοπικά και μπορούσε να υπάρχει αυτόματη χάραξη της διαδρομής και ηλεκτρονική επιτήρηση για 5,5 χλμ μετά την αναχώρηση, κάτι που δεν έγινε.

Σημαντική μείωση προσωπικού την τελευταία 15ετία

O υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού αναγνώρισε το πρόβλημα και έκανε λόγο για σημαντική μείωση προσωπικού την τελευταία 15ετία. Παράλληλα, μίλησε και για τις προσπάθειες αναπλήρωσης των κενών από την παρούσα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσελήφθησαν περί τα 200 άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σταθμάρχες, κλειδούχοι και τεχνικοί, ενώ για πρώτη φορά δρομολογήθηκε η πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων. Το 2021 έγινε διαγωνισμός για την πρόσληψη 117 ατόμων, εκ των οποίων 36 είναι σταθμάρχες. Και το 2022 πρόσληψη ακόμη 100 μονίμων. Eκτιμάμε ότι θα υπάρξει σύντομη εξέταση των φακέλων για τιw 117 προσλήψεις, τόνισε.

Εντολή πρωθυπουργού για αποπεράτωση της σύμβασης τεχνολογικού εξοπλισμού το ταχύτερο δυνατό

Ο υπουργός Επικρατείας-Μεταφορών και Υποδομών, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η σύμβαση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων. Για αυτό, όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Alstom (Γαλλίας). Έδωσε, δε, σαφή εντολή για την αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν. Αίτημα στο οποίο η γαλλική εταιρεία επέδειξε πλήρη κατανόηση. Ο κ. Γεραπετρίτης δεσμεύθηκε ότι θα βρίσκεται πάνω από το έργο για να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις και τα αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε: «τελώ σε ένα σοκ, κατανοώ τον συλλογικό πόνο που έχει προκαλέσει στην κοινωνία το συγκεκριμένο δυστύχημα, για τον άδικο χαρακτήρα του, για τη σκέψη ότι σε μια τέτοια εποχή που η τεχνολογία βρίσκεται στο απόγειό της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δυστυχώς να γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που δεν συνάδουν με τη σημερινή εποχή. Ο άδικος χαμός των ανθρώπων θα μας συνοδεύει πάντα. Κατανοώ τον θυμό και τις αντιδράσεις, είναι πάρα πολύ εύλογες αυτές». Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες: «σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά, θα παραμείνω στη θέση αυτή με ένα καθήκον που αντιλαμβάνομαι ως ιερό. Να έλθουν απολύτως στην επιφάνεια, πλήρως, διαφανώς, με λογοδοσία τακτική, τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή, όποια και αν είναι αυτά. Κάνοντας και τη δική μας κριτική για το τι ενδεχομένως δεν πράξαμε ενόσω οφείλαμε. Η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους».

Είπε πως στο άμεσο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πλαίσιο για τις οικογένειες των θυμάτων συνολικά για όλα τα ζητήματα και όχι μόνο τα θέματα των αποζημιώσεων και πως θα παρακολουθεί και τις δεσμεύσεις της Hellenic Train σε σχέση με τις αποζημιώσεις.

Θα υπάρχουν 2 σταθμάρχες σε όλους τους σταθμούς υποχρεωτικά

Σχετικά με την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου είπε ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει εκ νέου και θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχουν 2 σταθμάρχες σε όλους τους σταθμούς υποχρεωτικά, αλλά και μεγαλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε σήμερα.

Για το ζήτημα των εργαζομένων τόνισε τη σημασία του να είναι κι εκείνοι στην πρώτη γραμμή για ανάταξη της εμπιστοσύνης κι έκανε γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση μαζί τους.

«Θα αναβαθμίσουμε σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. Ακόμα ανέφερε ότι από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξει μείωση του μεταφορικού έργου, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί επαρκής αριθμός σταθμαρχών. Στο πλαίσιο των αλλαγών, πάντα στην πρώτη φάση, θα υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων, σύμφωνα με τον υπουργό. Διευκρίνισε πως όταν αναφέρεται σε μείωση μεταφορικού έργου, αυτό παραπέμπει σε μείωση συρμών-δρομολογίων ή μείωση σταθμών.

Το συντομότερο δυνατό η επαναλειτουργία του ενδεχομένως έως το τέλος του μήνα

Το συντομότερο δυνατό η επαναλειτουργία του ενδεχομένως έως το τέλος του μήνα, με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων. Δεν θα ξεκινήσει τρένο χωρίς τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας ενώ τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους για μείωση συρμών, δρομολογίων ή σταθμών και ό,τι χρειάζεται.

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τον ελληνικό σιδηρόδρομο

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε ότι αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όπως σημείωσε, πριν το δυστύχημα στα Τέμπη είχε εγγραφεί στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ποσό 185 εκατ. για την αναβάθμιση των δομών.

Επίσης, ο εξήρε τη στάση των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας. Υπογράμμισε, ακόμη, το σκέλος της εκπαίδευσης του προσωπικού. Θα υπάρξει, δε, όπως τόνισε, αυστηρότερο πλαίσιο για τις καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο του σιδηροδρόμου.

Η εκτίμηση είναι ότι σύντομα θα έχουμε όλο το σύστημα για να μην έχουμε άλλα μοιραία

Εκτιμούμε ότι ως το τέλος του έτους θα έχουμε έτοιμους όλους τους σταθμούς και όλα τα κέντρα, είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να αναδιατάξεις ένα τέτοιο σύστημα με παρά πολύ βαριές χρόνιες παθολογίες τόσο σύντομα. Κάποια προλάβαμε να τα κάνουμε και κάποια όχι, σημείωσε. Έχουμε ένα 70% που έχει παραδοθεί και η εκτίμηση είναι ότι σύντομα θα έχουμε όλο το σύστημα για να μην έχουμε άλλα μοιραία, ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κρίσιμη σύμβαση τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης αφορά 52 σταθμούς και 3 κέντρα τηλεδιοίκησης και το 2017 που σταμάτησε το έργο είχαν παραδοθεί σε 17 σταθμούς και κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης. Σε αυτούς αναγκάστηκαν στη συνέχεια και έγιναν πρόσθετα έργα που ανέτρεψαν το έργο στους μισούς από αυτούς γιατί το ένα σύστημα δεν έβλεπε το άλλο. Το 2018 ξαναξεκίνησε πάλι με τα εμπόδια συμπληρωματικής σύμβασης. «Από το 2021 και την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης, από το 18% φτάσαμε στο 70%, πλέον έχουν παραδοθεί οι 32 σταθμοί και ένα κέντρο, με ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους για το σύνολο κέντρων και σταθμών και τοποθέτηση του συστήματος ETCS».

Θα γίνει ότι είναι αναγκαίο για να υπάρξει ασφάλεια τρένων

Θα γίνει ότι είναι αναγκαίο για να υπάρξει ασφάλεια σιδηροδρόμων, απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης ερωτηθείς σχετικά. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μία τάση που αναπτύσσεται να μη λειτουργήσει κανένα τρένο μέχρι την τεχνολογική αναβάθμιση των επόμενων μηνών. Η θέση η δικιά μας η οποία είναι θέση και του συνόλου των εργαζομένων είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει η συγκοινωνία δια σιδηροδρόμου, όχι μόνο γιατί αν μείνει μήνες εκτός λειτουργίας ουσιαστικά καταργείται ως μέσο διότι αποξενώνεται από την κοινωνία, αλλά και γιατί απαξιώνεται και η ίδια η υποδομή. Δεν προβλεπόταν ποτέ η υποχρεωτική παρουσία δυο σταθμαρχών σημείωσε. Συμπλήρωσε για το συντονιστικό κέντρο στην Καρόλου ότι δεν αποτελεί κέντρο τηλεδιοίκησης και δεν μπορεί να δει τις γραμμές και να χαράξει πορεία. Διασυνδέεται, αλλά με τα παραδοσιακά μέσα όπως τηλέφωνο και ασύρματο. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα ενισχυθεί. Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα επιστρέψουν οι προϊστάμενοι των αμαξοστοιχιών, πρόσθεσε. Για να σας το δώσω με τίτλο, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, αυτή τη στιγμή προέχει η ασφάλεια αλλά τα τρένα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς να υπάρχει έκπτωση στην ασφάλειά τους.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι δεν έχει την αίσθηση ότι το GSM-R θα μπορούσε να αποτρέψει οτιδήποτε αν δεν ολοκληρωθεί το άλλο πιο κρίσιμο κομμάτι του ETCS δηλαδή το σύστημα αυτόματης πέδησης όπου το τρένο σταματάει στο κόκκινο, δεν ξαναξεκινάει και ξεκινάει με πολύ μικρή ταχύτητα ενώ υπάρχει ένας κεντρικός πίνακας που τα ελέγχει όλα αυτά.

Το «γιατί» του δυστυχήματος θα το αξιολογήσει πρώτα και πάνω από όλα η ποινική δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά το «γιατί» του δυστυχήματος, σημείωσε: «Είναι κάτι που υπερβαίνει και τον δικό μου ρόλο. Το “γιατί” θα το αξιολογήσει πρώτα και πάνω από όλα η ποινική δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά θα υπάρχει και η διοικητική διερεύνηση που θα δώσει τις απαντήσεις». Ο κ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τη «σαφή δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε το πλαίσιο. Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος. Θα ψάξουμε το ζήτημα μέχρις εσχάτων».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ