2023-03-12 13:58:55
Φωτογραφία για Η Ρωσία ρίχνει νέους υπερηχητικούς πυραύλους στον ουκρανικό πόλεμο
 Οι Ουκρανοί είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι κέρδισαν τον «χειμερινό πόλεμο», αφού ξεπέρασαν τους επανειλημμένους βομβαρδισμούς της Ρωσίας κατά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης της χώρας τους.

Μια καταστροφική πυραυλική επίθεση την Πέμπτη, όμως, στην οποία η Μόσχα χρησιμοποίησε αρκετούς από τους τρομερούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, έστειλε μια επώδυνη υπενθύμιση ότι η απειλή δεν έχει τελειώσει.

Η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων έξι Kh-47 Kinzhals σε στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ήταν η πρώτη μαζική επίθεση πίσω από τις πρώτες γραμμές του μετώπου εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες. Τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί χτυπήθηκαν και το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhzhia έχασε προσωρινά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόταν για την ψύξη των αντιδραστήρων του.

Τους τελευταίους λίγους μήνες η ενισχυμένη ουκρανική αεράμυνα κατέρριπτε το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών πυραύλων και drones. Αλλά την Πέμπτη, μόνο 38 από τους 81 πυραύλους αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλοι οκτώ εκτράπηκαν από τον στόχο με αντίμετρα. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό αναχαίτισης από το 80% που πετύχαιναν οι δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας νωρίτερα φέτος.


Οι πύραυλοι που καταστράφηκαν, μάλιστα, ήταν κυρίως υποηχητικοί πύραυλοι κρουζ και επιθετικά drones που πετούν με χαμηλή ταχύτητα. Κανένας από τους 25 υψηλής ταχύτητας ή βαλλιστικούς πυραύλους διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων των Kinzhals, δεν καταρρίφθηκε. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας είπε ότι δεν έχει την ικανότητα να το κάνει.

Η Μόσχα πιστεύεται ότι έχει χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Kinzhal που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη, κατά της Ουκρανίας στο παρελθόν, αλλά ποτέ σε τέτοιους αριθμούς, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Ήταν ασυνήθιστο, είπε ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, επειδή ο Kinzhal είναι ένας σπάνιος και εξαιρετικά εξελιγμένος βαλλιστικός πύραυλος που έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνά τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας. Μπορεί να πετάξει με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Ένας ουκρανικός στρατιωτικός αξιωματούχος πληροφοριών είπε ότι η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους με περίπου 50 Kinzhal σε απόθεμα και είχε χρησιμοποιήσει περίπου 15 κατά της Ουκρανίας πριν από τα πλήγματα της Πέμπτης.

Η χρήση των πολύτιμων πυραύλων Kinzhal προκαλεί ερωτήματα. Υπήρχαν τρεις πιθανές εξηγήσεις. Πρώτον, η Ρωσία μπορεί να προσπαθούσε να υπερβεί την αεράμυνα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στην Ουκρανία, αν και ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander M, που χρησιμοποιήθηκε σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, είχε ήδη αποδειχθεί δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Η δεύτερη είναι ότι τα αποθέματα άλλων βαλλιστικών πυραύλων είναι πολύ χαμηλά. Ουκρανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε στη Μόσχα έχουν απομείνει μόνο 90 πύραυλοι Iskander M, 45 Iskander K και 36 Kh-22. Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι δυτικές κυρώσεις περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα παραγωγής πυραύλων της Ρωσίας, αν και άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί ακόμα να να κατασκευάζει έξι πυραύλους Iskander M το μήνα.

Μια τρίτη ερμηνεία είναι ότι γίνονται λάθη την κατανομή των όπλων σε κάθε στόχο. Χρησιμοποιούνται πολύτιμοι πύραυλοι για να χτυπηθούν θέσεις ή υποδομές που θα μπορούσε να πλήξει ένα φθηνότερο όπλο. 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ