2023-03-20 08:19:20
Φωτογραφία για H τεχνολογική επανάσταση των smart-watches – ΠΟΙΑ είναι τα κορυφαία



 Το 2012, μια μικρή και σχετικά άγνωστη start up εταιρεία, η Pebble, κυκλοφόρησε τα πρώτα smart-watches, ακολουθώντας κατά πόδας τα τεράστια βήματα των smart-phones που κατακτούσαν τον κόσμο και τις ζωές μας. Η Pebble πούλησε τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 80.000 smart-watches, συντελώντας μια μικρή επανάσταση στον χώρο της ωρολογοποιίας χειρός, η οποία ολοκληρώθηκε με την κυκλοφορία του πρώτου Apple Watch τον Απρίλιο του 2015.

Το Αpple Watch δεν άργησε να γίνει το smart-watch με τις περισσότερες πωλήσεις, καθώς περισσότερα από 4,2 εκατομμύρια πωλήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ενώ οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν πως περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο χρησιμοποιούν ένα Apple Watch από το 2021 έως και σήμερα. Αντίστοιχα έχουν εκτοξευθεί τα νούμερα πωλήσεων των smartwatches παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση στις προτιμήσεις των «smart» καταναλωτών μετά τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets, δημιουργώντας μια κολοσσιαία βιομηχανία.



Apple series 1, 2015



Δυνατότητες που «ζαλίζουν»

Πέρα από την ένδειξη της ακριβούς ώρας, τα smartwatches έχουν μια σειρά από δυνατότητες που μπορούν να διευκολύνουν τον χρήστη. Μπορούν να κάνουν κλήση είτε μέσω του κινητού είτε από μόνα τους, εφόσον έχουν δική τους sim. Διαθέτουν ενσωματωμένο GPS για καταγραφή της θέσης και της πορείας, όπως και activity trackers, δηλαδή αισθητήρες που ανιχνεύουν την κίνηση του σώματος στους 3 άξονες με αποτέλεσμα να μπορούν να καταγράψουν την ταχύτητα, τον αριθμό των βημάτων ή των διασκελισμών, τη διάρκεια της κίνησης. Παράλληλα έχουν δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και εύκολων μα και γρήγορων ανέπαφων πληρωμών, όπως αντίστοιχα και συμβατότητα χρήσης με το σύνολο των εφαρμογών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις από το κινητό σου τηλέφωνο, το laptop, το tablet ή το pc. Στα πιο σύγχρονα smart-watches μοντέλα, οι τεχνολογικές δυνατότητες είναι σχεδόν απεριόριστες, προσφέροντάς σου στην ουσία έναν φορητό υπολογιστή στον καρπό σου.

Aξίζει να αναφέρουμε ότι η τεχνολογία wearable λειτουργεί ενσωματώνοντας μικροεπεξεργαστές, μπαταρίες και συνδεσιμότητα με το Διαδίκτυο, προκειμένου τα δεδομένα που συλλέγονται να συγχρονίζονται με άλλα ηλεκτρονικά είδη, όπως κινητές συσκευές ή φορητούς υπολογιστές.

Ο «πόλεμος» των κατασκευαστών smart-watches

Ολοι οι κατασκευαστικοί κολοσσοί των smart-phones όπως η Apple, η Samsung, η Huawei και η Xiaomi, κατασκευάζουν τη δική τους smartwatch σειρά, εξαργυρώνοντας την επιτυχία τους, ωστόσο στη συγκεκριμένη βιομηχανία κραταιά θέση έχουν και κατασκευαστές που ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με το smart-watch αντικείμενο όπως η Garmin, η Fitbit, η Suunto. Την ίδια ώρα, οίκοι μόδας αλλά και κατασκευαστές μηχανικών ρολογιών όπως οι: Michael Kors, Fossil, Armani Exchange, Hermes Paris, Louis Vuitton, μπαίνουν δυναμικά στον χώρο των smartwatches, συνδυάζοντας το απαράμιλλο στυλ, το κύρος του brand, αλλά και την κομψότητα που συνοδεύει τα ρολόγια χειρός τους εδώ και χρόνια, με την καινοτομία και τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά μοντέλα.



Fossil Carlie Gen 6 Hybrid Smartwatch



Armani Exchange Connected Bluetooth Smartwatch



Louis Vuitton Tambour Horizon



Η μέση τιμή τους κι οι πωλήσεις ανά τον κόσμο

Οπως συμβαίνει στην αγορά των smartphones έτσι και σε αυτή των «έξυπνων» ρολογιών χειρός οι τιμές που υπάρχουν καλύπτουν κάθε πορτοφόλι. Η πλέον φθηνότερη smart watch επιλογή που μπορείς να βρεις στην ελληνική, και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή, αγορά κυμαίνεται μεταξύ €10-15. Η μέση τιμή ενός αξιόπιστου και value for money smart watch, το οποίο θα ικανοποιήσει τις τεχνολογικές ανάγκες και του πιο σκληροπυρηνικού hi-tech, ορίζεται και κυμαίνεται με βάση την ελληνική αγορά στα €200-250.

Τα νούμερα των πωλήσεων σοκάρουν, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα της Canalys περί τα 41,7 εκατομμύρια smartbands και smartwatches στάλθηκαν σε όλο τον κόσμο το 1ο τρίμηνο του 2022. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από αυτά, τα 32 εκατ. ήταν smartwatches, με την αγορά τους να παρουσιάζει αύξηση 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παράλληλα η Apple φαίνεται πως κερδίζει κατά κράτος τη μάχη με τις υπόλοιπες εταιρείες, αφού στατιστικά στοιχεία της Counterpoint Research δείχνουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πάνω από το 50% (συγκεκριμένα το 50,6%) του συνολικού ποσού των έξυπνων ρολογιών του πλανήτη, όσον αφορά τις πωλήσεις smart watches για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η Samsung βρέθηκε στη δεύτερη θέση της ίδιας έρευνας, με τη Huawei να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Οι περισσότερες έρευνες συγκλίνουν στην άποψη ότι ζούμε τις χρυσές μέρες της βιομηχανίας των έξυπνων ρολογιών, οι πωλήσεις των οποίων εκτοξεύθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Χαρακτηριστική είναι η επίσημη ενημέρωση που είχε δώσει η Counterpoint, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς smartwatches, τα οποία κι έδειξαν ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2021. Με βάση τα όσα προκύπτουν από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στην αγορά των smartwatches παγκοσμίως, σημαίνοντα ρόλο στη μεγάλη άνοδο των πωλήσεων των έξυπνων ρολογιών έχει παίξει κι η σταδιακή αποκλιμάκωση, αλλά και μείωση των τιμών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι πωλήσεις smartwatches με τιμή χαμηλότερη των 100 δολαρίων αυξήθηκαν κατά 547% ετησίως το 2021.

Τα καλύτερα smartwatches της αγοράς

Η εποχή της τεχνολογικής ακμής που βιώνουμε αποτυπώνεται πλήρως στο πλήθος των δυνατοτήτων που προσφέρουν πλέον τα smartwatches στους χρήστες, δίνοντας τους την ευκαιρία να κουβαλούν ένα «4Χ4» γύρω από το χέρι τους.





Η τιμή του Garmin MARQ Aviator (Gen 2) Titanium ζαλίζει μιας και ξεπερνά τις €2.500 ωστόσο οι λειτουργίες του κι η κατασκευή του το καθιστούν ένα smart κομψοτέχνημα που βάζει δύσκολα σε όλους τους ανταγωνιστές του. Αυτό το ειδικά κατασκευασμένο σύγχρονο ρολόι εργαλείο διαθέτει μπρασελέ swept-wing από ενισχυμένο τιτάνιο, εντυπωσιακή οθόνη αφής AMOLED με τον κλασικό έλεγχο από τα κουμπιά και πλαίσιο 46 χιλ. από τιτάνιο βαθμού 5 για εξαιρετική ανθεκτικότητα. Την ίδια στιγμή διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου που διαρκεί μέχρι και 16 ημέρες με ενεργοποίηση με χειρονομία και μέχρι 6 ημέρες σε λειτουργία μόνιμα ενεργής οθόνης προσφέροντας τεράστια αυτονομία στο χρήστη. Παράλληλα το γεγονός ότι διαθέτει GPS, αλτίμετρο, βαρόμετρο, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, θερμόμετρο, αισθητήρα καρδιακών παλμών, οξύμετρο, ενσωματωμένη λειτουργία παρακολούθησης ύπνου και πυξίδα μετατρέπει το Garmin MARQ Aviator (Gen 2) Titanium σε άθραυστο πολυεργαλείο που θα ενθουσιάσει όποιον έχει τύχει να το φορέσει, τεστάροντας τις ultra-extreme αντοχές του.





Το Apple Watch Ultra Titanium είναι ίσως ένα από τα πλέον δημοφιλή smartwatches εκεί έξω με πλήθος φανατικών υποστηρικτών οι οποίοι το θεωρούν ως το καλύτερο «έξυπνο» ρολόι της αγοράς. Το Apple Watch Ultra Titanium είναι δίχως άλλο το πιο ανθεκτικό και ικανό Apple Watch που κατασκευάστηκε ποτέ συνδυάζοντας τις ανάγκες του χρήστη του για εξερεύνηση, περιπέτεια και αντοχή. Με κάσα τιτανίου 49 χιλιοστών αεροδιαστημικής ποιότητας, εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρία, πρωτοποριακό σύστημα GPS διπλής συχνότητας που θα αλλάξει τη ζωή επαγγελματιών αλλά κι ερασιτεχνών αθλητών αλλά κι εξειδικευμένες εφαρμογές που λειτουργούν με τους πιο προηγμένους αισθητήρες βγάζει νοκ άουτ σχεδόν όλους τους ανταγωνιστές του. Παράλληλα διαθέτει μεταξύ άλλων επανασχεδιασμένη πυξίδα, πλήρη λειτουργία σε βάθος νερού έως και 40 μέτρων κι ένα action button με ηχητική σειρήνα 86 ντεσιμπέλ που μπορεί να σώσει την ζωή όσων επιδίδονται σε extreme sports σε ιδιαίτερα δύσβατα μέρη. Η τιμή του κυμαίνεται στα €1050.





Το Coros Vertix 2 είναι ένα smartwatch με οθόνη αφής και πλήθος λειτουργιών που θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του καρπού σου καθώς -μεταξύ άλλων- μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κολύμβηση στη θάλασσα ενώ από τις δυνατότητές του ξεχωρίζουν το GPS και ο ενσωματωμένος μετρητής καρδιακών παλμών. Παράλληλα διαθέτει GPS, αλτίμετρο, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, λειτουργία μέτρησης ηλεκτροκαρδιογραφήματος, θερμόμετρο, αισθητήρα καρδιακών παλμών, οξύμετρο και πυξίδα, δικαιολογώντας κάθε ένα από τα €700 του.





Το Polar Grit X pro είναι η ναυαρχίδα των έξυπνων ρολογιών της Polar συνενώνοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με την κληρονομιά ενός premium ρολογιού χειρός. Προϊόν ενός συνδυασμού ανθεκτικού σχεδιασμού, κορυφαίων προπονητικών λειτουργιών και των δυνατοτήτων της Polar Flow, της απόλυτης προπονητικής πλατφόρμας, το Polar Grit X pro μας συνοδεύει ακόμα και στις πιο δύσκολες και πιο επικές προπονήσεις με τη βοήθεια του έξυπνου βοηθού τροφοδοσίας ενέργειας, της εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας ζωής της μπαταρίας και της αυτόματης παρακολούθησης της νυχτερινής αποκατάστασης. Διαθέτει φακό από ζαφείρι που το καθιστά ανθεκτικό στις γρατζουνιές, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας, από 40 μέχρι και 100 ώρες συνεχούς χρήσης, ενώ το βάρος του στον καρπό μας δεν ξεπερνά τα 79 γραμμάρια. H τιμή του ξεκινά κυμαίνεται στα €700.





Aπό την άλλη, το Suunto 9 Peak Titanium 43mm είναι ένα smartwatch με πολλές λειτουργίες και δυνατότητες για την παρακολούθηση της υγείας και της φυσικής σας κατάστασης. Από τις δυνατότητες του αυτές, που αδιαμφισβήτητα ενθουσιάζουν τον χρήστη, είναι το GPS, η καταγραφή βημάτων και απόστασης και ο ενσωματωμένος μετρητής καρδιακών παλμών. Παράλληλα διαθέτει εξαιρετική στεγανοποίηση προσφέροντας προστασία σε όλες τις δύσκολες συνθήκες που κάποιος μπορεί να συναντήσει την ώρα που η αδιάβροχη ικανότητά του κερδίζει στις λεπτομέρειες κάποια από τα καλύτερα high-end αθλητικά ρολόγια. Η τιμή του ξεκινά από τα €700.





Το Michael Kors Gen 6 Bradshaw Stainless Steel είναι ένα smartwatch- επιτομή του στυλ, που κοστίζει περί τα €525 προσφέροντας πολλές λειτουργίες και δυνατότητες στους υποψήφιους αγοραστές του για την παρακολούθηση της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης. Εκλεπτυσμένο, σύγχρονο και τεχνολογικά ευφυές, με GPS, καταγραφή βημάτων και απόσταση και με ενσωματωμένο μετρητή καρδιακών παλμών.





Ας περάσουμε και στο Huawei Watch D το οποίο συνδυάζει περίπλοκα όργανα για να μετράμε την αρτηριακή πίεση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα μας, σε έναν εξαιρετικά συμπαγή και όμορφο σχεδιασμό, πλήρως εναρμονισμένο στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Το Huawei Watch D είναι ένα έξυπνο ρολόι «σύμβουλος υγείας» με εργονομικό αερόσακο και κούμπωμα πεταλούδας, σχεδιασμένα ώστε να παραμένουν σταθερά κατά τη διάρκεια του φουσκώματος προκειμένου να βελτιώνουν την ακρίβεια των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης. Με περισσότερα από 70 προγράμματα άθλησης παρέχει όσα χρειάζονται για να τρέξουμε, να κωπηλατήσουμε, να κάνουμε ποδήλατο και σχοινάκι τεστάροντας τις αντοχές μας ενώ η διάρκεια μπαταρίας του -που φτάνει έως και τις 7 ημέρες- δεν πρόκειται να μας αφήσει ποτέ ξεκρέμαστους. H τιμή του κυμαίνεται μεταξύ €420-450 όντας μια value for money επιλογή.





H Samsung είναι το αντίπαλον δέος για την Apple στην αγορά των smartwatches και το Samsung Galaxy Watch 5 Pro 45mm 4G είναι ένα δημιούργημα για το οποίο είναι σίγουρα περήφανη. Το συγκεκριμένο smartwatch έχει όλα τα φόντα να γίνει ο απόλυτος assistant της καθημερινότητάς σου, χάρη στους αναβαθμισμένους αισθητήρες του και την ευκολία στο χειρισμό του.

Φορώντας το μπορείς να παρακολουθείς την ποιότητα του ύπνου σου και να βλέπεις τους σφυγμούς σου, την αρτηριακή σου πίεση, αλλά και πολλά ακόμη, για να έχεις τον έλεγχο της υγείας σου ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα είναι έξτρα ανθεκτικό αφού διαθέτει πιστοποίηση IP68 για αντοχή στο νερό έως 50 μέτρα βάθος, ενώ προσφέρει προηγμένα προγράμματα γυμναστικής που θα ικανοποιήσουν τόσο τους αρχάριους όσο και τους επαγγελματίες. Η τιμή του κυμαίνεται στα 350-400€.



Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ