2023-03-25 18:33:06
Φωτογραφία για Από το αρχείο μας: Τραίνο στην Ήπειρο;
Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων διαβιβάστηκε από το ΥΠΕ- ΧΩΔΕ, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του τμήματος Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα της σιδη­ροδρομικής γραμμής Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα. 

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα δη­μοσιοποιήσει το χράκελο της ΜΠΕ και στη συνέχεια θα αποστείλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ τις γνωμοδοτήσεις και προτάσεις του κοινού και των φορέ­ων, ώστε να εκδοθεί η απόφαση έ­γκρισης των περιβαλλοντικών ό­ρων. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αυτή έχει ήδη ακολουθηθεί για το τμήμα Καλαμπάκα - Ιωάννινα. Η σι­δηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα αποτελεί τμήμα του Αδριατικού διαδρόμου, ενός από 30 άξονες προτεραιότη­τας που περιλαμβάνονται στο Ευ­ρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Η Ευ­ρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης συγκεκριμέ­νων μεταφορικών αξόνων που ακο­λουθεί, έχει επισημάνει τη στρατη­γική σημασία του διαδρόμου της Αδριατικής
. Η ανάπτυξη συστήματος συνδυασμένων μεταφορών στο διάδρομο Αδριατικής θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικό­τητας των μεταφορών μεταξύ Ελ­λάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η σιδηροδρομική γραμ­μή Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγου­μενίτσα θα δημιουργήσει μια υψη­λής ποιότητας και περιβαλλοντικά φιλική ‘γέφυρα’ χερσαίων μεταφο­ρών μεταξύ του λιμανιού της Ηγου­μενίτσας και της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης που επιτρέπει τη διακίνηση εμπο­ρευμάτων και ανθρώπων με σύγ­χρονες Ευρωπαϊκές προδιαγρα­φές. Ο Υφυποϋργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης μετά την ε­ξέλιξη αυτή δήλωσε: 

Ή προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών α­ποτελεί προτεραιότητα της συγκοι­νωνιακής πολιτικής στη χώρα μας και διεθνώς. Οι σιδηροδρομικές με­ταφορές αποτελούν ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό τρόπο διακίνη­σης προσώπων και αγαθών, συνει­σφέροντας αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου και μειώνοντας τις ρυπογόνες εκ­πομπές των βαρέων οχημάτων. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπεί­ρου αποτελεί έργο μεγάλης σημα­σίας για την αναπτυξιακή προοπτι­κή της Περιφέρειάς μας. Σε συν­δυασμό με τα υπόλοιπα μεγάλα συ­γκοινωνιακά έργα στην περιοχή τα οποία κατασκευάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Εγνατία Οδό, την Ιόνια Οδό, τον οδικό άξονα Ε-65, την επέκτα­ση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Η­γουμενίτσας, που προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, θα δημιουργηθεί έ­να ευρύ πλέγμα συγκοινωνιακής υ­ποδομής, το οποίο θα αναδείξει τα Ιωάννινα σε συγκοινωνιακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ”.

"Σιδηροδρομικά Νέα" Έντυπη έκδοση Νοέμβριος 2007

Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ