2023-03-31 08:29:35
Φωτογραφία για Ο παραδοσιακός καναπές της ...γιαγιάς στην σύγχρονη διακόσμηση
O τρόπος διαμόρφωσης των σπιτιών διαχρονικά βασίζεται πρωτίστως στα πιο προσιτά στοιχεία, έπιπλα, υλικά ανάλογα με τις εποχές και τις συνήθειες των ανθρώπων. Έτσι για παράδειγμα τα πλεχτά υφάσματα, τα  υφαντά και γενικά τα χειροποίητα υφασμάτινα στοιχεία χαρακτήριζαν τα παραδοσιακά  σπίτια για πολλές δεκαετίες και όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου. Κατασκευάζονταν από τις γυναίκες του σπιτιού και μαζί με το ξύλο αποτελούσαν τα βασικα υλικά για τον "στολισμό" του σπιτιού. 

Ένα έπιπλο που κατ΄εξοχήν ήταν σχεδόν καλυμμένο με τέτοια πλεχτά ή υφαντά υφάσματα ήταν ο καναπές του σπιτιού, που σε πολλές περιπτώσεις και για μεγάλες ιστορικές περιόδους εξυπηρετούσε ταυτόχρονα και χρέη κρεβατιού.

Σε πολλές περιπτώσεις τα έπιπλα αυτής της μορφής, όταν δεν επρόκειτο για  ξύλινα παραδοσιακά κομμάτια, δεν διέθεταν σκελετό και ήταν εξ΄ολοκλήρου καλυμμένα με υφασμάτινα στοιχεία και μαξιλάρια, συχνά δε κάτω από τα καλύμματά τους ...κρυβόταν ένα απλό ντιβάνι ή μια απλή ξύλινη κατασκευή που διέθετε και αποθηκευτικό χώρο. 


Οι καναπέδες αυτής της μορφής εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς ειδικά σε ορισμένα στυλ σύγχρονης διακόσμησης όπως το Ethinc, το Boho και ασφαλώς σε κάθε τύπου διακοσμητικό Vintage ύφος.  

Πέραν της αισθητικής οι καναπέδες αυτού του τύπου έχουν και πολλά λειτουργικά πλεονεκτήματα αφού μπορούν πολύ εύκολα και χωρίς μετατροπή να χρησιμοποιηθούν σαν πρόσθετο κρεβάτι ενώ σε γκαρσονιέρες, φοιτητικά σπίτια κλπ ένα τέτοιο έπιπλο μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τις δύο χρήσεις χωρίς ο χώρος να δημιουργεί έντονα την αίσθηση σαλονιού-κρεβατοκάμαρας, όπως συμβαίνει με την χρήση ενός συμβατικού κρεβατιού.  

Ο συνδυασμός υφής και αποχρώσεων των υφασμάτινων στοιχείων που θα πλαισιωθεί μπορούν να διαφοροποιήσουν εντελώς την όψη και το γενικό στυλ του.  

Πολύχρωμα εμπριμέ μοτίβα, φλοράλ και ριγέ υφάσματα σε συνδυασμό με αντίστοιχης αισθητικής και πολλά μαξιλάρια μετατρέπουν αυτού του τύπου τους καναπέδες στο κεντρικό διακοσμητικό στοιχείο του χώρου που θα τοποθετηθεί. 

Και το πιο κλασικό-παραδοσιακο λευκό επίσης είναι μια απόχρωση που κολακεύει ιδιαίτερα έναν καναπέ χωρίς σκελετό πλήρως καλυμμένο με υφασμάτινα στοιχεία.

Οι καναπέδες με μεταλλικό σκελετό, που επίσης ανήκουν στα παραδοσιακού τύπου έπιπλα, επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο και να προσαρμοστούν σε κάθε χώρο και στυλ ανάλογα με το είδος και τις αποχρώσεις των υφασμάτων που θα τον πλαισιώσουν.

Εξίσου πολύ συνηθισμένοι σε παλιά παραδοσιακά σπίτια και οι χτιστοί καναπέδες που επίσης εξακολουθούν να αποτελούν ένα δημοφιλές στοιχείο και στην σύγχρονη διαμόρφωση - διακόσμηση εσωτερικών χώρων, πλαισιωμένοι τόσο με ανάλοφου κλασικού ύφους όσο και πιο μοντέρνα υφασμάτινα στοιχεία. 

Παρόμοια όψη με την χρήση πολύχρωμων, ακόμη και διαφορετικών μεταξύ τους, υφασμάτινων στοιχείων μπορεί να αποκτήσει και ένας συμβατικός υφασμάτινος καναπές. 

Εφαπτόμενα ριχτάρια σε ολόκληρο το μήκος του επίπλου, εμπριμέ πολύχρωμα μοτίβα και πολλά διαφορετικά μαξιλάρια είναι αγαπημένα στοιχεία του Bοho στυλ και γενικά όλων των διακοσμήσεων σε μαξιμαλιστικό ύφος που βασίζονται στην πολυχρωμία και την διαφορετικότητα των στοιχείων που συνυπάρχουν στον χώρο. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

historiskahem.se
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ