2023-03-31 19:28:12
Φωτογραφία για ECDC: Συναγερμός για σαλμονέλα σε κεμπάπ



Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί, με νέα ενημέρωσή του, για την επίμονη διασυνοριακή επιδημία σαλμονέλλωσης με κρούσματα σε Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το ECDC, από τον Ιούνιο του 2017 και μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίμονη διασυνοριακή επιδημία Salmonella Virchow ST16 με κρούσματα σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνολικά έχουν αναφερθεί 210 κρούσματα στις εξής χώρες: Δανία (2), Γαλλία (111), Γερμανία (26), Ιρλανδία (4), Ολλανδία (34), Ηνωμένο Βασίλειο (32) και ΗΠΑ (1).

Η πλειονότητα των κρουσμάτων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κρέας κεμπάπ.

Πιο αναλυτικά, οι διαθέσιμες πληροφορίες από τις έρευνες εντοπισμού και την ανάλυση συστάδων με αλληλούχιση ολόκληρου γονιδιώματος (WGS), έδειξαν ότι τα προϊόντα κρέατος κεμπάπ που περιέχουν μολυσμένο κρέας κοτόπουλου είναι οι πιθανοί φορείς των λοιμώξεων και ότι ο κλώνος κυκλοφορεί στην αλυσίδα παραγωγής κρέατος πουλερικών στην ΕΕ τουλάχιστον στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.


Ελλείψει αριθμών παρτίδας των μολυσμένων προϊόντων κεμπάπ και σχετικών πληροφοριών σχετικά με τις δοκιμές σαλμονέλας, η πηγή (ή οι πηγές) των λοιμώξεων δεν μπορούσε να προσδιοριστεί.

Σημειώνεται πως μεταξύ των κρουσμάτων, τα ποσοστά νοσηλείας κυμαίνονταν από 16,7% (2/12) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως 29,4% (5/17) και 38,5% (10/26) στη Γαλλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος.

πηγή

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ