2023-04-03 00:34:37
Φωτογραφία για Αμπέλια. Ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός θάμνος με πολύ όμορφα λουλούδια
Ιιδιαίτερα ανθεκτική και από τους εύκολης καλλιέργειας θάμνους η Αμπέλια, λόγω και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας της, είναι μια εξαιρετική επιλογή τόσο για γλάστρες όσο και για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε καλλωπιστικά παρτέρια.  

Γενικά χαρακτηριστικά



Εγγενές είδος στα Ιμαλάϊα, την Ανατολική Ασία και το Μεξικό που συμπεριλαμβάνει δεκάδες ποικιλίες με πιο κοινή την Abelia grandilflora

Πολυετής και ημιαειθαλής ανθοφόρος θάμνος. Σε περιοχές με ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα στην διάρκεια του χειμώνα μπορεί να χάσει και το σύνολο του φυλλώματός της το οποίο επανεμφανίζεται την άνοιξη.

Η καλλωπιστική αξία της οφίλεται τόσο στα σωληνοειδή και ελαφρώς αρωματικά λευκορόδινα ή ροζ λουλούδια που σχηματίζουν μπουκέτα στις άκρες των βλαστών, αλλά και στο πυκνό και γυαλιστερό βαθυπράσινο φύλλωμα, που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις εποχές. Κοκκινωπό την άνοιξη, βαθυπράσινο το καλοκαίρι και καφετί στην διάρκεια του χειμώνα. 


Το ύψος της φτάνει στα 100-150cm με περίπου ίδια παράπλευρη ανάπτυξη.

Ευδοκιμεί το ίδιο ικανοποιητικά τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και σε παρτέρια στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπορντούρες,  σαν χαμηλό καλλωπιστικό πρώτης σειράς, και για δημιουργία χαμηλού φράχτη αλλά και για μαζικές φυτεύσεις σε συνδυασμό με άλλους καλλωπιστικούς θάμνους. 

Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε διάφορους σχηματισμούς πχ πυραμίδα, κώνος κλπ ενώ κάποιες ποικιλίες αναπτύσσονται και σε μορφή mini δέντρου (bonsai)

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Αμπέλια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με  πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία προστατευμένα από τον έντονο ψυχρό αέρα.

Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιερές θέσεις όπου όμως παρουσιάζει μειωμένη ανθοφορία. 

Πότισμα:  Τα ενήλικα και πλήρως εγκατεστημένα φυτά είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και χρειάζονται μέτριο προς λιγοστό πότισμα, όταν το χώμα τους στεγνώσει. 

Μικρά φυτά  στην διάρκεια της αρχικής τους ανάπτυξης χρειάζονται συχνότερο πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα τις ζεστές περιόδους άνοιξης και καλοκαιριού.

Το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση, στο σημείο φύτευσης να μην λιμνάζουν νερά της βροχής και για καλλιέργεια σε γλάστρα καλό είναι να μην χρησιμοποιείται πιάτο. 

Κλάδεμα:  Ανήκει στα είδη που επιδέχεται βαθιά κλαδέματα, όταν βεβαίως πρόκειται για ήδη αναπτυγμένα - ενήλικα φυτά, μετά το τέλος της ανθοφορίας ή στις αρχές της άνοιξης.

Εκτός της αφαίρεσης ξερών κλαδιών και ανάλογα με το σχήμα - μέγεθος που επιθυμούμε να διατηρήσει το φυτό μπορεί να αφαιρεθεί έως και το 1/3 του μήκους των βλαστών. 

Λίπανση: Η χρήση ενός ενισχυτικού για καλλωπιστικά στην διάρκεια της άνοιξης, κάθε 20-30 ημέρες, ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία της.  

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Αμπέλια ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης και σε όλη την  διάρκεια του καλοκαιριού, έως και τα μέσα του φθινοπώρου. 

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα τόσο τρυφερών όσο και ξυλοποιημένων βλαστών, στις αρχές του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου αντίστοιχα. 

Χρησιμοποιείστε μοσχεύματα μήκους περίπου 10cm, αφαιρέστε τα φύλλα στο κάτω μέρος των μοσχευμάτων και τοποθετείστε σε αφράτο φυτόχωμα και ηλιόλουστο σημείο. 

Στα περισσότερα φυτώρια θα βρείτε Αμπέλια σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας τον ανθεκτικό αυτό θάμνο με τα πολύ όμορφα και αρωματικά λουλούδια. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ