2023-04-06 09:50:16
Φωτογραφία για Τέλος του μήνα το πόρισμα για τα συστήματα ασφαλείας
ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Με την κατάθεση ενός ακόμα σταθμάρχη συνεχίζεται, με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό, η ανάκριση που διενεργεί ο εφέτης, Σωτήρης Μπακαΐμης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη όπου, από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, έχασαν τη ζωή τους 56 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Μετά τις καταθέσεις προχθές, μίας σταθμάρχη Λάρισας και ενός συνταξιούχου σταθμάρχη Βόλου, ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων αναμένεται να καταθέσει συμπληρωματικά σήμερα, με τον Εφέτη Ανακριτή να καλεί διαρκώς μάρτυρες από διάφορα κλιμάκια του ΟΣΕ. Μετά και τις δύο προφυλακίσεις, με τα στελέχη του ΟΣΕ που καταθέτουν σχεδόν καθημερινά, κλείνει ο «δεύτερος κύκλος» της ανάκρισης, η οποία θα επεκταθεί στον «τρίτο κύκλο» όταν παραδοθεί το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων. Εξέλιξη που χρονικά -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- προσδιορίζεται στο τέλος του τρέχοντος μηνός με αρχές Μαΐου. Πρόκειται για ένα πόρισμα που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα εστιάσει στα συστήματα ασφαλείας.


ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΑΘΜΑΡΧΕΣ

Ο πρώτος κύκλος της δικαστικής έρευνας προς το παρόν φαίνεται να κλείνει με την προφυλάκιση του 62χρονου Βολιώτη προϊστάμενου του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδας της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας και Διαχείρισης Χωρητικότητας.

Ο 62χρονος Επιθεωρητής κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με το σκεπτικό -σύμφωνα με πληροφορίες- του κινδύνου τέλεσης και άλλων εγκλημάτων εκ μέρους του με σκοπό τη συγκάλυψη των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται με την αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων (σ.σ. λόγω της άμεσης πρόσβασης σε αυτά με αφορμή και τη θέση που κατέχει). Η προφυλάκιση του 62χρονου προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισής του και τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνιστεί εάν προσβληθεί η ομόφωνη απόφαση Εισαγγελέα και Ανακριτή.

Υπενθυμίζεται πως ο 62χρονος, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, Σπ. Πατέρα, τέθηκε σε αργία από τις 4 Μαρτίου «μέχρι τη διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής» του 59χρονου Σταθμάρχη «για υπηρεσία στον σταθμό Λάρισας».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε βάρος του 62χρονου ασκήθηκε δίωξη έχοντας την ευθύνη για την τοποθέτηση του άπειρου σταθμάρχη στη νυχτερινή βάρδια, ενώ βρέθηκε στο προσκήνιο μετά την απόφασή του να λάβει πολυήμερη αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το δυστύχημα, διάσταση για την οποία τέθηκε σε αργία και ο γιατρός του Γ.Ν. Βόλου που ενέκρινε την άδεια. Η αναρρωτική άδεια ωστόσο αποτελεί μια πτυχή η οποία δεν συνδέεται με τα διερευνώμενα από τον Εφέτη - Ανακριτή αίτια του δυστυχήματος.

Ο 62χρονος είναι ο δεύτερος που οδηγείται στις φυλακές, μετά τον 59χρονο σταθμάρχη που προφυλακίστηκε την επομένη του δυστυχήματος και ο οποίος, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα ενδεχομένως να κληθεί για συμπληρωματική απολογία.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο κ. Μπακαΐμης καλεί διαρκώς μάρτυρες προκειμένου οι δικαστικές αρχές να μορφώσουν άποψη για το μείζον ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η τηλεδιοίκηση. Οι δύο πραγματογνώμονες της Τροχαίας Λάρισας είναι αυτοί που με εισαγγελική εντολή διερευνούν το θέμα των συστημάτων ασφαλείας και ειδικότερα αν οι αμαξοστοιχίες διέθεταν συστήματα ασφαλούς κίνησης και εντοπισμού της τροχιάς κ.λπ. σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εάν αντίστοιχα συστήματα διέθετε το δίκτυο των γραμμών, εάν υπήρχε διαλειτουργικότητα - συνεργασία μεταξύ των συστημάτων και, το βασικότερο, εάν η έλλειψη αυτών των συστημάτων ή μη λειτουργικότητά τους -εφόσον διαπιστωθεί- συνδέεται και πώς με τα αποτελέσματα της ανείπωτης τραγωδίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι πραγματογνώμονες, πέρα από τα τρία μαύρα κουτιά με τις ταχύτητες των δύο αμαξοστοιχιών εξέτασαν και τις άμορφες μάζες σιδερικών όπως μετατράπηκαν οι αμαξοστοιχίες μετά τη φονική σύγκρουση. Το καθοριστικό ωστόσο, για τη διεύρυνση ή όχι του κύκλου των ερευνών, πόρισμα των πραγματογνωμόνων αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

eleftheria.gr

sidirodromikanea.blogspot.com

 


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ