2023-04-07 18:19:19
Φωτογραφία για 7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.



 



 

Ημερομηνία 7.4.2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η 7η Απριλίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και τιμάται σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή ημέρα συμπίπτει με την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αριθμεί 75 χρόνια προσφοράς... Το 1948, χώρες του κόσμου ενώθηκαν και ίδρυσαν τον ΠΟΥ για να προωθήσουν την υγεία, να διατηρήσουν τον κόσμο ασφαλή και να υπηρετήσουν τους ευάλωτους – ώστε όλοι, παντού να μπορούν να επιτύχουν.

Στα 75 χρόνια ζωής του, έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο από την ίδρυσή του, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο ΠΟΥ καλεί σε δράση για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων του σήμερα και του αύριο.  Παρουσιάζοντας την ιστορία του και γεγονότα - σταθμούς, επαναπροσδιορίζει τους στόχους που δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα και θέτει νέους για το μέλλον.


Στους επτά διαχρονικούς σκοπούς του ΠΟΥ, προστίθενται ακόμη πέντε, οι οποίοι αποτελούν κρίσιμους δείκτες για την ευζωία των ανθρώπων τις επόμενες δεκαετίες.

 

Οι διαχρονικοί του στόχοι:

1. Υγεία για όλους - ο απώτερος στόχος.

2. Καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών.

3. Προστασία από τις πανδημίες.

4. Ειρήνη για την υγεία, υγεία για την ειρήνη Προστασία από τις πανδημίες.

5. Κατευθυντήριες πολιτικές και πρότυπα για την υγεία.

6. Πρόληψη νόσων μέσω των εμβολιασμών.

7. Αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων που σχετίζονται με το κλίμα.

 

Οι νέες προκλήσεις:

1. Σώζοντας τις ζωές μητέρων και παιδιών.

2. Φροντίδα για τους υγειονομικούς.

3. Αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

4. Αντιμετώπιση μη μεταδοτικών ασθενειών και ψυχική υγεία.

5. Με οδηγό την επιστήμη και την καινοτομία.

 

Εξάλλου η πανδημία μας έδειξε ότι οι ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα και οι παρατηρούμενες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης ανισότητες στην υγεία είναι τεράστιες για αυτό θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε και να εργαστούμε για το πρόγραμμα ''Υγεία για όλους''.

Η 75η επέτειος του ΠΟΥ είναι μια ευκαιρία να ανατρέξουμε στις επιτυχίες της δημόσιας υγείας που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τις τελευταίες επτά δεκαετίες. Είναι επίσης μια ευκαιρία να παρακινήσουμε τη δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας του σήμερα και του αύριο.

Το πρόγραμμα "Υγεία για όλους", οραματίζεται ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν καλή υγεία για μια ολοκληρωμένη ζωή σε έναν ειρηνικό, ευημερούντα και βιώσιμο κόσμο.

Ο Δήμος Ξηρομέρου αναγνωρίζοντας ότι το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα εστίασε την στρατηγική του σε αυτό το στόχο:

- Μέσα από συνεργασίες και συνέργιες συμπορευόμενος με επιστημονικές εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, διαδημοτικές συνεργασίες και ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικό Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) εφαρμόζοντας της οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκπόνησε μια σειρά δράσεων και προγραμμάτων υγείας.

- Ενίσχυσε και αξιοποίησε το δυναμικό των υπηρεσιών και φορέων του (ΚΔΑΠ-ΒΣΣ) και υλοποίησε εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα υγείας μe συγκεκριμένα αποτελέσματα.

- Στόχευσε στη κοινωνική ευαισθητοποίηση προάγοντας και ενισχύοντας τον εθελοντισμό με ξεχωριστό παράδειγμα τις δράσεις με το Σύλλογο ''ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ''.

- Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των προγραμμάτων εκπονεί αθλητικά- ψυχαγωγικά προγράμματα αθλητισμού για όλες τις ηλικίες.

- Συνεχίζει να διευρύνει τις συνεργασίες του και να υλοποιεί προγράμματα υγείας που έχουν στόχο την προαγωγή και την προάσπιση της Δημόσιας & κοινοτικής Υγείας υιοθετώντας το μήνυμα: "ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ".

 

Εκ του Δήμου Ξηρομέρου
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ