2023-04-09 19:45:42
Φωτογραφία για Ο ΒΑΡΝΑΚΑΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΟ 1826  ( Γράφει ο ΘεόδωροςΛιότσος )
Μνημείο ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ στη ΒΟΝΙΤΣΑ.

Σήμερα στο Μεσολόγγι γιορτάζεται η ηρωική έξοδος που έγινε ξημερώματα Κυριακής των βαΐων το 1826. Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι μέσα στο Μεσολόγγι ήταν χιλιάδες ξηρομεριτες πολεμιστές και πάρα πολλοί οπλαρχηγοί επισης ξηρομεριτες. Ο Βαρνακας πάντα μπροστάρης στο 1821 είχε ισχυρότατη παρουσία στην άμυνα και φυσικά την έξοδο του Μεσολογγίου. Είναι γνωστό ότι η επανάσταση του 1821 κηρύχθηκε στο ΒΑΡΝΑΚΑ που ήταν η έδρα του αρματολικιου του Ξηρομερου από το στρατηγό ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ και εξέδωσε προκήρυξη για την απελευθέρωση της πατρίδας μας . Γρήγορα απελευθέρωσε τη Δυτικη στερεά Ελλάδα και επι κεφαλής όλων των οπλαρχηγων της δυτικης Ελλάδας το ΑΓΡΙΝΙΟ ( ΒΡΑΧΩΡΙ) στις 11 Ιούνη του 1821. Γρήγορα η επανάσταση με αρχηγο το ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ επικράτησε σε ολη τη Δυτικη Ελλαδα και στις 17 Νοεβρη του 1821 απελευθερωθηκε και η Άρτα.


Δυστυχώς όμως η έλευση του Μαυροκορδατου στη Δυτικη στερεά Ελλάδα δημιούργησε με τις φιλοδοξίες του αλλά και τις ραδιουργιες του τρομακτικά προβληματα που είχαν ως συνέπεια τη καταστροφή του Πέτα και την αποστασιοποιηση του ΒΑΡΝΑΚΩΤΗ από τον αγώνα και τη κατασυκοφαντηση του μετα τα"καπακια " που τον έβαλαν να κάνει και μάλιστα με γραπτη εντολή από τον ίδιο το Μαυροκορδατο και όλους τους οπλαρχηγους της Δυτικης Ελλαδας. Αυτά τα " καπακια" ομως έσωσαν το Μεσολόγγι στη πρώτη πολιορκία το 1822.απο τον ΟΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗ. Ο Βαρνακιωτης με το κυνηγό του Ομέρ Βρυώνη Γούναρη ειδοποιησε τους Έλληνες μέσα στο Μεσολόγγι ότι θα γίνει έφοδο τη νύχτα των Χριστουγέννων και οι Έλληνες τους περίμεναν και τους απέκρουσαν.Δεν είναι τυχαίο ότι τη βραδιά εκείνη που έγινε η έφοδος στο Μεσολόγγι στη φρουριση ήταν ο ΘΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΡΙΒΑΣ ανιψιός και έμπιστος του Βαρνακιωτη. Έτσι από το 1823 και μετά η δυτικη Ελλάδα έχασε το φυσικό αρχηγό της μετά την

απομάκρυνση του Βαρνακιωτη και ουσιαστικά η επανάσταση ατονησε αν μάλιστα λάβουμε υπ οψη και τους εμφυλιους πολέμους των Ελλήνων και το χαρακτηρισμό του Καραισκακη σαν προδότη από το Μαυροκορδατο. Έτσι στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγιου οι δυτικοελλαδιτες μόνοι χωρίς βοήθεια έδωσαν τον υπέρ παντων αγώνα στο Μεσολόγγι με τροφή ποντίκια και τιναζοντας στον αερα μέσα στη μπαρουτοαποθηκη τους υπέργηρους και ανημπορους

γονείς τους ο ηρωικός ΚΑΨΑΛΗΣ και διδαξε όλους τους Έλληνες αλλά και ολόκληρο το κόσμο ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες.. Σε αυτο το ηρωικό ξέσπασμα της ιστορίας ο Βαρνακας εδοσε το παρόν με πάρα πολλούς πολεμιστές και επικεφαλής ήταν οι ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Στρατηγος ΜΗΤΖΑΙΝΑΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ Αντιστρατηγος ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΠΕΛΟΣ Χιλιαρχος ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΗΣ Χιλιαρχος και άφησα τελευταίο τον ηρωικό ΑΠΟΣΓΟΛΑΚΗ ΚΟΥΣΟΥΡΗ στρατηγό ο οποίος ήταν επικεφαλής σε έναν από τους πέντε πύργους του φρουρίου του Μεσολογγίου.

Με την ηρωική έξοδο και τη πτώση του Μεσολογγίου έσβησε και η επανάσταση στη δυτικη Ελλάδα και Ευτυχώς όταν ήρθε ο μεγάλος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ στην Ελλάδα τον πρώτο που φώναξε να βοηθήσει στην απελευθερωση της δυτικης Ελλάδας ήταν ο φυσικος αρχηγος της ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ που ελευθερωσε με απαράμιλλη στρατηγική όλη τη δυτικη Ελλάδα και φυσικά και το ηρωικό Μεσολόγγι και η συνθήκη παράδοσης του Μεσολογγίου από τους Τούρκους στους Έλληνες το 1829 φέρει την υπογραφή του Γ. ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ. Έτσι βοηθηθηκε καθοριστικά ο Καποδίστριας να προσαρτησει τη δυτικη Ελλάδα και φυσικά και το Μεσολόγγι στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ιστορικός όμως όσα αναφέρω παραπάνω ειναι αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης για το 1821 και θεωρώ ιερή υποχρέωση σαν μνημόσυνο θα μπορούσα να πω ,στους συχωριανούς μου ήρωες γιατί επί πλέον είμαι και από τους ελάχιστους ζωντανούς που σαν παιδί έζησε και πήγε σχολείο στο παλιό  Βαρνακα και έπαιξε στα χαλάσματα των σπιτιών των ηρωικών αυτών μορφών του 1821.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΙΟΤΣΟΣ

τ.Γενικος Διευθυντης

τραπεζας EUROBANK
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ