2023-04-12 07:38:07
Φωτογραφία για Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά Αγρινίου
Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός:

«Το σκοτάδι της αμαρτίας είναι πρόγευση της κολάσεως, ενώ το φως της μετανοίας είναι προάγγελος του παραδείσου». Στην Ακολουθία του Νυμφίου που τελέσθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, 11 Απριλίου 2023 στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Θωμά Αγρινίου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στα δύο πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην σημερινή ακολουθία, τον Ιούδα, τον προδότη μαθητή και την αμαρτωλή γυναίκα. Τόνισε ότι ο Ιούδας υπήρξε μαθητής του Χριστού, άκουσε το σύνολο της διδασκαλίας Του, είδε όλα τα θαύματα Του, έζησε κοντά στον Χριστό. Η πόρνη γυναίκα ζούσε βυθισμένη στον βούρκο της αμαρτίας. Είχε ταυτίσει ολόκληρη την

ύπαρξη της με αυτό πού έπραττε, γιατί η αμαρτία, όταν γίνεται συστηματικά, καθυποτάσσει το θέλημα του ανθρώπου. Βλέπουμε όμως να γίνεται μια ανατροπή. Η


πόρνη γίνεται δεκτή από τον Χριστό, ο Οποίος αποδέχεται τον σεισμό μετανοίας, που συγκλόνισε την ύπαρξή της και της χαρίζει την άφεση. Ο Ιούδας εγκλωβίζεται στο πάθος της φιλαργυρίας που τον έχει κυριεύσει και αρχίζει να κατεβαίνει ένα ένα τα σκαλοπάτια της απώλειας μέχρι το τέλος.

«Σήμερα ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αποφασίσει, με ειλικρίνεια, σε ποιό από τα δύο πρόσωπα θα καθρεφτίσει τον εαυτό του και θα καθορίσει την στάση του απέναντι στον Χριστό. Σήμερα, τούτη την ώρα, θα πρέπει ο καθένας από μας, με ειλικρίνεια να αποδεχθεί την αμαρτωλότητά του και να αποδεχθεί ότι πολλές φορές με τις πράξεις του προδίδει τον Χριστό» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Σας εύχομαι, από τα βάθη της καρδιάς μου, η πόρνη γυναίκα να γίνει για τον καθένα από μας ο αυθεντικός οδοδείκτης προς την μετάνοια, την ταπείνωση, την επιστροφή, την ευγνωμοσύνη μας προς τον Χριστό. Και, αλίμονο, ποτέ να μην ακολουθήσουμε τον σκοτεινό δρόμο του προδότη και επαίσχυντου μαθητή, του Ιούδα. Το σκοτάδι της αμαρτίας είναι πρόγευση της κολάσεως, ενώ το φως της μετανοίας είναι προάγγελος της αιωνιότητας και του παραδείσου».

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://photos.app.goo.gl/GQEENxmy38uBzvv9A

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ