2023-04-20 20:26:46
Φωτογραφία για Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ). Σημαντική υπόθεση για το μεγάλο ζητούμενο της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του τόπου μας. Ο Δήμος εντάχθηκε στα Τ.Π.Σ τον Μάϊο του 2022.

Κολάζ δυο χαρακτηριστικών εικόνων, που σημειολογικά περιγράφουν τους δύο κόσμους, τις δύο νοοτροπίες που συγκρούονται σήμερα στον Δήμο Ξηρομέρου, που κάποιοι τον θέλουν να μείνει καθηλωμένος στη μιζέρια και στην υπανάπτυξη. Η σημερινή μας ανάρτηση δεν έχει σκοπό την παρελθοντολογία, ούτε την κάνουμε για να δικαιολογήσουμε κάτι που γίνεται σήμερα, αλλά γίνεται με όρους μέλλοντος, γιατί αυτό το κακό παρελθόν είναι εδώ, δηλώνει παρόν και με δήθεν «νέο» περιτύλιγμα, διεκδικεί την παλινόρθωση του στα κοινά του Δήμου Ξηρομέρου. Με σχετικό μας δημοσίευμα στις 17 Μαΐου 2022, σας ενημερώσαμε για την ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ), με σχετικό Φ.Ε.Κ. που δημοσιεύτηκε και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ) κ. Νίκο Ταγαρά (δείτε εδώ), όντας ίσως από τους πρώτους Δήμους που κάνανε την σχετική αίτηση όταν το πρόγραμμα άρχισε να τρέχει.


Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση για το ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ μέλλον του Δήμου μας. Μιλάμε για το κρίσιμο πρόβλημα της διαχείρισης του χώρου στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ξηρομέρου, μιας και υπάρχει ισχυρή αλληλεξάρτηση μεταξύ των πολυποίκιλων δραστηριοτήτων και του χώρου μέσα στον οποίο αυτές αναπτύσσονται.

Το πρόβλημα ορθολογικής διαχείρισης του χώρου, απαιτεί μελέτες και προσσεγίσεις από πολλούς επιστημονικούς κλάδους, ώστε ο καθένας μέσα από την δική του οπτική, να μελετήσουν και να δώσουν λύσεις για την ορθή οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο χώρο.

Με λίγα λόγια μιλάμε για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ένα εργαλείο συγκερασμού των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο χώρο, με επιδιωκόμενο τελικό αποτέλεσμα επίτευξη στόχων κοινωνικών και οικονομικών, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και τελική κεντρική στόχευση, το καλύτερο αποτέλεσμα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπινων κοινωνιών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των Τ.Π.Σ είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Χώρα μας να αποκτήσει ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Φυσικά για να υλοποιηθούν τα Τ.Π.Σ., απαιτούνται χρήματα και μάλιστα απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και προέρχεται από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,05 εκατομμύρια ευρώ του Υ.Π.ΕΝ

Με σχετική ΚΥΑ του ΥΠΕΝ, για όλο αυτό το έργο των Τ.Π.Σ. καθορίζεται ότι:

Κύριος του έργου: Υ.Π.ΕΝ

Αναθέτουσα Αρχή & Φορέας Υλοποίησης: Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (ΤΕΕ).

Στην ίδια ΚΥΑ περιγράφονται η κίνηση της διαδικασίας για την εκπόνηση των μελετών ΤΠΣ, οι Επιτροπές Παρακολούθησης, επίβλεψης και παραλαβής των μελετών και οι ενέργειες και υποχρεώσεις του Κυρίου του Έργου και της Αναθέτουσας Αρχής.

Η ολοκλήρωση των μελετών των Προγραμμάτων Πολεοδομικού Σχεδιασμού με Αναθέτουσα Αρχή το ΤΕΕ, συντελείται σταδιακά και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για το σύνολο των μελετών έως την 30η Ιουνίου 2025.

Ελπίζουμε να προχωρήσει απρόσκοπτα αυτό το μεγάλο έργο και για τον Δήμο Ξηρομέρου, γιατί αφορά την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για το τόπο μας.

Όλα τα τελευταία πολλά χρόνια, δυστυχώς η πορεία του τόπου μας, οι επιλογές και οι πράξεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών, δεν είχαν αναπτυξιακή κατεύθυνση και αυτό δεν είναι μία γνώμη, μία άποψη, αποδεικνύεται δυστυχώς από τη ζοφερή πραγματικότητα.

mytikaspress.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ