2023-04-25 09:41:28
Φωτογραφία για Σημαντική τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών & Εφήβων για τον εμβολιασμό κατά του HPV



Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας η οποία δημοσιεύτηκε στις 20/4/2023 εκδόθηκε Παράρτημα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παίδων και Εφήβων σύμφωνα με το οποίο η αποζημίωση του εμβολίου κατά του HPV για αγόρια και κορίτσια 15-18 ετών παρατείνεται για έναν χρόνο, μέχρι το τέλος του 2024 από 31/12/2023 που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Δίνεται έτσι χρονική άνεση σε όλους να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους χωρίς να επιβαρυνθούν το σημαντικό κόστος του εμβολίου.

 Θυμίζουμε:

 

 





Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το εννεαδύναμο HPV9 (6,11,16,18,31,33,45,52,58) εμβόλιο. Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη.

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Το HPV9 συστήνεται για γυναίκες & άνδρες, στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών.



Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2024.

Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου που περιγράφονται στη συνέχεια.



Σχήμα εμβολιασμού με HPV (HPV9) ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού:

α) Έναρξη εμβολιασμού μικρότερη των 15 ετών:

2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6). Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν με μεσοδιάστημα μικρότερο από 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά.

β) Έναρξη εμβολιασμού ίσο ή μεγαλύτερο των 15 ετών:

3 δόσεις (σχήμα 0, 1–2, 6 μήνες).



Τα εμβόλια έναντι του HPV δεν συστήνονται κατά την κύηση, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να προηγείται test εγκυμοσύνης πριν την έναρξη του εμβολιασμού.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, δεν συστήνεται διακοπή της, αλλά ο εμβολιασμός συμπληρώνεται μετά την ολοκλήρωσή της.



Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9–26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων (0, 1–2, 6 μήνες):

Ομάδες αυξημένου κινδύνου παιδιών και εφήβων:

– Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής ανοσοκαταστολή με επηρεασμένη κυτταρική ή χυμική ανοσία, όπως ανεπάρκειες Β και Τ-κυττάρων.*

– Λοίμωξη HIV.

– Κακοήθη νεοπλάσματα.

– Μεταμόσχευση.

– Αυτοάνοσα νοσήματα.

– Λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής.

– Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

* Στις ειδικές ενδείξεις δεν περιλαμβάνονται καταστάσεις όπως ασπληνία, άσθμα, χρόνια κοκκιωματώδης νόσος, χρόνια πνευμονική, νεφρική ή ηπατική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές συμπληρώματος, καρδιοπάθεια, ανατομικά ελλείμματα ΚΝΣ.

 


 

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ