2023-05-03 08:54:33
Φωτογραφία για Διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων με ανοιξιάτικα - καλοκαιρινά φυτά σε γλάστρες
Η άνοιξη και το πρώτο διάστημα του καλοκαιριού, πριν τις πολύ έντονες ζέστες, είναι οι κατεξοχήν εποχές ανθοφορίας πάρα πολλών καλλωπιστικών ειδών που μπορούν να προσθέσουν έντονο  χρώμα και ζωντάνια στον κήπο ή το μπαλκόνι. 

Η πληθώρα των φυτών αυτή την εποχή στα φυτώρια σε συνδυασμό με τις συνθήκες ηλιοφάνειας που επικρατούν στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που συχνά μας ...μπερδεύουν στην προσπάθεια να επιλέξουμε τα πιο κατάλληλα φυτά-λουλούδια για γλάστρες, ειδικά αν ο χρόνος που μπορούμε να αφιερώσουμε στην φροντίδα τους είναι περιορισμένος. 

Η χρήση πιο ιδιαίτερων δοχείων φύτευσης, που και τα ίδια θα λειτουργούν διακοσμητικά, η επιλογή της κατάλληλης γλάστρας για κάθε φυτό ανάλογα με τον τρόπο-σχήμα ανάπτυξής του και πολύ κοινά, οικονομικά και ανθεκτικά είδη είναι οι πιο απλοί τρόποι για να διαμορφώσετε καλαίσθητα τον κήπο ή το μπαλκόνι σας με ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φυτά σε γλάστρες. 





Πετούνιες 

Από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά που από την αρχή της άνοιξης θα βρείτε σε όλα τα φυτώρια σε ποικιλία αποχρώσεων.

Λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξής της και του πυκνού φυλλώματος είναι κατάλληλη για φύτευση σε καθε είδους γλάστρες, κρεμαστά καλάθια, για τοποθέτηση σε ψηλά ή χαμηλά σημεία, ενώ στο ίδιο δοχείο μπορείτε να συνδυάσετε πετούνιες διαφορετικής ποικιλίας - χρώματος.

ΕΔΩ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας για τις Πετούνιες.  



Θάμνοι σε γλάστρες

Πολλά είδη πράσινων θάμνων - κωνοφόρων αναπτύσσονται για αρκετά χρόνια σε γλάστρες και αν τα κλαδέψετε σε έναν ιδιαίτερο σχηματισμό μπορούν και να συνδυαστούν με κάθε είδους ανθισμένα εποχιακά είδη χαμηλής ανάπτυξης.

Ένας πολύ ανθεκτικός θάμνος που δεν απαιτεί σχεδόν καμμιά φροντίδα και μπορεί να σχηματοποιηθεί όπως θέλετε, με το κατάλληλο κλάδεμα, είναι το Δεντρολίβανο. 



Γλάστρες παλαιωμένης όψης

Χρησιμοποιείστε αραιό λευκό χρώμα και βάψτε απλές πήλινες γλάστρες, χωρίς να επιμένετε ιδιαίτερα στην πλήρη κάλυψη της επιφάνειάς τους ή αφού στεγνώσει το χρώμα τρίψτε κατά τόπους με γυαλόχαρτο ώστε να δημιουργηθεί τεχνητά φθαρμένη όψη.

Γλάστρες αυτής της μορφής και μεγάλου μεγέθους είναι ιδανικές για ανθοφόρα με λουλούδια έντονων αποχρώσεων, ειδικά αν τις τοποθετήσετε συγκεντρωμένες στο ίδιο σημείο. 

Γενικά οι γλάστρες παλαιωμένης όψης είναι ένα πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο για κήπους και μπαλκόνια και με απλές τεχνικές μια πήλινη γλάστρα μπορεί να αποκτήσει εντελώς διαφορετική όψη. Δείτε και εδώ περισσότερες ιδέες - τρόπους για τεχνικές παλαίωσης σε πήλινες γλάστρες. 



Διπλαδένια

Εξαιρετικά εντυπωσιακό αναρριχώμενο ανοιξιάτικης - καλοκαιρινής ανθοφορίας, που όμως λόγω της όχι γρήγορης ανάπτυξής του μπορεί να φιλοξενηθεί για αρκετά χρόνια σε γλάστρα. 

Ένας εντυπωσιακός τρόπος για να αξιοποιήσετε την Διπλαδένια στην διαμόρφωση εξωτερικών χώρων είναι η τοποθετήσή της στο πίσω μέρος ενός μεγάλου δοχείου φύτευσης με ένα καλαίσθητο ξύλινο ή μεταλλικό υποστήριγμα, σε συνδυασμό με χαμηλής ανάπτυξης ή άλλα κρεμοκλαδή είδη.

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας για την Διπλαδένια. 



Παχύφυτα - Κακτοειδή

Όλες οι αποχρώσεις του πράσινου, κίτρινου, κοκκινωπού μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια γλάστρα με παχύφυτα, που δεν απαιτούν καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 

Συνδυάστε στο ίδιο δοχείο φύτευσης διαφορετικά είδη, πολλά εκ των οποίων στην διάρκεια της άνοιξης εμφανίζουν και άνθη.

Τα κακτοειδή επίσης ανήκουν στα πλέον ανθεκτικά φυτά σε όλες τις συνθήκες και κλασσικά είδη όπως η Αλόη, ο Αθάνατος κλπ. μπορούν να δημιουργήσουν πολύ όμορφες "γωνιές", τοποθετημένα σε απλές πήλινες γλάστρες το χώμα των οποίων θα καλύψετε με χαλίκι - βότσαλα. 



Γλάστρες σε έντονες αποχρώσεις

Η όψη της γλάστρας  είναι εξίσου καθοριστική με αυτή του φυτού που θα φιλοξενήσει, πολύ συχνά δε ένα εντυπωσιακής εμφάνισης δοχείο φύτευσης δημιουργεί μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εικόνα ακόμη και αν σε αυτό τοποθετήσετε όχι κάποιο ανθοφόρο αλλά πολύ κονά είδη θάμνων. 

Το μόνο μειονέκτημα που συνήθως έχουν οι χρωματιστές κεραμικές γλάστρες είναι η ...τιμή τους :) αφού κοστίζουν πολύ παραπάνω από τις κοινές.

Βεβαίως κάθε τύπου γλάστρα μπορεί εύκολα να βαφτεί με ακρυλικό, χρώμα κιμωλίας ή χρώματα σε σπρέϊ σε όποια απόχρωση - σχέδιο προτιμάτε. Δείτε εδώ πολλές πολλές ιδέες για να βάψετε γλάστρες. 

 Λαντάνα

Από τους πιο ανθεκτικούς και πολύ εύκολους στην φροντίδα τους θάμνους ανοιξιάτικης - καλοκαιρινής ανθοφορίας, που στα πρώτα χρόνια ανάπτυξή της μπορεί να τοποθετηθεί σε γλάστρα. 

Η Λαντάνα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και ...άναρχα, γι΄αυτό και για να διατηρήσει το σχήμα και την συμπαγή της όψη απλά την κλαδεύετε ή κόβετε βλαστούς όποτε χρειάζεται.

Στην ίδια γλάστρα μπορούν και να συνδυαστούν φυτά διαφορετικής απόχρωσης.

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας για την Λαντάνα. 

Ένας ...αρωματικός κήπος στο τραπέζι σας

Αντί για βάζο ή όποιο άλλο είδος διακοσμητικού αντικειμένου τοποθετείστε στο τραπέζι της βεράντας ή του κήπου σας μια γλάστρα γεμάτη ...αρώματα :)

Μικρά φυτά δεντρολίβανου, βασιλικού, μέντας ή όποιο άλλο είδος αρωματικού-βότανου προτιμάτε συνδυασμένα αν θέλετε και με ένα ακόμη ανθοφόρο είδος θα ...στολίσουν πραγματικά μοναδικά και απόλυτα φυσικά το σημείο που θα τα τοποθετήσετε. 

Αν συνδυάσετε είδη με διαφορετικές ανάγκες σε νερό χρησιμοποιείστε την γλάστρα σαν κασπώ τοποθετώντας σε αυτή τα φυτά μαζί με τα γλαστράκια τους. 



Κατηφέδες

Από τα πλέον τυπικά λουλούδια της Μεσογείου και σύμβολο του ...Ελληνικού καλοκαιριού. 

Οι Κατηφέδες, λόγω της μικρής τους παράπλευρης ανάπτυξης, είναι ιδανικοί για μαζική τοποθέτηση σε ιδιαίτερα και μεγάλα δοχεία φύτευσης πχ καρότσια κήπου, παλιά μεταλλικά σκεύη κλπ. 

Σε όλα τα φυτώρια από τα μέσα της άνοιξης θα βρείτε μικρά φυτά διαφόρων ποικιλιών - αποχρώσεων για να τα συνδυάσετε στην ίδια γλάστρα - ζαρντινιέρα - δοχείο.

Σκυλάκια και Πανσέδες

Από τα πιο κλασσικά ανθοφόρα ανοιξιάτικης ανθοφορίας που λόγω του διαφορετικού τους ύψους συνδυάζονται εξαιρετικά στην ίδια γλάστρα.

Τοποθετείστε Σκυλάκια στο πίσω μέρος του δοχείου και Πανσέδες στην μπροστινή πλευρά και δημιουργήστε εντυπωσιακές γλάστρες που θα προσθέσουν πραγματικά μοναδικό χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. 

Γεράνια

Ίσως το πιο ...πασπαρτού και εύκολο ανθοφόρο κατάλληλο πραγματικά για κάθε χρήση. 

Για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις, για συνδυασμούς με πράσινα είδη όπως πχ Παχύφυτα, αλλά και για κρεμαστές γλάστρες - καλάθια. 

Επιλέξτε την κατάλληλη σε μέγεθος ποικιλία και απόχρωση Γεράνι, ανάλογα με την γλάστρα που θα το τοποθετήσετε ή συνδυάστε χρώματα στο ίδιο δοχείο φύτευσης. 

Δείτε και εδώ πολλές ιδέες διακόσμησης εξωτερικών χώρων με γεράνια. 

Βιγόνια

Από τα πιο εντυπωσιακά ανθοφόρα για σκιερά σημεία.

Αν δεν την εκθέσετε στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία και δεν την ποτίζετε περισσότερο απ΄όσο χρειάζεται η Βιγόνια θα στολίσει πραγματικά όποιο σημείο την τοποθετήσετε, ενώ η όψη της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια. 

Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας για την Βιγόνια.

Ψηλές γλάστρες - κασπώ

Ακόμη και τα ίδια ακριβώς είδη δημιουργούν πολύ διαφορετική εικόνα αν αντί για τις κλασσικές τοποθετηθούν σε ψηλές γλάστρες - κασπώ ή αν χρησιμοποιήσετε μια ψηλή ανθοστήλη για την τοποθέτηση της γλάστρας τους.

Σε όποια σημεία του χώρου σας πιστεύετε πως ταιριάζει περισσότερο όπως πχ στην είσοδο, σε σκάλες κλπ τοποθετείστε ψηλές γλάστρες, επιλέγοντας είδη ανάλογα με τις συνθήκες ηλιοφάνειας που επικρατούν στην συγκεκριμένη θέση. 

Κατάλληλα για γλάστρες αυτής της μορφής είναι όλα τα κρεμοκλαδή-αναρριχώμενα σε συνδυασμό με πιο ψηλά πράσινα είδη πχ παχύφυτα, αρωματικά, κωνοφόρα κλπ.  

Φτέρες

Ακόμη μια εξαιρετική επιλογή για ημισκιερά ή πλήρως σκιερά σημεία.

Κάποιες ψηλές ποικιλίες Φτέρης είναι ιδανικές και για να καλύψετε άσχημα σημεία, χαμηλές μάντρες κλπ.

Στην ίδια ή σε διπλανές γλάστρες τοποθετείστε ανθοφόρα χαμηλής ανάπτυξης ή και πράσινα είδη πχ κωνοφόρα, θάμνους, παχύφυτα κλπ για μια ...καταπράσινη γωνιά. 

Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας για την Φτέρη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ