2023-05-12 07:12:56
Φωτογραφία για Ξεκίνησε η δημοπράτηση των σημαντικότατων για την αναπτυξιακή προοπτική 18 μελετών του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, προϋπολογισμού 418.850,17 €. Μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου του Μύτικα, αλλά και για τη σωτηρία του οικισμού. Η περίπτωση της μαρίνας της γειτονικής Παλαίρου
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε, ότι ξεκίνησε η δημοπράτηση των σημαντικότατων για την αναπτυξιακή προοπτική, 18 μελετών του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, προϋπολογισμού 418.850,17 €...... Στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου που θα γίνει Δευτέρα 15 Μαΐου, καθορίζονται οι απαραίτητες Επιτροπές Διαγωνισμού και η Διακήρυξη του Διαγωνισμού θα αναρτηθεί στο site του Δήμου Ξηρομέρου, για να υποβάλλουν μελετητικά γραφεία τις προσφορές τους.

Αναφερόμαστε στην κατά πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα υπόλοιπα 4 Λιμενικά Ταμεία του Νομού Αιτ/νίας - πλην Ναυπάκτου (Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας και Ακτίου - Βόνιτσας), την οποία εξασφάλισε το μικρότερο σε μέγεθος Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Ξηρομέρου, από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, με αριθμό πρωτοκόλλου έγκρισης 63887/02-10-2020, με τίτλο: «Αναβάθμιση Υποδομών των Λιμένων Αστακού και Μύτικα στο Δήμο Ξηρομέρου» και συνολικό προϋπολογισμό 418.850,17 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).


Η καθυστέρηση δημοπράτησης κατά 1,5 χρόνο περίπου, οφείλεται στη ατελείωτη γραφειοκρατία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, τα οποία ξεπεράστηκαν μετά από 1,5 χρόνο.

Μιλάμε για μελέτες λιμενικών υποδομών, που έπρεπε να τις είχαμε χθες και δυστυχώς δεν είχαμε κάνει μέχρι σήμερα, αυτό το απαραίτητο πρώτο βήμα, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για υλοποίηση λιμενικών έργων. Δεν είχαμε μέχρι σήμερα μελέτες στον Μύτικα, κάτι που τώρα γίνεται για πρώτη φορά.

Η ανάπτυξη του Μύτικα και ευρύτερα όλης της Δ.Ε. Αλυζίας και του Δήμου Ξηρομέρου, θα έρθει κυρίως από την θάλασσα, χωρίς να παραβλέπουμε την μεγάλη συνεισφορά και τις προοπτικές ανάπτυξης, του επίσης πολύ σημαντικού αγροκτηνοτροφικού τομέα.

Εκτός από την αναπτυξιακή προοπτική των συγκεκριμένων μελετών, υπάρχει και το θέμα των κινδύνων για το χωριό και τις περιουσίες των κατοίκων από την θάλασσα, αφού όλοι όσοι ασχολούνται με τα σοβαρά και υπαρκτά προβληματα του χωριού, γνωρίζουν ότι ο Μύτικας, το χωριό μας, κινδυνεύει πλέον από τη θάλασσα.

Ο Μύτικας με αυτή την μεγάλη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων μελετών, έχει μοναδική ευκαιρία να λύσει συσσωρευμένα προβλήματα, που προέκυψαν λόγω συγκεκριμένων λαθών στο παρελθόν, αλλά και αδράνειας.

Ο Μύτικας σαν οικισμός, παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα στο παράκτιο μέτωπο του και η ακτομηχανική μελέτη, που είναι η πιο σημαντική από τις μελέτες για κάθε παραθαλάσσιο οικισμό, θα προσδιορίσει τα αίτια με μεγάλη ακρίβεια.

Ο οικισμός έχει τόσο μεγάλα προβλήματα που πλέον υπάρχει κίνδυνος και θέματα ασφαλείας για τα σπίτια, με τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Δυτική πλευρά (πάνω Μύτικας), αλλά και στην Ανατολική (κάτω Μύτικας) εξ ίσου σοβαρά.

Η ακτομηχανική μελέτη, αφού εντοπίσει με ακρίβεια τα αίτια και τον μηχανισμό που προκαλεί τα προβλήματα, θα προτείνει και τις βέλτιστες λύσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την προστασία του οικισμού.

Ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης στο παράκτιο μέτωπο του οικισμού, είναι από τις πιο σημαντικές μελέτες και θα γίνει σωστά και όπως προβλέπεται, ώστε ο Δήμος Ξηρομέρου με το Λιμενικό Ταμείο να αποκτήσει δικαιοδοσία στο υπάρχον λιμάνι του Μύτικα με ότι αυτό συνεπάγεται (εκτέλεση έργων, επιβολή κανόνων και κυρίως πάταξη παρανομιών, επιβολή τέλους ελλιμενισμού).

Η χωροθέτηση τουριστικού αγκυροβολίου επίσης είναι μία πολύ σημαντική μελέτη. Θα γίνουν από τον ανάδοχο μελετητή προτάσεις χωροθέτησης, με βάση τα στοιχεία των μελετών. Αν επιλεγεί ως θέση χωροθέτησης το σταματημένο από το ΣτΕ λιμάνι, αυτό θα ξεκινήσει ως καινούργιο έργο, με λίγο διαφορετική γεωμετρία, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις υπάρχουσες κατασκευές. Στο σημείο εκεί ένα τέτοιο έργο, εκτός από την προσφορά του σαν τουριστικό αγκυροβόλιο, θα λειτουργήσει και ως έργο προστασίας των σπιτιών, τα οποία σήμερα ήδη κινδυνεύουν και αυτός ο κίνδυνος όλο και θα μεγαλώνει. Αν επιλεγεί άλλη θέση, εκεί θα πρέπει απαραίτητα να προβλεφθούν έργα προστασίας. Σε κάθε περίπτωση ο μελετητής θα κάνει τις προτάσεις του για την χωροθέτηση με βάση τα στοιχεία.

Επίσης μέσω των μελετών και των περιβαλλοντικών όρων, θα γίνει νομιμοποίηση αυθαίρετων σήμερα λιμενικών εγκαταστάσεων (πλωτές σκαλωσιές, σταθερές σκαλωσιές κ.λπ), θα γίνουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργικότητα του υπάρχοντος αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα, την λειτουργία της γλίστρας, την χωροθέτηση των πλωτών, την δημιουργία γλίστρας στο Βορό κ.λπ.

Επειδή το ποσό για τις μελέτες είναι πολύ μεγάλο, θα συμμετέχουν σίγουρα μελετητικές εταιρίες Δ τάξης, οι οποίες είναι πολύ λίγες και πολύ σοβαρές.

Όταν θα προκύψει ανάδοχος, θα υπάρξει ανοικτή διαβούλευση στον Μύτικα, όπου από την μία πλευρά θα βρίσκεται ο ανάδοχος των μελετών και από την άλλη πλευρά οι αιρετοί, οι επαγγελματίες οι κάτοικοι, μαζί με τον Τεχνικό Σύμβουλο Optimum Value, και μαζί θα προτείνουν και θα καθορίσουν την στόχευση των μελετών, με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας.

Σχέδιο της μαρίνας Παλαίρου.

Κοντινό μας παράδειγμα η γειτονική μας Πάλαιρος, όπου επί Δημαρχίας Νίκου Σολδάτου το μακρινό 2013, ξεκίνησε η μελέτη για κατασκευή μαρίνας στη Πάλαιρο (δείτε εδώ), στη πάροδο των χρόνων είχαμε αδειοδοτική ωρίμανση και πήρε ΦΕΚ χωροθέτησης το 2022 επί Δημαρχίας Γεώργιου Αποστολάκη, μετά από 9 ολόκληρα χρόνια (δείτε εδώ) και πρόσφατα υπογράφτηκε η σύμβαση παραχώρησης χρήσης προς το Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας και όχι η σύμβαση εκτέλεσης του έργου όπως διαδίδουν κάποιοι (ακόμα και βουλευτής), είτε ανημέρωτοι και λίγο άσχετοι με τα βήματα που απαιτούνται ως την έναρξη κατασκευής ενός έργου ή με σκοπιμότητα παραπλάνησης.

Για αποκατάσταση της αλήθειας, το συγκεκριμένο έργο δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο ακόμη και φυσικά όσοι αναφέρονται για δημοπρασίες και έναρξη εργασιών κατασκευής(!!!), απλά κοροϊδεύουν προεκλογικά για άλλη μία φορά. Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα τα χρήματα για την κατασκευή του έργου, για να το πούμε απλά και να το καταλάβετε.

Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη. Εκκρεμεί η ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο, δημοπρασία του έργου, υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, προσυμβατικός έλεγχος, εγκατάσταση του αναδόχου στο έργο, κατασκευή, παράδοση.

Αυτά δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από 2-3 χρόνια σύμφωνα με τα γνωστά και τα ισχύοντα και με το χρόνο αυτό να μετρά μετά την ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο, η οποία ακόμα εκκρεμεί.

Σε κάθε περίπτωση το έργο της μαρίνας της Παλαίρου είναι κάτι πολύ θετικό, αλλά καλό είναι να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να μην τους παραπλανούμε.

Δείτε παρακάτω τις 18 μελέτες του Λιμενικού Ταμείου, που για την έναρξη της δημοπράτησης τους σας ενημερώνουμε σήμερα.

Οι 9 μελέτες του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου για Αστακό που δημοπρατούνται, με χρηματοδότηση από ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ:

ΠΕΑΛ - ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ MASTERPLAN

ΑΚΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ/ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ & ΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΧΕΡΣΑΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ)

Οι 9 μελέτες του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου για Μύτικα που δημοπρατούνται, με χρηματοδότηση από ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ:

ΑΚΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ

ΕΥΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ & ΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΙΜΕΝΑ

Η αμοιβή του εξιδεικευμένου Τεχνικού Συμβούλου, με χρηματοδότηση από ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. Αυτή έχει γίνει και δεν πάει με δημοπρασία.
mytikaspress
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ