2023-05-12 14:50:00
Φωτογραφία για ΧΥΤΑ Παλαίρου: Δέχονται τα σκουπίδια του δήμου Μεσολογγίου αλλά σε… πενταπλάσια τιμή
Προ τριημέρου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αιτωλ/νίας. Ο συγκεκριμένος φορέας που απαρτίζεται από μέλη των Δημ. Συμβουλίων Ξηρομέρου και Ακτίου Βόνιτσας, διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Παλαίρου.. Τα μέλη του, κλήθηκαν να αποφασίσουν για την Εισαγγελική Παραγγελία του Εισαγγελέα Λευκάδας πάνω στο θέμα τη μεταφοράς 12.000 τόνων στερεών αποβλήτων του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου στον ΧΥΤΑ Παλαίρου σύμφωνα με την σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην απόφαση αυτή του Υπουργού ο ΦΟΔΣΑ έχει ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα που προβλέπονται δηλαδή αίτησης ακύρωσης, αίτησης αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής και παράσταση κατά την συζήτηση αυτής ενώπιον του ΣτΕ κλπ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ανταλλάχθηκαν διάφορες απόψεις με τον κ. Γ. Αποστολάκη, δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας να λέει ότι πρέπει να μπει η τιμή αυξημένη δεδομένου ότι ο ΧΥΤΑ πιέζεται με μεγάλες ποσότητες και θα πρέπει να είναι η τιμή αποτρεπτική ώστε να μην υπάρχει διάθεση να έρχονται σκουπίδια από άλλους Δήμους κλπ.


Πρότεινε επίσης να γίνεται η εκκαθάριση και εξόφληση από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου ανά δεκαπενθήμερο (κάθε 15 ημερολογιακές ημέρες)

Για το θέμα αυτό ο ΦοΔΣΑ ζήτησε και έλαβε την γνωμοδότηση του δικηγόρου Θεοδώρου Τζαμαλούκα του Βασιλείου, ο οποίος εκφράζει την γνώμη ότι ο ΧΥΤΑ επιβαρύνεται με επιπλέον κόστη, και ότι προηγούμενες αποφάσεις του ΔΣ δεν το δεσμεύουν για τον καθορισμό νέας τιμής και θα πρέπει σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος να υπογραφεί άμεσα προγραμματική σύμβαση κλπ.

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλάκης που συμμετέχει επίσης στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, πρότεινε να παραμείνει το κόστος στην τρέχουσα τιμή δηλ. 40,00 ευρώ/τόνο και πλέον το τέλος ταφής 25,00 ευρώ/τόνο.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Τελικά, υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, η παρακάτω απόφαση:

1.- Το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ αποδέχεται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας το αριθ. πρωτ. 12317/03.3.2023 αίτημα του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου για μεταφορά 12.000 τόνων ΑΣΑ στον ΧΥΤΑ Παλαίρου για λόγους δημόσιας υγείας κατ ́εκτέλεση της αριθ. ΥΠΕΝ /ΔΔΑ/ 20178/295/24.02.2023 (ΦΕΚ 1188/τ.Β’ /03.3.2023) Απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2.- Ορίζει το κόστος εναπόθεσης απορριμμάτων από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου στο ΧΥΤΑ Παλαίρου σε 200,00 € ανά τόνο με επιπλέον το τέλος ταφής 25€/τ (από 1-1-2023) δηλ. συνολικά θα αποδίδεται στο Σύνδεσμο 225,00 € ανά τόνο.

Η εκκαθάριση θα γίνεται ανά δεκαπέντε ημερολογιακές ημέρες δηλ θα τιμολογούνται οι πρώτες δεκαπέντε ημέρες από 1μέχρι 15 κάθε μήνα και από 16 μέχρι τέλος ανάλογα τις ημέρες του κάθε μήνα. Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου θα πρέπει να εξοφλεί άμεσα την δαπάνη

επί ποινής διακοπής της μεταφοράς σε περίπτωση καθυστέρησης.

3.- Εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο του Συνδέσμου 3ης Δ.Ε.Ν. Αιτωλ/νίας κ Κασόλα Αθανάσιο να υπογράψει τη σχετική προγραμματική σύμβαση για αυτήν την απόφαση καθώς και για περαιτέρω ενέργειες προς υλοποίηση αυτής της απόφασης.

4.- Η έγκριση των όρων της Προγραμματικής θα ψηφισθεί με απόφαση της Διοικητικού Συμβουλίου όπως προβλέπεται.

Στο θέμα μειοψήφησε το μέλος του ΔΣ και δήμαρχος Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλάκης, ο οποίος πρότεινε να παραμείνει το κόστος στην τρέχουσα τιμή δηλαδή 40,00 ευρώ ο τόνος και πλέον το τέλος ταφής 25,00 ευρώ ο τόνος .

Το παραπάνω θέμα, έφερε στη δημοσιότητα ο κ. Κώστας Τριαντακωνσταντής, μαθηματικός και ενεργός πολίτης της περιοχής, που σημειώνει: «Μην δέχεστε άλλα σκουπίδια φωνάζω 7 χρόνια. Κάποιοι γνωστοί σε όλους Γραφικό , τρελό του χωριού, αποτυχημένο κλπ με έλεγαν και έγραφαν , από την αίθουσα του ΔΣ με απέβαλλαν. Τώρα που δικαιώθηκα πλήρως τι λένε;».

agriniopress

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ