2023-05-15 07:50:55
Φωτογραφία για ΧΥΤΑ Παλαίρου: Αποτρεπτική τιμή για τα σκουπίδια του Μεσολογγίου



Με ντρίπλα… προσπαθούν ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου να αποτρέψουν τη μεταφορά 12.000 τόνων σε σκουπίδια του Μεσολογγίου στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. Πενταπλασίασε το κόστος ο Σύνδεσμος του ΧΥΤΑ για να αποτρέψει τη μεταφορά των απορριμμάτων......

Μετά το εντέλλεσθε του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη σχετική Εισαγγελική Παραγγελία, ο Σύνδεσμος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μεσολογγίου για τη μεταφορά των απορριμμάτων.



Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ αντιδράντας στην υπουργική απόφαση έχει ήδη ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα, δηλαδή αίτησης ακύρωσης, αίτησης αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής ενώπιον του ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης.





Πλέον όμως επιχειρεί να αποτρέψει τη μεταφορά των απορριμμάτων επιβάλλοντας μια αποτρεπτική τιμή για το κόστος διαχείρισής τους. Έτσι ενώ μέχρι πρόσφατα το συμφωνημένο κόστος μεταξύ των δύο πλευρών ήταν 40 ευρώ ανά τόνο συν 25 ευρώ ανά τόνο για το τέλος ταφής, με πρόσφατη απόφασή του ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου αποφάσισε να πενταπλασιάσει το κόστος ζητώντας 200 ευρώ ανά τόνο συν το τέλος ταφής. Επιπλέον ο ΧΥΤΑ Παλαίρου ζητά άμεσα να καταβάλλονται τα χρήματα από το Δήμο Μεσολογγίου και να γίνεται η εξόφληση ανά 15ήμερο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατόπιν νομικής γνωμοδότησης, σύμφωνα με την οποία προηγούμενες αποφάσεις του ΔΣ του ΧΥΤΑ δεν το δεσμεύουν για τον καθορισμό νέας τιμής.



Στην απόφαση αυτή μειοψήφησε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γ. Τριανταφυλλάκης, ενώ ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι η τιμή αποτρεπτική, ώστε να μην υπάρχει διάθεση να έρχονται από άλλους Δήμους να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στην Πάλαιρο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας επικαλούμενος τον κορεσμό του ΧΥΤΑ αρνήθηκε να εκτελέσει την απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεσολογγίου να προβεί σε καταγγελία ενώπιον των δικαστικών αρχών για τη στάση των αρμοδίων του ΧΥΤΑ, με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Κ. Τσακάλης να βρίσκεται στο αυτόφωρο.



Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ξεμπλόκαρε από το ΣτΕ και προσεχώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωσή του ο Δήμος Μεσολογγίου για μερικούς μήνες ακόμη θα έχει ανάγκη να μεταφέρει αλλού τα σκουπίδια του.



Αν ο Δήμος Μεσολογγίου δεν ανταποκριθεί στην… αποτρεπτική τιμή του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ενδεχομένως σύντομα να υπάρξει ξανά πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Μεσολόγγι. Ενώ αναλόγως και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα λόγω των εκλογών και ιδίως αν αυτές επαναληφθούν δεν είναι βέβαιο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί να παρέμβει το επόμενο χρονικό διάστημα στη διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών για να δοθεί μια κάποια λύση…



Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ