2023-05-18 17:45:21
Φωτογραφία για Τρόποι για να διαχωρίσετε και να απομονώσετε οπτικά το μπαλκόνι σας
Η επαρκής προστασία από τα ...αδιάκριτα βλέμματα στον χώρο ενός μπαλκονιού είναι εξίσου ή και παραπάνω  σημαντική με εκείνη από τον ήλιο, προκειμένου να μπορείτε να το απολαμβάνετε με άνεση.

Τόσο τα παλαιού τύπου διαχωριστικά από τζάμι που διαθέτουν παλαιότερες πολυκατοικίες όσο και πολλά με μορφή ξύλινων καφασωτών ή πάνελς -που χρησιμοποιούνται σε πιο νεόδμητες οικοδομές- επιτρέπουν την μικρή έστω οπτική επαφή ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είτε το ύψος τους είναι χαμηλό είτε αφήνει στο κάτω μέρος ιδιαίτερα μεγάλο κενό και υπάρχουν πολλοί τρόποι τόσο για να διορθώσετε τις ατέλειες ενός διαχωριστικού που ήδη υπάρχει στο μπαλκόνι σας είτε φυσικά για να δημιουργήσετε ένα νέο, όπως και για να καλύψετε τα κάγκελα στο μπροστινό μέρος του μπαλκονιού.  

Οι φυσικοί ...φράχτες που μπορείτε να δημιουργήσετε με φυτά, είναι ασφαλώς η πιο όμορφη επιλογή.

Ψηλά ή αναρριχώμενα φυτά, κατάλληλα για τις συνθήκες που επικρατούν στο μπαλκόνι σε ό,τι αφορά ήλιο, αέρα κλπ. τοποθετημένα σε μεγάλα δοχεία φύτευσης, είναι ιδανική επιλογή και για τοποθέτηση μπροστά από υπάρχοντα διαχωριστικά.  



Το καλάμι μπαμπού, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και στον αέρα και στο κρύο, είναι από τις ιδανικότερες επιλογές για αυτή τη χρήση ειδικά για σκιερά μπαλκόνια.



Αναρριχώμενα που θα ...οδηγήσετε στα σημεία που θέλετε ακόμη και με σκοινάκι ή απλό σύρμα όπως και κάθετης ανάπτυξης φυτά κρεμασμένα ή φυτεμένα σε ψηλό σημείο, επίσης είναι κατάλληλα για να δημιουργήσετε διαχωριστικά - ...παραβάν για μπαλκόνια. 



Το καλάμι είναι από τα πιο καλαίσθητα φυσικά υλικά, με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε διαχωριστικά σε οποιοδήποτε σημείο του μπαλκονιού, να καλύψετε τα κάγκελα ή να ...κρύψετε πίσω του παλιά-φθαρμένα υπάρχοντα διαχωριστικά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των καλαμωτών για χρήση σε μπαλκόνια είναι η ευκολία τοποθέτησης και το γεγονός ότι στην αγορά θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σε ποιότητες-σχέδια καλαμιού ή ψάθας. Δείτε ενδεικτικά εδώ.



Με καλάμια και προσθήκη ξύλου επίσης μπορούν να δημιουργηθούν πρακτικά πάνελς για χρήση σαν διαχωριστικά, κρεμαστά ή επιτοίχια. 



Ένα επίσης πλεονέκτημα του καλαμιού είναι ότι ταιριάζει και ...προσαρμόζεται αισθητικά σε κάθε χώρο, ανεξάρτητα αν το μπαλκόνι βρίσκεται πχ σε μια παλιά μονοκατοικία ή μια πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής οικοδομή.  



Τα ξύλινα καφασωτά κήπου και ξύλινα πάνελς είναι η πιο δημοφιλής και συνηθισμένη λύση για διαχωριστικά - προστατευτικά σε μπαλκόνια. Διακοσμητικά προσφέρουν την αισθητική του ξύλου ενώ λειτουργικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν στήριγμα για αναρριχητικά φυτά ή γλάστρες. 



Σε ξύλινα πάνελς αποτελούμενα από λεπτά ξύλα τοποθετημένα σε οριζόντια ή κάθετη διάταξη μπορείτε να κρεμάσετε - προσαρμόσετε ζαρντινιέρες ή γλαστράκια που εκτός της διακοσμητικής τους χρήσης θα μειώσουν και τα πιθανά κενά ανάμεσα στα ξύλα, έτσι που ένα τέτοιο πάνελ να διαχωρίζει οπτικά πλήρως το μπαλκόνι σας από τα διπλανά. 



Έτοιμα κασαφωτά-πάνελς θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων σε καταστήματα με είδη σπιτιού αλλά και εταιρίες που εμπορεύονται αποκλειστικά προϊόντα ξυλείας για εξωτερικούς χώρους, δείτε ενδεικτικά εδώ. 



Ένα τέτοιο πάνελ στις ακριβείς διαστάσεις που θέλετε μπορείτε βεβαίως να φτιάξετε και μόνοι σας, απλώς καρφώνοντας λεπτά ξύλα-σανίδες πάνω σε έναν ξύλινο σκελετό από πιο χοντρό ξύλο. 



Ακόμη και καφασωτά σε διάφορα σχέδια μπορούν να δημιουργηθούν από πολύ οικονομικά ξύλα, ακόμη και παλετόξυλα, αν τα κόψετε και τα καρφώσετε πάνω σε ένα επίσης ξύλινο πλαίσιο.

Σε κατασκευές αυτού του τύπου, πριν τις τοποθετήσετε, χρησιμοποιείστε ένα καλής ποιότητας βερνίκι εμποτισμού που θα καθυστερήσει την φθορά του ξύλου από το νερό της βροχής. 



Τα έτοιμα "παραβάν" από πλαστικοποιημένο ύφασμα για χρήση σε κάγκελα μπαλκονιών είναι μια επίσης πρακτική και πολύ απλή στην τοποθέτησή της λύση. Διαθέτουν έτοιμες τρύπες για το πέρασμα του σκοινιού με το οποίο δένονται σταθερά πάνω στα κάγκελα, δείτε το ενδεικτικά εδώ. 



Η επιπρόσθετη τοποθέτηση μπροστά σε ένα τέτοιο παραβάν φυτών ή καλαμιού, θα ομορφύνει περισσότερο το μπαλκόνι σας. 



Στην αγορά θα βρείτε πλέον και κανονικά παραβάν-διαχωριστικά για εξωτερικούς χώρους που στερεώνονται-βιδώνονται στο δάπεδο και εκτός από ιδιωτικότητα σας εξασφαλίζουν και έναν βαθμό σκίασης. Δείτε το εδώ. 



To πλαστικό πλέγμα όπως και το αντίστοιχο που έχει την όψη τεχνητής πρασινάδας, δεν είναι από τα πιο ...κομψά που μπορείτε να τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας, με την έννοια ότι η όψη του πλαστικού ειδικά σε μεγάλης επιφάνειας μπαλκόνια δεν είναι ιδιαίτερα καλαίσθητη. Εκτός λοιπόν από τις περιπτώσεις που η χρήση του είναι επιβεβλημένη λόγω μικρών παιδιών αποφύγετε την συγκεκριμένη επιλογή και προτιμήστε ένα άλλο υλικό ή καλύψτε το επιπρόσθετα με καλάμι. 



Σε καταστήματα ειδών σπιτιού - κήπου θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σε κάθε τύπου έτοιμα διαχωριστικά σε διάφορες τιμές. Ειδικά στα ξύλινα καφασωτά οι διαφοροποιήσεις στις τιμές είναι πολύ μεγάλες και οφείλονται όχι μόνο την ποιότητα και αντοχή του ξύλου αλλά και στην επεξεργασία που έχει υποστεί, αφού τα ιδιαίτερα ακριβά καφασωτά είναι πλήρως εμποτισμένα και κατασκευασμένα από ξύλο ειδικό για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Βεβαίως η απευθείας έκθεση στον ήλιο όπως και η υγρασία αλλά και το νερό της βροχής, είναι σίγουρο ότι με τον χρόνο θα καταπονήσουν και θα φθείρουν ακόμη και τα καλύτερης ποιότητας ξύλα και τα οποία θα πρέπει έτσι κι αλλιώς κάθε 2-3 χρόνια να συντηρούνται με βερνίκι εμποτισμού. Για να έχετε μια γενική εικόνα για είδη διαχωριστικών, τιμές κλπ. δείτε ενδεικτικά εδώ. 



Βεβαίως και οποιουδήποτε τύπου κατασκευή πχ από απλά ξύλα, λεπτούς κόρμους, παλιά παντζούρια κλπ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα σταθερό ή μετακινούμενο διαχωριστικό μπαλκονιού. 



Σε μεγάλα μπαλκόνια τόσο για λόγους λειτουργικότητας όσο και αισθητικής μπορούν και να συνδυαστούν διαφορετικά είδη διαχωριστικών πχ να χρησιμοποιηθούν καφασωτά μαζί με φυτά ή ύφασμα κλπ. 



Ανάλογα με το γενικό στυλ διακόσμησης του χώρου οποιοδήποτε διαχωριστικό μπορεί να διακοσμηθεί με φυτά, φωτιστικά εξωτερικού χώρου, κρεμαστά διακοσμητικά αντικείμενα κλπ. 



Σε ισόγεια μπαλκόνια ή ταράτσες που έχουν διαμορφωθεί σε βεράντες, πολύ οικονομικά, λειτουργικά και καλαίσθητα διαχωριστικά σε διάφορες μορφές μπορούν να δημιουργηθούν και με παλέτες. 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ