2023-05-27 07:05:55
Φωτογραφία για Ξηρόμερο και Θέρμο: Μηχανικοί «σκάναραν» τα σχολεία
Ξηρόμερο και Θέρμο: Μηχανικοί «σκάναραν» τα σχολεία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Ομάδες εργασίας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ολοκλήρωσαν τον προσεισμικό έλεγχο στα σχολικά κτίρια των δύο δήμων.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:. Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή το τραγικό συμβάν που είχε συμβεί στη Βόρεια Ελλάδα πριν περίπου ένα χρόνο, όταν σε σχολείο είχε σκάσει ο λέβητας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μαθητής, πήρε την πρωτοβουλία να ορίσει ομάδες μηχανικών οι οποίες θα έλεγχαν όλες τις σχολικές μονάδες, τόσο από άποψη στατικότητας, όσο και από άποψη εγκαταστάσεων, πυροπροστασίας, λεβήτων κλπ.

Απέστειλε σε όλους του Δήμου επιστολή με σκοπό την ενημέρωσή τους για την πρωτοβουλία αυτή. Στο κάλεσμα αυτό οι Δήμοι Θέρμου και Ξηρομέρου ανταποκρίθηκαν αμέσως, όπως αναμένονταν εξάλλου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα, ο οποίο τονίζει μιλώντας στη «Σ»: «είναι οι δύο δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας που δεν διαθέτουν επανδρωμένες τεχνικές υπηρεσίες, δεν διαθέτουν δηλαδή δικούς τους μηχανικούς που να μπορούν να ελέγξουν τα κτίριά τους και ειδικά ο Δήμος Ξηρομέρου που διαθέτει πολλές σχολικές μονάδες
. Ορίσαμε αμέσως τρεις ομάδες εργασίας μηχανικών, οι οποίες πρόσφατα ολοκλήρωσαν τους ελέγχους τους και έβγαλαν τα πορίσματά τους, τα οποία παρέδωσα στους δύο Δημάρχους, το Δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη και το Δήμαρχο Θέρμου Σπύρο Κωνσταντάρα».

Ο κ. Μπέτσας εξήγησε πως πλέον οι Δήμαρχοι μπορεί να κατηγοριοποιήσουν τις ανάγκες και όπου χρειάζεται να πραγματοποιήσουν επισκευές να προχωρήσουν στις μελέτες.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας μιλώντας για την συνολική εικόνα των σχολικών κτιρίων στους δύο αυτούς Δήμους σημείωσε:

Ο Λίνος Μπλέτσας

«υπήρχαν κάποια προβλήματα που εντοπίστηκαν, όχι όμως μείζονος σημασίας. Δεν υπάρχει δηλαδή λόγος ανησυχίας των μαθητών, των γονιών και των κατοίκων των περιοχών. Όμως πολλά σχολεία, ειδικά στο Ξηρόμερο, χρήζουν να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Στο Δήμο Θέρμου πολύ λιγότερα. Εξάλλου διαθέτει ο Δήμος Θέρμου μόλις 4 σχολικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι πολύ καλά συντηρημένες, όπως είναι και οι κεντρικές σχολικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ξηρομέρου, στον Αστακό δηλαδή και τον Μύτικα, αλλά ο Δήμος Ξηρομέρου διαθέτει σχολικές εγκαταστάσεις σε πάρα πολλά χωριά όπου υπάρχουν και παλιότερα κτίρια, αν και πολλά δεν λειτουργούν ως σχολεία λόγω έλλειψης παιδιών δυστυχώς».

Οι υπόλοιποι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα διαθέτουν κατάλληλα επανδρωμένες τεχνικές υπηρεσίες και έχουν προχωρήσει στον αντίστοιχο έλεγχο, ενώ όπως ενημερώνει: «έχει ψηφιστεί νόμος μεταξύ των υπουργείων Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας και του Υπέργειου Υγείας προκειμένου να γίνει ο έλεγχος από το κεντρικό ΤΕΕ σε όλες τις σχολικές μονάδες και σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, ξεκινώντας από νοσοκομεία και σχολεία. Εκδόθηκε και η κοινή υπουργική απόφαση, που ορίζει τη δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας από τον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και το ΤΕΕ προχωρεί στη σύνταξη μητρώου των ελεγκτών μηχανικών όλων αυτών των κτιρίων. Το επόμενο τετράμηνο όλες οι σχολικές μονάδες, τα νοσοκομεία, κτίρια του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ. και άλλα δημόσια κτίρια θα ελέγχουν από συνεργία μηχανικών που στο τέλος της διαδικασίας θα συντάξουν και θα παραδώσουν πορίσματα για το κάθε κτίριο ξεχωριστά. Ήταν πρωτοβουλία που έλαβε το κεντρικό ΤΕΕ, την αγκάλιασε αμέσως ο Πρωθυπουργός και ειδικά μετά τους σεισμούς της Τουρκίας έτρεξε πάρα πολύ γρήγορα».

(από αριστερά) ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο Λίνος Μπλέτσας

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στη «Σ» σημείωσε:

«το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας πριν κάποιους μήνες είχε βγάλει μια πρόσκληση προς του Δήμους του νομού. Ως Δήμος Ξηρομέρου λόγω υποστελέχωσης ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση, ώστε να έρθουν ειδικά κλιμάκια από το ΤΕΕ στην περιοχή μας για να ελέγξουν όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Ξηρομέρου.

Τα πορίσματα των μηχανικών που συμμετείχαν στα κλιμάκια αυτά παραδόθηκαν στην τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες. Έχουμε αρκετά παλιά κτίρια στο Δήμο, αλλά διαθέτουμε και καινούργια κτίρια. Σε αρκετά όμως κτίρια ο Δήμος φρόντισε να προχωρήσει σε ενεργειακές αναβαθμίσεις, αλλά και σε συντηρήσεις.

Επίσης, αυτή την στιγμή «τρέχει» και μια εργολαβία στο Δήμο Ξηρομέρου για συντηρήσεις σχολικών κτιρίων. Μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνονται θα προχωράμε σε παρεμβάσεις κατά προτεραιότητα, καθώς η ασφάλεια των μαθητών προέχει. Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ολοκλήρωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τον πρωτοβάθμιο έλεγχο που σχετίζεται με την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, αλλά και με την πυροπροστασία.

Ο Δήμος μας επίσης πρόσφατα εντάχθηκε σε πρόγραμμα του «Φιλόδημος ΙΙ» για την πυροπροστασία των σχολείων και ήδη το πρόγραμμα στα σχολεία μας «τρέχει». Η εργολαβία για την συντήρηση των σχολείων, που ξεκίνησε εδώ και σχεδόν 2 μήνες, θα ενταθεί περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε με τη νέα σχολική χρονιά να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις.

Έχουμε καταθέσει προτάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αναβάθμιση και σχολικών κτιρίων και των αύλειων χώρων τους, καθώς γνώμονάς μας είναι να παραδίδουμε χώρους ασφαλείς στους μαθητές. Σύμφωνα με το ΤΕΕ σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Όποιες αστοχίες έχουν παρατηρηθεί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια των παιδιών. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, την Διοικούσα Επιτροπή και τις ομάδες εργασίας που τις ταλαιπωρήσαμε με το πόνημα αυτό».

(από αριστερά) ο Σπύρος Κωνσταντάρας και ο Λίνος Μπλέτσας

Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

«κατά τον έλεγχο των μηχανικών για την αντισεισμική προστασία των σχολικών μονάδων του Θέρμου, του παιδικού σταθμού, του δημοτικού, του γυμνασίου και του Λυκείου δεν εντοπίστηκε κάτι ουσιώδες. Πήγαν όλα καλά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ