2023-05-31 00:17:29
Φωτογραφία για Ανησυχητικές παρενέργειες για γνωστό χάπι αδυνατίσματος
Γνωστά χάπια που έχουν απασχολήσει τελευταία την επικαιρότητα καθώς όχι μόνο βοηθούν τους διαβητικούς αλλά και στο αδυνάτισμα ωστόσο έχουν σοβαρές παρενέργειες όπως διάρροιες και δυσκοιλιότητα.

Ο λόγος για ένα από τα πιο περιζήτητα φάρμακα το τελευταίο διάστημα. Η σεμαγλουτίδη, το συστατικό που περιέχουν τα εν λόγω χάπια, χρησιμοποιείται ως αγωγή για τον διαβήτη τύπου 2, ωστόσο μια «παράπλευρη» δράση του το έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκία και τη γρήγορη απώλεια βάρους.

Κατά τη χρήση της σεμαγλουτίδης παρατηρήθηκε πως αυξάνεται η αίσθηση κορεσμού, μειώνεται η όρεξη και ενισχύεται η καύση του λίπους. Όμως η υπερβολική και ταχύτατη απώλεια βάρους έχει μια σημαντική παρενέργεια: Τη χαλαρότητα δέρματος, ιδιαίτερα στα πιο καμπυλωτά μέρη του σώματος, αλλά όχι μόνο σε αυτά.

Άλλες παρενέργειες της σεμαγλουτίδης

Είναι γνωστό πως οι συνηθέστερες παρενέργειες του Ozempic και του Wegoby περιλαμβάνουν τη ναυτία και τα γαστρεντερικά προβλήματα (κυρίως διάρροιες, εμετός, δυσκοιλιότητα και πόνος στο στομάχι).


Αυτό συμβαίνει επειδή τα εν λόγω φάρμακα επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, προκειμένου το στομάχι του ασθενή να νιώθει πλήρες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της «Daily Mail», η σεμαγλουτίδη μπορεί να στείλει σήμα στον εγκέφαλο ότι τα περιεχόμενα του στομαχιού χρειάζεται να «αδειάσουν νωρίτερα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διάρροια».

ADVERTISING

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, χιλιάδες είναι οι χρήστες που εξομολογούνται σε ιντερνετικά φόρουμς ότι οι παρενέργειες αυτές έχουν επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωή τους και έχει οδηγήσει σε ντροπιαστικές καταστάσεις, όπως οι ανεξέλεγκτες κενώσεις ακόμα και ενώ βρίσκονταν στο κρεβάτι τους. Η παρενέργεια αυτή φαίνεται να επηρεάζει έως και το 30% των χρηστών, με βάση το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Μάλιστα, στην πλατφόρμα του Reddit έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα με πάνω από 30.000 μέλη, που μιλούν σχετικά με τις δυσάρεστες παρενέργειες του Ozempic και του Wegovy.

Άλλοι χρήστες παραπονιούνται για έντονη τριχόπτωση και απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι υποφέρουν από έντονες καούρες και ζαλάδες.

Πηγή: Healthline
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ