2023-06-03 09:10:00
Φωτογραφία για Επικίνδυνα τα τρόφιμα σε νοσοκομεία και γηροκομεία για τροφικές δηλητηριάσεις
Σοκ και ανασφάλεια προκαλεί το επιστημονικό εύρημα ότι μεμονωμένα περιστατικά ή και επιδημίες δηλητηρίασης σε μονάδες υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως νοσοκομεία και γηροκομεία, μπορεί να πυροδοτούνται από ακατάλληλα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο μενού τους, που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι διπλά και τριπλά ελεγμένο από τους ειδικούς.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, σε μονάδες περίθαλψης και φροντίδας στη Γερμανία και στην Ιταλία εντοπίστηκαν στο μενού των ασθενών μερικά από τα πιο γνωστά για την επικινδυνότητά τους τρόφιμα, πολλαπλά επικίνδυνα για νοσηλευόμενους ασθενείς ή ηλικιωμένους, όπως σαλάτες με delicatessen, ωμά ή ωριμασμένα λουκάνικα, μαλακό τυρί, καπνιστά ψάρια , κατεψυγμένα μούρα.

Η έρευνα έγινε σε 35 εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στις δυο χώρες και οι ερευνητές προσπάθησαν με τη χρήση των ηλεκτρονικών δεδομένων για τα μενού που παρείχαν στους ασθενείς και τα συστατικά τους να βρουν πιθανές συνδέσεις με τροφιμογενείς επιδημίες δηλητηρίασης.


Διαπίστωσαν τεράστιες αποκλίσεις στο διάστημα διατήρησης των δεδομένων για τα μενού.

Άλλα νοσοκομεία ή γηροκομεία δεν διατηρούσαν καθόλου τα δεδομένα κι άλλα τα κρατούσαν για δέκα χρόνια. Άλλες μονάδες κρατούσαν χάρτινα αρχεία, και άλλες ηλεκτρονικά αρχεία, όπως PDF, έγγραφα Word ή Excel και βάσεις δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης. Αυτή η διαφοροποίηση δυσκόλεψε τους ερευνητές στην τεκμηρίωση των ευρημάτων τους.

Η έρευνα έγινε σε 22 μονάδες στην Ιταλία και 13 στη Γερμανία (26 νοσοκομεία και 9 γηροκομεία) μεταξύ Ιουνίου 2019 και Φεβρουαρίου 2021, και περιέλαβε υγιεινολόγους νοσοκομείων, υπευθύνους κουζίνας, catering ή διαιτολόγους που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των μενού για ασθενείς. Τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Epidemiology and Infection.

Τα συστήματα τροφοδοσίας του μενού των ασθενών μπορεί να ήταν εσωτερικά, δηλαδή οι κουζίνες των μονάδων, εξωτερικά (catering) και μικτά. Στην Ιταλία κυριαρχεί το catering, στη Γερμανία η προετοιμασία του φαγητού μέσα στις μονάδες.

Δεν έγινε εφικτό να διασταυρωθούν απόλυτα τα περιστατικά π.χ. επιδημίας Salmonella Derby από λουκάνικο στη Γερμανία, λιστερίωσης στην Ιταλία, ή μεμονωμένες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης ασθενών, αλλά η παραδοχή της παρουσίας στο μενού τροφίμων υψηλού κινδύνου, όπως το μαλακό τυρί και το καπνιστό ψάρι καθιστά βάσιμη την άμεση σύνδεση.

Πάντως, η πλειονότητα των νοσοκομείων στην Ιταλία που μετείχε στην έρευνα και τα μισά στη Γερμανία παραδέχθηκαν ότι για την καλύτερη υγειονομική επαγρύπνηση στην ασφάλεια των τροφίμων που παρέχονται στους ασθενείς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια βάση άμεσης σύνδεσης των δεδομένων των τροφίμων με το μενού που παρέχεται σε κάθε μεμονωμένο ασθενή.

Βασικό εύρημα της έρευνας είναι η ανάγκη να διαμορφωθεί μια ασφαλής ψηφιακή βάση δεδομένων για τα τρόφιμα που παρέχονται στο μενού των ασθενών, από την παραλαβή της πρώτης ύλης μέχρι την παρασκευή και διάθεσή του. Επίσης, είναι αναγκαία η θέσπιση ενός ελάχιστου υποχρεωτικού χρόνου διατήρησης των δεδομένων στα ψηφιακά αρχεία των νοσοκομείων και γηροκομείων, που πρέπει να είναι το ένα έτος, κρίσιμο για τρόφιμα με μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως τα κατεψυγμένα.

Παρά το κόστος της διαδικασίας αυτής, το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο για τις μονάδες υγείας και, κυρίως, για τους ευάλωτους ασθενείς που μπαίνουν στα νοσοκομεία για να θεραπεύσουν άλλο νόσημα και διακινδυνεύουν τη ζωή τους από παράπλευρους κινδύνους που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στα «αποστειρωμένα» νοσοκομεία.
πηγή themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ