2023-06-15 07:23:57
Φωτογραφία για Τριήμερο Εθνικό Πένθος για τα θύματα του ναυαγίου – Μαρτυρία για «100 παιδιά στα αμπάρια»
Τριήμερο Εθνικό Πένθος από την Τετάρτη (14 Ιουνίου 2023 21:00) ως την Παρασκευή (16 Ιουνίου 2023 21:00) για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας κήρυξε ο Πρωθυπουργός, «με τη σκέψη» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».. Το ναυάγιο του αλιευτικού που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία λαμβάνει διαστάσεις ασύλληπτης τραγωδίας. Έγινε ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, και ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι τραγικός, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 79 ενώ έχουν περισυλλεγεί 104. Ωστόσο, ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστος, καθώς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 έως 700 επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος. Οι διασωθέντες είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι γυναίκες και παιδιά είχαν μπει στα αμπάρια του σκάφους για να προφυλαχθούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με μαρτυρία διασωθέντα – ασθενή σε γιατρό «περίπου 100 παιδιά είναι στα αμπάρια» μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πέγκη Μπρούσαλη. Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται 30 άτομα και η κατάστασή τους κρίνεται διαχειρίσιμη. Είναι από 16- 49 ετών, όλοι άνδρες.


Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου, συγκλονισμένοι δεν είναι μόνο γιατροί, αλλά και οι λιμενικοί που ήρθαν σε επαφή με τους μετανάστες που αναζητούσαν να βρουν τα δικά τους πρόσωπα. Να σημειωθεί ότι έχει ενεργοποιηθεί και η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων που θα πάρει δείγματα DNA και από τις σορούς και από τους επιζώντες για να μπορέσει να ταυτοποιήσει τα θύματα. Επίσης, από τις 3 το μεσημέρι έχουν μεταφερθεί στο κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας 3 άτομα που εικάζεται ότι είναι οι διακινητές και δίνουν καταθέσεις. Από το προανακριτικό στάδιο θα περάσουν όλοι όσοι έχουν διασωθεί για να ριχθεί φως στα αίτια της τραγωδίας.

Η επιχείρηση διάσωσης διήρκησε ώρες, με το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν μάχη με το χρόνο για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Στη στεριά οι στιγμές ήταν δραματικές. Διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταφέρουν με φορεία μετανάστες που πάλεψαν με τα κύματα και βγήκαν τραυματισμένοι από τη θάλασσα.

Αποκλειστικό: Στιγμιότυπο συνομιλίας με διασωθέντα από το ναυάγιο – Επέβαιναν 750 άτομα

«Είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση για μεγάλο αριθμό ναυαγών από τις πιο δύσκολες σε αριθμό ναυαγών που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία» τόνισε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης. «Είναι η πρώτη φορά που διαχειριζόμαστε ένα τέτοιο συμβάν είμαστε όμως κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να μπορέσομε να ανταπεξέλθουμε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών

Γιατροί και νοσηλευτές, με τη βοήθεια όλων των συναρμόδιων φορέων, έστησαν κινητά κέντρο βοήθειας και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες. Τα νοσοκομεία τέθηκαν σε συναγερμό και υποδέχτηκαν δεκάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη από περίθαλψη.

«Ενημερωθήκαμε το πρωί για το θλιβερό αυτό ναυάγιο και είμαστε σε ετοιμότητα, έχουμε εδώ το στόλο μας, συνδράμει ο τομέας Καλαμάτας», είπε ο Κώστας Κατσαρός, διευθυντής 10ης Περιφέρειας Ελλάδας.

To χρονικό

Τα γεγονότα όπως καταγράφηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και δόθηκαν στη δημοσιότητα:

Χθες το πρωί 13/6 γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.

Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.

Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε – όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα

Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).

Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.

Άμεση κινητοποίηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για το ναυάγιο

Η τραγωδία στα διεθνή χωρικά ύδατα, πάνω από 50 ναυτικά μίλια από ελληνική ακτή αλλά σε περιοχή αρμοδιότητας έρευνας- διάσωσης της χώρας μας, εκτός από τις αρχές διάσωσης, κινητοποίησε άμεσα και τ’ αντανακλαστικά της πολιτείας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην Πύλο. Στο λιμάνι που στήθηκε το επιχειρησιακό κέντρο διάσωσης ενημερώθηκε για την επιχείρηση.

«Φανταστείτε ένα σκάφος 25-30 μέτρα, σύμφωνα με τα όσα λένε οι μετανάστες ήταν 700 και παραπάνω άτομα[…] Αυτά τα σκάφη έχουν αμπάρια για να βάζουν τρόφιμα, ψάρια[…] δεν υπάρχει ευκαιρία να βγει κανείς έξω, έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις» ανέφερε ο υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος Τρύφωνας Κοντιζάς.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πήγε και στο νοσοκομείο της περιοχής όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό την ενημέρωσε για την κατάσταση των μεταναστών που μεταφέρθηκαν εκεί.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της {…} και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας.

Λίγο νωρίτερα, στο λιμάνι της Πύλου, πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολιτική που ακολουθείται στο μεταναστευτικό και για τον φράχτη στον Έβρο.

«Σκεφτείτε αυτά τα σαπιοκάραβα που τα φορτώνου οι διακινητές και κάνουν το εμπόριο, πόσες ευθύνες επίσης υπάρχουν» είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συμπλήρωσε «ο φράχτης είναι η προστασία των συνόρων της χώρας μου».

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την βύθιση του σκάφους που έχει στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες μετανάστες: « ο πρωθυπουργός εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων».

Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το ναυάγιο ανέβαλε την προεκλογική ομιλία του στην Πάτρα, ενώ κλιμάκιο της ΝΔ βρίσκεται ήδη στην Πύλο.

«Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην Κρήτη ενημερώθηκε για το τραγικό περιστατικό από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. «Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες […]» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές ναυάγιο. «Για άλλη μια φορά αυτοί οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους» ανέφερε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέβη στην Καλαμάτα και υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι το σύνθημα «”τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” είναι επίκαιρο όσο ποτέ και εμείς απαντάμε ξεκάθαρα, ότι είμαστε με τις ζωές των ανθρώπων».

«Η τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο καταδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων με την ανοχή που επιδεικνύουν στους απάνθρωπους δουλέμπορους» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μεταφορικό αεροσκάφος C-130 θα κάνει ρίψει φωτοβολίδων στην περιοχή του ναυαγίου, ενώ με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν στην περιοχή και η φρεγάτα «Κανάρης» ανέλαβε ως επικεφαλής την έρευνα και διάσωση.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κώστας Γαζούλης, Πέγκη Μπρούσαλη, Μαρία Σταθοπούλου, Χαρά Γιαννοπούλου, Νίκος Καπόγλης, Σοφία Πατραμάνη

ertnews.gr


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ