2023-07-05 00:38:57
Φωτογραφία για Ο εξόριστος Πριγκόζιν «στήνει» βάσεις της Wagner και απειλεί με επιθέσεις στην Ουκρανία
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι μισθοφόροι της ομάδας Wagner πρόκειται να ανασυνταχθούν στα εδάφη της Λευκορωσίας και να εξαπολύσουν από εκεί νέες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.  

Ο - εξόριστος πια στη Λευκορωσία – Γεβγκένι Πριγκόζιν επιχειρεί να επιστρέψει κατά τρόπο δυναμικό στο προσκήνιο των εξελίξεων, υποστηρίζοντας ότι μισθοφόροι της ομάδας Wagner, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει πια διαλυθεί/απορροφηθεί από τις τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, πρόκειται να ανασυνταχθούν στα εδάφη της Λευκορωσίας και να εξαπολύσουν από εκεί νέες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.  

«Στο κοντινό μέλλον, είμαι σίγουρος ότι θα δείτε τις επόμενες νίκες μας στο μέτωπο», δήλωσε σήμερα ο Πριγκόζιν, στο πλαίσιο ηχητικού μηνύματος που έδωσε στη δημοσιότητα μέσα από το κανάλι Greyzone στο Telegram.  

Έπειτα από την αποτυχημένη ανταρσία της 24ης Ιουνίου, ο Πριγκόζιν βρέθηκε εξόριστος στη Λευκορωσία, όπου όπως ανακοινώθηκε θα μπορούσαν να τον ακολουθήσουν και μαχητές της ομάδας Wagner.


Η επίσημη ρωσική ηγεσία υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσιάστηκε, στον απόηχο της ανταρσίας, να δίνει στους μαχητές της Wagner τρεις επιλογές, λέγοντας ότι εκείνοι θα μπορούσαν: είτε να απορροφηθούν από τις τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνάπτοντας συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, είτε να επιστρέψουν σπίτια τους, είτε να ακολουθήσουν τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία.

Δορυφορική φωτογραφία φαίνεται να δείχνει νέες εγκαταστάσεις που στήθηκαν πρόσφατα σε στρατιωτική βάση στην ανατολική Λευκορωσία (Planet Labs PBC/Handout via REUTERS)

Πλέον, μόλις δέκα ημέρες μετά, λέγεται ότι άνδρες της Wagner έχουν όντως μεταβεί στα εδάφη της Λευκορωσίας και ότι στήνουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα με τις ευλογίες του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, εγκαταστάσεις από τις οποίες όμως θα μπορούσαν να επιχειρήσουν στο μέλλον νέες εισβολές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται ως εκτιμήσεις, περίπου 8.000 άνδρες της Wagner θα μπορούσαν να μεταφερθούν το προσεχές διάστημα στη Λευκορωσία, στήνοντας εκεί όχι μία αλλά περισσότερες βάσεις.  

*Με πληροφορίες από Daily Mail, the Times   
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ