2023-07-09 00:12:51
Φωτογραφία για Ομιλία του Θανάση Παπαθανάση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διαδικασία της συζήτησης  επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.



Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης. Ο κ.Παπαθανάσης ανέπτυξε τέσσερις βασικούς άξονες - προτεραιότητες για τη νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Εθνική Οικονομία και η Εξωτερική Πολιτική...... 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπαθανάση: 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι!

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δόθηκε μία ξεκάθαρη εντολή από τους Έλληνες πολίτες, εντολή στην προκοπή, τη δουλειά, τις ταχείες μεταρρυθμίσεις και τις βαθιές τομές στις εκκρεμότητες του παρελθόντος

. Η ψήφος του ελληνικού λαού σηματοδοτεί τη χώρα που έχει αλλάξει πορεία οριστικά και απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση και το νέο Κοινοβούλιο σταθερή και απαρέγκλιτη πορεία προς ένα κράτος σύγχρονο, ψηφιακό, φιλικό προς όλους τους πολίτες και πάνω απ’ όλα δίκαιο. Σε ένα κόσμο που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και που ήδη δυτικές κοινωνίες εντάσσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε όλo και περισσότερες δομές των Κρατών τους, η Ελλάδα το χρωστάει στα παιδιά της να δηλώσει «παρούσα» και να μη χάσει την ευκαιρία άλλης μίας τεχνολογικής επανάστασης του «Ελεύθερου Κόσμου».

Στη Νέα Εποχή που ανοίγεται μπροστά μας οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου οφείλουμε ως εθνική επιταγή να επαγρυπνούμε για τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς οι νέες προκλήσεις που ανακύπτουν για τα Κράτη σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, το οποίο διαρκώς μεταβάλλεται, απαιτούν σοβαρότητα, συνέπεια και σταθερή πορεία. Έχουμε χρέος να κινηθούμε συντεταγμένα σε μεταρρυθμίσεις με ευρύτατες συναινέσεις  για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα  όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο Ψηφιακός και Ενεργειακός Μετασχηματισμός και η Εξωτερική Πολιτική  με την διαμόρφωση μιας κοινοβουλευτικής κουλτούρας εθνικής στρατηγικής.

Προτεραιότητα μας στη νέα διακυβέρνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στα επόμενα 4 χρόνια φιλοδοξούμε να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ ώστε να παράσχουμε στον πολίτη μία εμπειρία παρεχομένων υπηρεσιών καλύτερη από αυτή που έχει συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Για την επίτευξη αυτής της στόχευσης θα κινηθούμε  1) στην Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους ώστε να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 2,2  νοσηλευτές ανά κλίνη 2) στον Εκσυγχρονισμό 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας (1,5 δις από ταμείο ανάκαμψης), στη δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης  3) στην Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό ,ώστε να μειωθεί ο χρόνος για τις πρώτες βοήθειες σε 7- 10 λεπτά από την κλήση  στις αστικές περιοχές, ενώ δημιουργούνται   έξι νέες βάσεις  για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές 4) Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας, ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας 5) Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης 6) Συνεχίζουμε τα προγράμματα πρόληψης με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης».

 

Στην παιδεία θα προχωρήσουμε με τον ψηφιακό  μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, με την εγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 διαδραστικώνσυστημάτων μάθησης σε αίθουσες διδασκαλίας σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

• Επέκταση προτύπων και πειραματικών σχολείων 180 μέχρι το 2027.

• Ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας, αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων, καθώς και επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών

• Ανέγερση φοιτητικών εστιών για την στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔιτ.

• Βελτίωση  κατά 10 θέσεις των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών στους δείκτες PISA με στόχο τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ έως το 2027 και υπέρβασή του το 2030. 

Οι πολιτικές μας στην Παιδεία θέλουμε να αφήσουν αντίκτυπο. Ως το 2030 να υπάρχει ένα ελληνικό πανεπιστήμιο στα τοπ 100 παγκοσμίως και 3 στα τοπ 200 της διεθνούς κατάταξης!

Ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική μας αποτελεί το Δημογραφικό. Σημαντική η ενίσχυση των νέων μας και των νέων οικογενειών.

§          Διατίθενται 1,8 δις σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη νέα στεγαστική πολιτική «σπίτι μου» με φθηνά στεγαστικά δάνεια.

§          Αυξάνονται κατά 50.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συστήνονται 150 νέα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ενώ διευρύνεται και το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών ως τις πεντέμισι.

§          Θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις. 40.000 θέσεις φύλαξης νηπίων και παιδιών μέσω του προγράμματος «νταντάδες της γειτονιάς».

§          Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους  επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 στα 200 € που είναι σήμερα).

 

Για την Εθνική Οικονομία  οι μακροπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προβλέψεις μας διαρκώς ανανεώνονται επί τα βελτίω με αποδόσεις καλύτερες από τις προβλεπόμενες στον εγγεγραμμένο προϋπολογισμό. Παραδοχή που εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερους δημοσιονομικούς χώρους για να θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο – πρόγραμμα για ανάταξη των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.Για να μοιραστεί ΔΙΚΑΙΑ και σε ΟΛΟΥΣ το μέρισμα των επιτυχιών – της Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Οι προτεραιότητές μας είναι : 

• Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) 

• Αύξηση 3,4 % στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2024 ,ενώ οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα εκκαθαρίζονται εντός δύο μηνών.

 

• Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 έως την κατάργηση του στο τέλος της τετραετίας.

• Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

• Περαιτέρω  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών .

• Αύξηση των εξαγωγών στο 60 % του ΑΕΠ έως το 2027, 70 % το 2030 με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας.

• Κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση pοs.

• Στόχος η περαιτέρω μείωση της ανεργίας κάτω από το 10 % το 2025 και κάτω από το οκτώ % το 2027, με τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

• Ολοκλήρωση των 170 σημαντικών έργων  υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη , καθώς και των 10 μεγάλων  εμβληματικών έργων μέσω των οποίων δημιουργούνται 178.000 νέες θέσεις εργασίας μεταξύ των οποίων:

➢ ο ΒΟΑΚ

➢ το μετρό Θεσσαλονίκης,

➢ ο αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου,

➢ ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας E65,

➢ το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι.

 

Και επειδή πάντα ξεχωριστή και προεξάρχουσα θέση στην καρδιά των συμπολιτών μας έχει η πατρίδα, δε θα μπορούσα να κλείσω το λόγο μου δίχως να αναφερθώ στα κρίσιμα Εθνικά Ζητήματα. Η Ελλάδα την περασμένη τετραετία θωρακίστηκε εξοπλιστικά και διπλωματικά, έδρασε ενεργητικά με Διεθνείς Συμφωνίες που αλλάζουν το χάρτη των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και που δίνουν ξεκάθαρο αποτρεπτικό μήνυμα προς κάθε επιβουλέα της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Ταυτόχρονα, προστάτεψε με σθένος και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ενίσχυσε το γεωπολιτικό της ρόλο ως εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα την επόμενη τετραετία ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ από την επιτυχημένα χαραγμένη πορεία που φέρνει αποτελέσματα προς όφελος του Έθνους. Παράλληλα, συνεχίζουμε να θωρακιζόμαστε με 24 αεροσκάφη Ραφάλ, 3+1 φρεγάτες Μπελχαρά, αναβάθμιση 83 F16 στην κορυφαία έκδοση Viber ,ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα 11,5 δις για την προμήθεια αεροσκαφών F 35 , την αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 block 50 και την απόκτηση τριών νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ασφαλής Ευρώπη. 

 

Η Θητεία που ανοίγεται μπροστά μας θα είναι μία θητεία αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων. Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί και έτσι με γνώμονα το «λίγα λόγια και πολλή δουλειά» του Πρωθυπουργού να κάνουμε αντίπαλο μας μόνο τα προβλήματα και τα τυχόν λάθη. Η κοινωνία, μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της και εμείς ως υπηρέτες του Δημοσίου Συμφέροντος οφείλουμε να υπηρετήσουμε όλους τους πολίτες. Καλή, γόνιμη και παραγωγική κοινοβουλευτική θητεία. Ξεκινάμε υπεύθυνα δυναμικά και αισιόδοξα.

 

To link της ομιλίας του κ. Παπαθανάση:

https://youtu.be/DA-YBnaOlSE

 

 

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ