2023-07-15 19:17:44
Φωτογραφία για Το δώρο του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης στον αδελφό του, Μητροπολίτη Κωνσταντίνο Πούλο
Ενα σπάνιο ντοκουμέντο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) και ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Στρουμπάκος. Πρόκειται για το εγκόλπιο που δώρισε ο Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης στον αδερφό του Μητροπολίτη Κωνσταντίνο Πούλο.

”ΤΩ ΠΟΛΥΣΕΒΑΣΤΩ ΜΟΙ ΑΔΕΛΦΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΩ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ 1-5-1961″ γράφει το αφιέρωμα του Αγίου στην πίσω πλευρά του εγκολπίου. Το δώρο αυτό προσέφερε ο Άγιος Καλλίνικος στον κατά σάρκα μεγαλύτερο αδελφό του και ευεργέτη του όταν ήταν Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ήταν ένα δώρο σύμφωνα με τα όσα περιγράφει ο ανιψιός του Αγίου, Γεώργιος Πούλος, εις ένδειξην αγάπης και σεβασμού. “Για τα όσα είχε κάνει για αυτόν ο Κωνσταντίνος αφού ήταν αυτός που τον σπούδασε αλλά και τον βοήθησε τα μέγιστα στην Μητρόπολη Αιτωλίας”, λέει ο κ. Πούλος στο ope.gr και τον Δημήτρη Στρουμπάκο.


Ο Κωνσταντίνος, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στη Δερβέκιστα και το Γυμνάσιο στο Θέρμο. Στη συνέχεια έλαβε το δίπλωμα της Θεολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Θεολογίας. Στρατεύτηκε το 1940 πολεμώντας στην πρώτη γραμμή στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Υπηρέτησε ως Γραμματέας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας επί Μητροπολίτη Ιεροθέου.

Χειροτονήθηκε Διάκονος, Πρεσβύτερος, Αρχιμανδρίτης και ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσύγκελου. Το 1957 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. Ανοικοδόμησε ναούς, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία και παιδικούς σταθμούς. Τον Ιούλιο του 1974 ο Διδυμοτείχου Κωνσταντίνου και άλλοι 11 Ιεράρχες εξέπεσαν του θρόνου τους. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να τον κατατάξει στους σχολάζοντες Αρχιερείς. Μετά τις εξελίξεις πήγε στον αδελφό του, τον Καλλίνικο στην Έδεσσα και μετά τον θάνατο του Καλλινίκου πήγε στην αδερφή του στην Αθήνα και στη συνέχεια στα Σιταράλωνα. Εκοιμήθη σε Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στις 26 Ιουλίου 1994.

Κωνσταντίνος Πούλος, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου (1957-1994)

Μετά την εκλογή του αδερφού του Κωνσταντίνου σε Μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, ο Επίσκοπος Ιερόθεος προκειμένου να αναπληρώσει τη θέση του Πρωτοσύγκελου προχώρησε σε χειροτονία, τον Δημήτριο Πούλο . Έτσι γράφτηκε στην Ιερά Μονή Μυρτιάς Τριχωνίδας και η κουρά του έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου στις 23 Νοεμβρίου 1957. Το όνομα που έλαβε ήταν Καλλίνικος. Την επόμενη ημέρα 24 Νοεμβρίου και στον ίδιο Ναό χειροτονήθηκε Διάκονος από τον αδελφό του Επίσκοπο Κωνσταντίνο. Η φήμη του Καλλινίκου είχε φθάσει σε όλο το Νομό.

Ο Άγιος Καλλίνικος, Μητροπολίτης Εδέσσης

Το εγκόλπιο, δωρεά του Αγίου Καλλινίκου προς τον αδελφό του Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, βρέθηκε στα χέρια του έτερου κατά σάρκα αδελφού τους, Αρεοπαγίτη Αθανασίου Πούλου, και τώρα το κατέχει ως μεγάλη ευλογία η κόρη του Ελισσάβετ Πούλου.

Πηγή: orthodoxianewsagency
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ