2023-08-09 18:20:13
Φωτογραφία για Την Κυριακή στην πλατεία Σταμνάς η Χάλκινη Μπάντα της Φλώρινας, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων «Φλόγα Πολιτισμού»



Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού  Νικόλαος Κοροβέσης, προσκαλούν το κοινό σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά  με τη  Χάλκινη Μπάντα της Φλώρινας των Αδελφών  Βαλκάνη,..... η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 στην Κοινότητα  Σταμνάς του Δήμου της  Ι.Π. Μεσολογγίου, στις 21.30,  στο χώρο της πλατείας, με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Η Φλόγα Πολιτισμού   ταξιδεύει στα Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας με τις φωνές των καλλιτεχνών της Χάλκινης Μπάντας . Η  ιστορία των χάλκινων πνευστών στις βαλκανικές χώρες έχει την αφετηρία της στις στρατιωτικές μπάντες του περασμένου αιώνα. Από τα στρατόπεδα, τα πνευστά δεν άργησαν να περάσουν στα αστικά κέντρα και αργότερα στην ύπαιθρο, γεννώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ιδιώματα της βαλκανικής μουσικής παράδοσης

. Στην Ελλάδα τα σύνολα χάλκινων πνευστών έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη παράδοση με επίκεντρο τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία. Στην Ελλάδα τα σχήματα χάλκινων πνευστών είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μουσικής παράδοσης της Δυτικής και  Κεντρικής Μακεδονίας. Η μπάντα της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη είναι  πάνω από 30 χρόνια ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους αυτού του σημαντικού τμήματος της Ελληνικής μουσικής παράδοσης, καθώς αποτελεί δημιούργημα της  Οικογενείας  Βαλκάνη. Ιδρύθηκε το 1960  από τον Τάσο Βαλκάνη ο οποίος καταγόταν από το Εμπόριο Πτολεμαΐδας Ν. Κοζάνης, διευθυντή τότε της Φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας και μουσικό της λαϊκής παράδοσης. Αργότερα όταν ενσωματώνονται στο σχήμα τα δύο παιδιά του Γιώργος και Λάζαρος κάνουν την υπέρβαση και πραγματοποιούν σπουδαίες συνεργασίες, που αποτυπώθηκαν σε δίσκους, με τους «Χειμερινούς κολυμβητές», τον Φλώρο Φλωρίδη και τον Χρήστο Νικολόπουλο. Έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες εμφανίσεις πάντα με ορμητήριο την Φλώρινα, σε πόλεις και χωριά της Μακεδονίας μέχρι την Διαβαλκανική Συνάντηση της Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ σε  Γαλλία, Αγγλία και Αυστραλία.

Η Μπάντα έχει επιδείξει σπουδαίο έργο συνδέοντας με αρμονικό τρόπο την πλούσια μουσική παράδοση της δυτικής Μακεδονίας με το παρόν και αφήνοντας αξιόλογη παρακαταθήκη για το μέλλον. Ο ήχος της Μπάντας αναδύεται από τα βάθη του χρόνου και όμως είναι τόσο επίκαιρος και σημερινός σαν να έχει εγγραφεί ανεξίτηλα στη συλλογική μας μουσική μνήμη. Η  Χάλκινη Μπάντα  της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη είναι ένα ζωντανό μνημείο της ελληνικής μουσικής και ταυτόχρονα ένα ολοζώντανο κύτταρο που διαιωνίζει επί 4 (προς το παρόν) γενιές μια πολύτιμη καλλιτεχνική παράδοση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται  στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, βασικός σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη νέων καλλιτεχνικών δημιουργών, αλλά και η γνωριμία με ήδη καταξιωμένα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, με τρόπο άμεσα προσεγγίσιμο και χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες. Παράλληλα, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι ένας ακόμη θεμελιώδης σκοπός της πολιτιστικής δραστηριότητας,  καθώς η όλη δράση του Τομέα Πολιτισμού στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και στην περαιτέρω σύσφιξη των κοινωνικών δεσμών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, δήλωσε σχετικά:  «Με ποιοτικές συνεργασίες επιδιώκεται  να αναδειχτεί κάθε πολιτιστική πτυχή της Π.Δ.Ε. και η  δράση αυτή έχει σκοπό ταυτόχρονα να προσεγγίσει το µουσικό µας πολιτισµό που είναι ζωντανός και έχει τόσο βαθιές ρίζες μέσω της τέχνης των πρακτικών µουσικών που συνεχίζουν να υπηρετούν ήχους παλιούς που διατρέχουν το χρόνο, που γεφυρώνουν τόπους και ενώνουν τους ανθρώπους».

 Ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ θα συνεχίσει να προσφέρει εμπνευσμένες  δράσεις  Τέχνης στους πολίτες και να δημιουργεί  συνθήκες κοινωνικό-πολιτισμικής συνοχής.


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ