2023-08-25 10:17:53
Φωτογραφία για Η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει τους νεαρούς άνδρες από 9 τύπους καρκίνου!
Η καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα στους νέους άνδρες σχετίζεται με έως και 40% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης 9 συγκεκριμένων καρκίνων αργότερα, σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine.

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να κάνει αερόβια άσκηση, όπως τρέξιμο, ποδήλατο και κολύμπι για παρατεταμένες περιόδους ή ακόμα και να ανεβαίνει σκάλες. Είναι γνωστό ότι η ικανότητα αυτή σχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά λίγες είναι αυτές που εξέτασαν την πιθανότητα εμφάνισης πολλών τύπων της ασθένειας μαζί.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα που άντλησαν από το Σουηδικό μητρώο υγείας μέχρι το τέλος του 2019, οι οποίες παρείχαν βασικές πληροφορίες, ιατρικές διαγνώσεις και θανάτους για ανθρώπους που ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους θητεία μεταξύ 1968 και 2005, ηλικίας μεταξύ 16 και 25 ετών, οι οποίοι και υποβλήθηκαν σε μια τυπική σειρά αξιολογήσεων για το ύψος, το βάρος (ΔΜΣ), την αρτηριακή πίεση, τη μυϊκή δύναμη και καρδιοαναπνευστική ικανότητά τους.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, όσοι είχαν χαμηλό επίπεδο καρδιοαναπνευστικής ικανότητας ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι, πιο πιθανό να έχουν ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών και να έχουν γονείς με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτούς με υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Η τελική ανάλυση περιελάμβανε περισσότερους από 1 εκατομμύριο άνδρες (1.078.000), 84.117 (7%) από τους οποίους στη συνέχεια ανέπτυξαν καρκίνο σε τουλάχιστον ένα σημείο κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 33 ετών.

Αυτοί περιλαμβάνουν καρκίνους της κεφαλής και του λαιμού, του τροφικού σωλήνα (οισοφάγος), του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος, του εντέρου, των νεφρών και του πνεύμονα.

Σε σύγκριση με τους άνδρες με χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης κατά τη στράτευση, η υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα συσχετίστηκε γραμμικά με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως:

5% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ορθού 12% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου 19% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού 21% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου 39% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του τροφικού σωλήνα 40% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Αλλά η υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα συσχετίστηκε επίσης με 7% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη (14.232 άνδρες) και 31% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος (23.064). Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη και η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να ευθύνονται για αυτά τα ευρήματα, προτείνουν οι ερευνητές.

Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα, ενώ δεν είχαν πλήρη στοιχεία για άλλους πιθανώς επιδρούντες παράγοντες κινδύνου στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, ειδικότερα. Ωστόσο, τα ευρήματά τους αντικατοπτρίζονται στις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας σχετικά με την άσκηση κατά τη θεραπεία του καρκίνου. Επιπλέον, επιβεβαιώνουν ότι η καλύτερη φυσική κατάσταση σε υγιείς νεαρούς άνδρες σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 9 από τους 18 καρκίνους που έχουν διερευνηθεί.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ