2023-09-04 21:05:42
Φωτογραφία για Μία απάντηση προς κάθε ενδιαφερόμενο......



 

        Ο συνδυασμός "ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ ΜΕΡΑ-ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" μετά από το δημοσίευμα του ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS με τίτλο "Μεγάλο πρόβλημα για συνδυασμό που κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Ξηρομέρου. Δεν κατέθεσαν εγκαίρως το παράβολο συμμετοχής του συνδυασμού στις εκλογές!!!", έστειλε δελτίο τύπου που υπογραμμίζει ότι, "Καταδικάζουμε αυτές τις δόλιες ενέργειες, που αποβλέπουν στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων στους πολίτες του Ξηρομέρου, με στόχο να πλήξουν και απαξιώσουν την Παράταξή μας.

Δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση και διαβεβαιώνουμε τους πολίτες του Ξηρομέρου ότι διεκδικούμε, πλέον, με σοβαρές αξιώσεις τη Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου."

    

   Απαντώντας ως προς τη συκοφαντική δυσφήμιση λεκτέα τα ακόλουθα, προσβολή μπορεί να προέλθει από ποινικά κολάσιμη πράξη, όπως η εξύβριση, απλή ή συκοφαντική δυσφήμηση που προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις των άρθρων 361, 362 και 363 του Π.Κ., που εφαρμόζονται και στο χώρο του ιδιωτικού δικαίου.


Ειδικότερα, κατά τις διατάξεις των άρθρων 362 και 363 του Π.Κ. όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ισχυρίζεται ενώπιον τρίτου ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του, διαπράττει το έγκλημα της δυσφήμησης και αν το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε το ψεύδος, τότε διαπράττει το έγκλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Από το συνδυασμό των διατάξεων αυτών προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης απαιτείται:

α) ισχυρισμός ή διάδοση από τον υπαίτιο, με οποιονδήποτε τρόπο, ενώπιον τρίτου, για κάποιον άλλον γεγονότος, που θα μπορούσε να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του,

β) το γεγονός αυτό να είναι ψευδές και ο δράστης να τελεί εν γνώσει της αναληθείας του, και

γ) δόλια προαίρεση, η οποία περιλαμβάνει τη γνώση του δράστη ότι το ισχυριζόμενο ή διαδιδόμενο γεγονός είναι πρόσφορο να βλάψει την τιμή ή την υπόληψη του άλλου και τη θέλησή του να ισχυριστεί ή διαδώσει αυτό το βλαπτικό γεγονός.

Η δημοσίευση του άρθρου δεν περιλαμβάνει σε κανένα σημείο της κάτι που να στοχοποιεί ή να καταδεικνύει το συνδυασμό "ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ ΜΕΡΑ-ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" ή τον επικεφαλή αυτού κ. Σάββα. Αντίθετα το κείμενο αναφέρει στο πρώτο μέρος, "Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μεγάλο πρόβλημα έχει στο Πρωτοδικείο συνδυασμός που διεκδικεί τον Δήμο Ξηρομέρου." ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ "Αν ευσταθούν οι πληροφορίες μιλάμε για μεγάλη γκάφα.""Δεν κατέθεσαν εγκαίρως το παράβολο συμμετοχής του συνδυασμού στις δημοτικές εκλογές!!!", και συνεχίζει το άρθρο με την προτροπή προς τους δημότες, "Η διοίκηση του Δήμου Ξηρομέρου, με υποθέσεις δύσκολες, με προβλήματα σύνθετα, με προθεσμίες να τρέχουν συνέχεια, συνεννοήσεις κ.λπ,  είναι μέσα στα καθήκοντα της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ας αναλογιστούμε στην περίπτωση επιβεβαίωσης της πληροφορίας, την ευθύνη που έχουμε σαν δημότες, για την εκλογή ΄όσων διεκδικούν με την ψήφο μας, να διοικήσουν το Δήμο." κλείνοντας το με το εξής, "Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, πάντως ο νόμος είναι σαφής, απαιτεί την έγκαιρη κατάθεση του παραβόλου για συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές.".

Από το άρθρο πουθενά δεν προκύπτει ότι, υπάρχει αναφορά στο συνδυασμό και ιδιαίτερα με συκοφαντικούς η άλλους χαρακτηρισμούς(ρατσιστικούς, ομοφοβικούς κλπ), ως blog αναρτήθηκε η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ότι κάποιος συνδυασμός έχει πρόβλημα και τίποτα άλλο.

Για το άρθρο λεκτέα τα ακόλουθα, δεν διαδίδει ή  διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις, γιατί ρητά αναφέρει ότι είναι πληροφορία και μάλιστα τονίζει με μεγάλη γραφή ότι, "Αν ευσταθούν οι πληροφορίες......". Επίσης η έκφραση γνώμης ή συγκεκριμένης αξιολογικής κρίσης ή άλλοι χαρακτηρισμοί, δεν αποτελούν αδίκημα, εκτός αν αυτά σχετίζονται και συνδέονται άμεσα με γεγονός που συνιστά το κρίσιμο του αδικήματος στοιχείο, δηλαδή σαφή αναφορά προς το συνδυασμό ή πρόσωπο (ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ), ώστε ουσιαστικά να προσδιορίζουν την ποσοτική και ποιοτική βαρύτητά του.

Στο ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS έχει έρθει η πληροφορία όχι για μη έκδοση παραβόλων, αλλά για μη κατάθεση, όπως χαρακτηριστικά γράφει το άρθρο "Δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, πάντως ο νόμος είναι σαφής, απαιτεί την έγκαιρη κατάθεση του παραβόλου για συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές".

 

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ