2023-09-16 08:33:57
Φωτογραφία για Ο ανταγωνισμός για ρομπότ δολοφόνους ξεκίνησε – Η κούρσα για όπλα Τεχνητής Νοημοσύνης

 



Για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ανερχόμενης Κίνας, το Ναυτικό της Αυστραλίας κάνει δύο πολύ διαφορετικές βαθιές βουτιές στην προηγμένη τεχνολογία των υποβρυχίων.

Η μία είναι ακριβή και αργή: Για μια νέα δύναμη έως και 13 πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων, ο Αυστραλός φορολογούμενος θα πληρώσει κατά μέσο όρο περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (18 δισεκατομμύρια δολάρια) το καθένα. Και το τελευταίο από τα υποβρύχια δεν θα φθάσει πριν από τα μέσα του αιώνα.

Το άλλο είναι φθηνό και γρήγορο: η δρομολόγηση τριών μη επανδρωμένων υποβρυχίων, που κινούνται με τεχνητή νοημοσύνη και ονομάζονται Ghost Sharks

. Το Πολεμικό Ναυτικό θα δαπανήσει λίγο πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας το καθένα για αυτά – λιγότερο από το ένα δέκατο του 1% του κόστους κάθε πυρηνικού υποβρυχίου που θα πάρει η Αυστραλία. Και τα Ghost Sharks θα παραδοθούν μέχρι τα μέσα του 2025.

Τα δύο σκάφη διαφέρουν έντονα ως προς την πολυπλοκότητα, τις δυνατότητες και τις διαστάσεις. Το μη επανδρωμένο Ghost Shark έχει το μέγεθος ενός σχολικού λεωφορείου, ενώ το πρώτο από τα πυρηνικά υποβρύχια της Αυστραλίας θα έχει περίπου το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου με πλήρωμα 132 ατόμων.



Αλλά το τεράστιο χάσμα στο κόστος και την ταχύτητα παράδοσής τους αποκαλύπτει πώς η αυτοματοποίηση που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση στα όπλα, τον πόλεμο και τη στρατιωτική ισχύ – και να διαμορφώσει την κλιμακούμενη αντιπαλότητα μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αυστραλία, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής, θα μπορούσε να έχει δεκάδες θανατηφόρα αυτόνομα ρομπότ να περιπολούν στα βάθη των ωκεανών, χρόνια πριν το πρώτο της πυρηνικό υποβρύχιο βγει σε περιπολία.

Χωρίς την ανάγκη να «κουκουλωθεί» ένα πλήρωμα, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και οι επιδόσεις των υποβρυχίων μετασχηματίζονται ριζικά, λέει ο Shane Arnott. Είναι ο ανώτερος αντιπρόεδρος του τμήματος μηχανολογίας της αμερικανικής αμυντικής εταιρείας Anduril, η αυστραλιανή θυγατρική της οποίας κατασκευάζει τα υποβρύχια Ghost Shark για το αυστραλιανό ναυτικό.

«Ένα τεράστιο μέρος των εξόδων και των συστημάτων πηγαίνει στην υποστήριξη των ανθρώπων», δήλωσε ο Arnott σε συνέντευξή του στο γραφείο της εταιρείας στο Σίδνεϊ.

Αν αφαιρέσετε τους ανθρώπους, η κατασκευή υποβρυχίων γίνεται πολύ ευκολότερη και φθηνότερη. Για αρχή, το Ghost Shark δεν διαθέτει κύτος πίεσης – το τυπικό σωληνοειδές, υψηλής αντοχής ατσάλινο σκάφος που προστατεύει το πλήρωμα και τα ευαίσθητα εξαρτήματα ενός υποβρυχίου από την τεράστια δύναμη που ασκεί το νερό σε βάθος. Το νερό ρέει ελεύθερα μέσα από τη δομή του Ghost Shark. Αυτό σημαίνει ότι η Anduril μπορεί να κατασκευάσει πολλά από αυτά, και γρήγορα.

Η ταχεία παραγωγή είναι το σχέδιο της εταιρείας. Ο Arnott αρνήθηκε να πει, ωστόσο, πόσα Ghost Sharks σκοπεύει να κατασκευάσει η Anduril εάν κερδίσει περαιτέρω παραγγελίες από την Αυστραλία. Αλλά σχεδιάζει ένα εργοστάσιο για να κατασκευάσει «σε κλίμακα», είπε.

Η Anduril σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει αυτού του τύπου τα υποβρύχια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας και πελατών στην Ευρώπη, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters.

Ανάγκη για ταχύτητα

Η ανάγκη για ταχύτητα οδηγεί το έργο. Ο Arnott παραπέμπει σε μια στρατηγική αξιολόγηση της αυστραλιανής κυβέρνησης, την Αμυντική Στρατηγική Ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, η οποία διαπίστωσε ότι η χώρα εισέρχεται σε μια επικίνδυνη περίοδο, όπου «η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας είναι πλέον η μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη από κάθε άλλη χώρα μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου». Μια κρίση θα μπορούσε να προκύψει με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, ανέφερε η ανασκόπηση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε πέντε έως 10 χρόνια, ή δεκαετίες, για να πάρουμε πράγματα», δήλωσε ο Arnott. «Το χρονοδιάγραμμα εξαντλείται».

Η παρούσα έκθεση σύμφωνα με το Reuters βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 πρώην Αμερικανούς και Αυστραλούς στρατιωτικούς αξιωματικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, σε ανασκοπήσεις ερευνητικών εγγράφων της AI και κινεζικών στρατιωτικών δημοσιεύσεων, καθώς και σε πληροφορίες από εκθέσεις αμυντικού εξοπλισμού.

Εντεινόμενη κούρσα εξοπλισμών

Μια εντεινόμενη κούρσα εξοπλισμών στρατιωτικής τεχνολογίας εντείνει την αίσθηση του επείγοντος. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη που διαμορφώνεται εδώ και καιρό από την οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία της Αμερικής. Από την άλλη είναι η Κίνα, η οποία ενοχλείται από την αμερικανική υπεροχή στην περιοχή και αμφισβητεί τη στρατιωτική κυριαρχία της Αμερικής στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η καινοτόμος χρήση τεχνολογιών από την Ουκρανία για να αντισταθεί στην εισβολή της Ρωσίας αναθερμαίνει αυτόν τον ανταγωνισμό.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό υψηλής τεχνολογίας, η κατάκτηση του ανώτερου χεριού σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αυτόνομα όπλα, όπως ο Ghost Shark, θα μπορούσε να καθορίσει ποιος θα βγει νικητής.

«Η νίκη στη μάχη του λογισμικού σε αυτόν τον στρατηγικό ανταγωνισμό είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Μικ Ράιαν, ένας πρόσφατα αποστρατευθείς Αυστραλός υποστράτηγος του στρατού, ο οποίος μελετά τον ρόλο της τεχνολογίας στον πόλεμο και έχει επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Καθορίζει τα πάντα, από την πρόβλεψη του καιρού, τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής και τη δοκιμή πυρηνικών όπλων νέας εποχής μέχρι την ανάπτυξη νέων εξωτικών όπλων και υλικών που μπορούν να προσφέρουν μια αλματώδη ικανότητα στο πεδίο της μάχης και όχι μόνο».

Αν κερδίσει η Κίνα…

Εάν η Κίνα κερδίσει, θα είναι σε θέση να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια πολιτική και οικονομική τάξη, αν χρειαστεί και με τη βία, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί που ζουν σήμερα έχουν γνωρίσει μόνο έναν κόσμο στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μόνη πραγματική στρατιωτική υπερδύναμη, σύμφωνα με μια έκθεση του Μαΐου, Offset-X, από το Special Competitive Studies Project, μια μη κομματική αμερικανική ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Google Έρικ Σμιντ. Η έκθεση περιγράφει μια στρατηγική για την Αμερική ώστε να αποκτήσει και να διατηρήσει την κυριαρχία της έναντι της Κίνας στη στρατιωτική τεχνολογία.

Εάν η Αμερική δεν δράσει, «θα μπορούσε να δει μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων παγκοσμίως και μια άμεση απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει για σχεδόν 80 χρόνια στον Ινδο-Ειρηνικό», αναφέρει η έκθεση. «Δεν πρόκειται για το άγχος του να μην είμαστε πλέον η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο- πρόκειται για τους κινδύνους του να ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα γίνει η κυρίαρχη δύναμη».

Υψηλό διακύβευμα και για την Κίνα

Το διακύβευμα είναι επίσης υψηλό για το Πεκίνο. Εάν η συμμαχία των ΗΠΑ επικρατήσει, θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό ή PLA, όπως είναι γνωστός ο κινεζικός στρατός, να καταλάβει τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν, να ελέγξει τις ναυτιλιακές οδούς της Ανατολικής Ασίας και να κυριαρχήσει στους γείτονές του. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αναφαίρετο τμήμα της Κίνας και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την καθυπόταξή της.

Το Υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε «τη συγκεκριμένη έκθεση», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου απαντώντας σε ερωτήσεις. Αλλά η ηγεσία του υπουργείου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ήταν «πολύ σαφής» όσον αφορά την Κίνα ως «την πρόκληση του βηματισμού μας». Όσον αφορά μια πιθανή επίθεση στην Ταϊβάν, είπε ο εκπρόσωπος, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και άλλοι ανώτεροι ηγέτες «ήταν πολύ σαφείς ότι δεν πιστεύουμε ότι μια εισβολή είναι επικείμενη ή αναπόφευκτη, επειδή η αποτροπή σήμερα είναι πραγματική και ισχυρή».

Το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις για το άρθρο του Reuters.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας δήλωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα η «μετάφραση των νέων ανατρεπτικών τεχνολογιών σε ικανότητες των αυστραλιανών αμυντικών δυνάμεων». Το υπουργείο διερευνά, μεταξύ άλλων, «αυτόνομες δυνατότητες υποθαλάσσιου πολέμου για να συμπληρώσει τα επανδρωμένα υποβρύχια και τον στόλο επιφανείας και να ενισχύσει τη φονικότητα και την επιβιωσιμότητά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ρομπότ δολοφόνοι

Ορισμένοι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα σημάνει μια καμπή στη στρατιωτική ισχύ τόσο δραματική όσο και η εισαγωγή των πυρηνικών όπλων. Άλλοι προειδοποιούν για βαθύτατους κινδύνους εάν τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη αρχίσουν να λαμβάνουν αυτόνομα θανατηφόρες αποφάσεις και έχουν ζητήσει να σταματήσει η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για τη ρύθμιση που αφορά τη στρατιωτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά τις εν λόγω επιφυλάξεις, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να αναπτύξουν μη επανδρωμένες μηχανές που θα εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη για να λειτουργούν αυτόνομα: υποβρύχια, πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επίγεια οχήματα μάχης. Τα προγράμματα αυτά ισοδυναμούν με την ανάπτυξη ρομπότ δολοφόνων που θα πολεμούν παράλληλα με τους ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις. Τέτοια ρομπότ – ορισμένα από τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να επιχειρούν σε ομάδες με συμβατικά πλοία, αεροσκάφη και στρατεύματα εδάφους – έχουν ήδη τη δυνατότητα να προσφέρουν απότομη αύξηση της ισχύος πυρός και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι μάχες, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Ορισμένα, όπως το Ghost Shark, είναι σε θέση να εκτελούν ελιγμούς που κανένα συμβατικό στρατιωτικό όχημα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει – όπως η κατάδυση χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Ίσως ακόμη πιο επαναστατική από τα αυτόνομα όπλα είναι η δυνατότητα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να ενημερώνουν τους στρατιωτικούς διοικητές και να τους βοηθούν να αποφασίζουν πώς να πολεμήσουν – απορροφώντας και αναλύοντας τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται από δορυφόρους, ραντάρ, δίκτυα σόναρ, υπηρεσίες πληροφοριών σημάτων και διαδικτυακή κυκλοφορία.

Οι τεχνολόγοι λένε ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που είναι αδύνατο να τις αφομοιώσουν οι ανθρώπινοι αναλυτές. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύονται να επεξεργάζονται αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να προσφέρουν στους διοικητές καλύτερη και ταχύτερη κατανόηση ενός πεδίου μάχης και να παρέχουν μια σειρά επιλογών για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι συγκρούσεις μπορεί επίσης να είναι στα πρόθυρα να γίνουν πολύ προσωπικές. Η ικανότητα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να αναλύουν εικόνες παρακολούθησης, ιατρικά αρχεία, συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και συνήθειες ηλεκτρονικών αγορών, θα επιτρέψει αυτό που οι τεχνολόγοι αποκαλούν «μικρο-στόχευση» – επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή όπλα ακριβείας σε βασικούς μαχητές ή διοικητές, ακόμη και αν δεν βρίσκονται πουθενά κοντά στις γραμμές του μετώπου. Η επιτυχής στόχευση ανώτερων Ρώσων στρατιωτικών ηγετών από το Κίεβο στη σύγκρουση στην Ουκρανία αποτελεί ένα πρώιμο παράδειγμα.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση μη μαχητών. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι σμήνη μικρών, θανατηφόρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσαν να στοχεύσουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων, όπως ολόκληρο τον πληθυσμό των ανδρών στρατιωτικής ηλικίας από μια συγκεκριμένη πόλη, περιοχή ή εθνοτική ομάδα.

«Θα μπορούσαν να εξαλείψουν, ας πούμε, όλους τους άνδρες μεταξύ 12 και 60 ετών σε μια πόλη», δήλωσε ο επιστήμονας υπολογιστών Στιούαρτ Ράσελ σε διάλεξη του BBC για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο που μεταδόθηκε στα τέλη του 2021. «Σε αντίθεση με τα πυρηνικά όπλα, δεν αφήνουν ραδιενεργό κρατήρα και διατηρούν άθικτα όλα τα πολύτιμα υλικά αγαθά», πρόσθεσε ο Ράσελ, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα έχουν δοκιμάσει σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τεχνητή νοημοσύνη. Πέρυσι, ο αμερικανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από στρατεύματα που εκπαιδεύονται με σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ένα άλλο βίντεο δείχνει το προσωπικό στο Φορτ Κάμπελ του Τενεσί να δοκιμάζει σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα τέλη του 2021. Το υλικό δείχνει έναν άνδρα να φοράει γυαλιά που μοιάζουν με βιντεοπαιχνίδια κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Για τη συμμαχία των ΗΠΑ, τα σμήνη φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το αριθμητικό πλεονέκτημα της Κίνας σε πυραύλους, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κρούσης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κρίσιμο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβαιναν σε μια επίθεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν.

Η Αμερική θα αναπτύξει «πολλές χιλιάδες» αυτόνομων, μη επανδρωμένων συστημάτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει το πλεονέκτημα της Κίνας σε αριθμό όπλων και ανθρώπων, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Kathleen Hicks, σε ομιλία της στις 28 Αυγούστου. «Θα αντιμετωπίσουμε τη μάζα της με τη δική μας μάζα, αλλά η δική μας θα είναι πιο δύσκολο να προγραμματιστεί, πιο δύσκολο να χτυπηθεί, πιο δύσκολο να νικηθεί», είπε.

Ακόμη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με περιορισμένη ικανότητα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να έχουν αντίκτυπο. Μικροσκοπικά, τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης με κάποια αυτονομία βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία. Ένα παράδειγμα είναι το Black Hornet 3 σε μέγεθος τσέπης που αναπτύσσεται τώρα από πολλούς στρατούς.

Αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χωράει στην παλάμη ενός χεριού και είναι δύσκολο να εντοπιστεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Teledyne FLIR, της εταιρείας που τα κατασκευάζει. Θυμίζει την ταινία «Eye in the Sky», στην οποία ένα drone που μοιάζει με έντομο χρησιμοποιείται εναντίον μαχητών στην Κένυα. Ζυγίζει λιγότερο από 33 γραμμάρια, δηλαδή λίγο περισσότερο από μια ουγγιά, και μπορεί να πετάξει σχεδόν αθόρυβα για 25 λεπτά, στέλνοντας πίσω βίντεο και φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας στον χειριστή του. Σύμφωνα με την εταιρεία, δίνει στους στρατιώτες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης την ευκαιρία να κατανοήσουν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει γύρω τους.

Φτηνά και αναλώσιμα

Ο στρατιωτικός τομέας της τεχνητής νοημοσύνης κυριαρχείται από το λογισμικό, μια βιομηχανία όπου οι αλλαγές έρχονται γρήγορα.

Η Anduril, κατασκευάστρια του Ghost Shark με τεχνητή νοημοσύνη, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιθυμία της αμερικανικής συμμαχίας να συνδυάσει γρήγορα ανθρώπους με ευφυείς μηχανές. Η εταιρεία, η οποία μοιράζεται το όνομά της με ένα φανταστικό σπαθί στο έπος του Τόλκιν «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», ιδρύθηκε το 2017 από τον Πάλμερ Λάκι, σχεδιαστή του ακουστικού εικονικής πραγματικότητας Oculus, το οποίο σήμερα ανήκει στο Facebook. Ο Luckey πούλησε την Oculus VR στον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014.

Ο Arnott, ο μηχανικός της Anduril που εργάζεται στο Ghost Shark, δήλωσε ότι η εταιρεία προμηθεύει επίσης εξοπλισμό στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι προσαρμόστηκαν γρήγορα σε αυτόν τον εξοπλισμό που αναπτύχθηκε στη μάχη, οπότε η Anduril προωθεί τακτικές ενημερώσεις για να διατηρήσει το πλεονέκτημα.

«Κάτι συμβαίνει», είπε. «Μας χτυπούν στο πρόσωπο. Ο πελάτης χτυπιέται με κάτι, και είμαστε σε θέση να το πάρουμε, να το γυρίσουμε και να προωθήσουμε ένα νέο χαρακτηριστικό».

Ο Arnott δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό, αλλά ο Anduril παρέπεμψε το Reuters σε μια ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν τον Φεβρουάριο, η οποία συμπεριέλαβε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ALTIUS 600 της εταιρείας σε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Το εν λόγω μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι,οπλισμένο με εκρηκτική κεφαλή που μπορεί να πετάξει σε εχθρικούς στόχους.

Η Ουκρανία φέρεται να έχει ήδη χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας γεμάτα με εκρηκτικά για να επιτεθεί στη ρωσική ναυτιλία. Στρατιωτικοί σχολιαστές έχουν προτείνει ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει παρόμοια τακτική για να αντισταθεί σε μια κινεζική εισβολή, εκτοξεύοντας μεγάλο αριθμό αυτών των σκαφών στην πορεία του στόλου που κατευθύνεται προς τις παραλίες της.

Ερωτηθείσα από το Reuters σχετικά με το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ταϊβάν, το γραφείο της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε τον Ιούνιο ότι το νησί είχε αντλήσει «μεγάλη έμπνευση» από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν προγράμματα για την κατασκευή στόλων αόρατων μαχητικών αεροσκαφών που θα πετούν σε σχηματισμό με επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να αποκολληθούν για να επιτεθούν σε στόχους, να μπλοκάρουν τις επικοινωνίες ή να πετάξουν μπροστά, ώστε τα ραντάρ και άλλοι αισθητήρες τους να παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση ή να εντοπίζουν στόχους. Αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν άμεσα πληροφορίες μεταξύ τους και με ανθρώπινους χειριστές, σύμφωνα με ειδικούς της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Η Αμερική σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν στόλο 1.000 τέτοιων μαχητικών ρομπότ, δήλωσε ο υπουργός Αεροπορίας των ΗΠΑ Φρανκ Κένταλ σε συνέδριο πολεμικών επιχειρήσεων στο Κολοράντο τον Μάρτιο. Στην αεροπορική έκθεση Zhuhai τον Νοέμβριο, η Κίνα παρουσίασε ένα drone που μοιάζει με μαχητικό αεροσκάφος, το FH-97A, το οποίο θα επιχειρεί με υψηλό βαθμό αυτονομίας παράλληλα με επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, παρέχοντας πληροφορίες και πρόσθετη δύναμη πυρός, σύμφωνα με αναφορές στα κινεζικά κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία κατασκευάζουν επίσης μεγάλα, μη επανδρωμένα υποβρύχια παρόμοια με το Ghost Shark της Αυστραλίας.

Ένα συντριπτικό πλεονέκτημα αυτών των αυτόνομων όπλων: Οι διοικητές μπορούν να τα αναπτύσσουν σε μεγάλους αριθμούς χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή των ανθρώπινων πληρωμάτων. Από ορισμένες απόψεις, βελτιώνονται και οι επιδόσεις.

Για παράδειγμα, τα ρομποτικά μαχητικά με αεριωθούμενα αεροσκάφη θα μπορούσαν να εκτελούν ελιγμούς που το ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορούσε να ανεχτεί. Αυτό θα περιελάμβανε στενές στροφές που συνεπάγονται ακραίες δυνάμεις G, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν λιποθυμία στους πιλότους. Τα εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν επίσης να καταργήσουν τα πιεστικά πιλοτήρια, τις παροχές οξυγόνου και τα εκτινασσόμενα καθίσματα που απαιτούνται για την υποστήριξη ενός ανθρώπου-πιλότου.

Και τα ρομπότ δεν κουράζονται. Εφόσον έχουν ενέργεια ή καύσιμα, μπορούν να συνεχίσουν τις αποστολές τους επ’ αόριστον.

Επειδή πολλά ρομπότ είναι σχετικά φθηνά – μερικά εκατομμύρια δολάρια για ένα προηγμένο μαχητικό drone, έναντι δεκάδων εκατομμυρίων για ένα πιλοτικό μαχητικό αεροσκάφος – οι απώλειες θα μπορούσαν να απορροφηθούν ευκολότερα. Για τους διοικητές, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό μεγαλύτερο ρίσκο. Ένα ρομποτικό όχημα ανίχνευσης θα μπορούσε να προσεγγίσει μια εχθρική χερσαία θέση για να στείλει πίσω εικόνες υψηλής ευκρίνειας από άμυνες και εμπόδια, ακόμη και αν στη συνέχεια καταστραφεί, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Ποιος κερδίζει;

Μέχρι στιγμής, είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος κερδίζει τη μάχη για την κατάκτηση των όπλων με τεχνητή νοημοσύνη. Ο τεράστιος και εξελιγμένος κατασκευαστικός τομέας της Κίνας της δίνει πλεονεκτήματα στη μαζική παραγωγή. Η Αμερική εξακολουθεί να φιλοξενεί τις περισσότερες από τις κυρίαρχες και πιο καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας και λογισμικού στον κόσμο. Αλλά η αυστηρή μυστικότητα περιβάλλει τα έργα και στις δύο πλευρές.

Το Πεκίνο δεν δημοσιεύει λεπτομερή ανάλυση των αυξανόμενων αμυντικών δαπανών του, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη. Παρόλα αυτά, οι διαθέσιμες γνωστοποιήσεις των δαπανών για στρατιωτική έρευνα ΤΝ δείχνουν ότι οι δαπάνες για την ΤΝ και τη μηχανική μάθηση αυξήθηκαν απότομα κατά τη δεκαετία από το 2010.

Το 2011, η κινεζική κυβέρνηση δαπάνησε περίπου 3,1 εκατ. δολάρια για μη διαβαθμισμένη έρευνα ΤΝ σε κινεζικά πανεπιστήμια και 8,5 εκατ. δολάρια για μηχανική μάθηση, σύμφωνα με την Datenna, μια ιδιωτική εταιρεία ερευνών με έδρα την Ολλανδία που ειδικεύεται σε πληροφορίες ανοικτού κώδικα για τους βιομηχανικούς και τεχνολογικούς τομείς της Κίνας. Μέχρι το 2019, οι δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη ήταν περίπου 86 εκατομμύρια δολάρια και οι δαπάνες για τη μηχανική μάθηση ήταν περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Datenna.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά πόσο καλοί είναι οι Κινέζοι, ιδίως όταν πρόκειται για τις στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Martijn Rasser, πρώην αναλυτής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ και τώρα διευθύνων σύμβουλος της Datenna. «Προφανώς, η Κίνα παράγει έρευνα παγκόσμιας κλάσης, αλλά το τι κάνουν συγκεκριμένα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και τα ερευνητικά ιδρύματα που συνδέονται με την PLA είναι πολύ πιο δύσκολο να διακρίνουμε».

Ο θάνατος την 1η Ιουλίου σε τροχαίο ατύχημα στο Πεκίνο ενός κορυφαίου Κινέζου στρατιωτικού εμπειρογνώμονα της Τεχνητής Νοημοσύνης παρέχει ένα μικρό παράθυρο στις φιλοδοξίες της χώρας.

Τη στιγμή που έχασε τη ζωή του, ο συνταγματάρχης Feng Yanghe, 38 ετών, εργαζόταν σε ένα «σημαντικό έργο», ανέφερε η κρατικά ελεγχόμενη China Daily, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο Feng είχε σπουδάσει στο Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέφερε το δημοσίευμα.

Στην Κίνα, ήταν επικεφαλής μιας ομάδας που ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «War Skull», το οποίο, σύμφωνα με την China Daily, θα μπορούσε να «συντάσσει σχέδια επιχειρήσεων, να διεξάγει εκτιμήσεις κινδύνου και να παρέχει εκ των προτέρων εφεδρικά σχέδια βάσει ελλιπών τακτικών δεδομένων». Το σύστημα είχε χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί τόσο πολύ για την κούρσα της τεχνολογίας που έχει κινηθεί για να εμποδίσει την προσπάθεια της Κίνας να κατακτήσει την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες προηγμένες τεχνολογίες. Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει ορισμένες νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα σε ευαίσθητες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας.

Η Anduril, η νεοσύστατη επιχείρηση οπλικών συστημάτων που δημιουργήθηκε από τον πρωτοπόρο του VR-headset Palmer Luckey, φιλοδοξεί να γίνει ένας σημαντικός αμυντικός εργολάβος υψηλής τεχνολογίας. Η εταιρεία με έδρα την Costa-Mesa της Καλιφόρνια απασχολεί σήμερα πάνω από 1.800 υπαλλήλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Το βιογραφικό του Luckey στον ιστότοπο της εταιρείας αναφέρει ότι ίδρυσε την Anduril για να «μεταμορφώσει ριζικά τις αμυντικές δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους συνδυάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη με τις τελευταίες εξελίξεις στο υλικό».

Ο πυρήνας της επιχείρησης της Anduril είναι το λειτουργικό σύστημα Lattice, το οποίο συνδυάζει τεχνολογίες όπως η σύντηξη αισθητήρων, η όραση υπολογιστών, η υπολογιστική ακμών και η τεχνητή νοημοσύνη. Το σύστημα Lattice οδηγεί την αυτόνομη λειτουργία του υλικού που προμηθεύει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των συστημάτων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των υποβρυχίων όπως το Ghost Shark.

Στη μεγαλύτερη εμπορική της επιτυχία μέχρι στιγμής, η Anduril στις αρχές του περασμένου έτους κέρδισε σύμβαση αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την προμήθεια ενός συστήματος αντι-drone στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέθεσε επίσης στην εταιρεία σύμβαση για ένα σύστημα άμυνας βάσης.

Ο Arnott δεν θα περιέγραψε τις δυνατότητες του Ghost Shark. Τα σκάφη θα κατασκευαστούν σε ένα μυστικό εργοστάσιο στο λιμάνι του Σίδνεϊ σε στενή συνεργασία με το Ναυτικό της Αυστραλίας και επιστήμονες του τομέα της άμυνας. «Δεν μπορούμε απολύτως να μιλήσουμε για καμία από τις εφαρμογές του», δήλωσε.

Αλλά ένα μικρότερο αυτόνομο υποβρύχιο τριών τόνων στη σειρά προϊόντων της Anduril, το Dive-LD, υποδηλώνει τι μπορούν να κάνουν τα μη επανδρωμένα υποβρύχια με τεχνητή νοημοσύνη. Το Dive-LD μπορεί να φτάσει σε βάθος 6.000 μέτρων και να λειτουργεί αυτόνομα για 10 ημέρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Το υποβρύχιο, το οποίο έχει τρισδιάστατα εκτυπωμένο εξωτερικό, είναι ικανό να συμμετέχει σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πόλεμο κατά των ναρκών, αναφέρει ο ιστότοπος.

Χωρίς να χρειάζεται κύτος πίεσης, το Dive-LD της Anduril μπορεί να κατέβει πολύ βαθύτερα από τα επανδρωμένα υποβρύχια που βρίσκονται σε στρατιωτική υπηρεσία. Τα μέγιστα βάθη που μπορούν να φτάσουν τα στρατιωτικά υποβρύχια είναι συνήθως απόρρητες πληροφορίες, αλλά ναυτικοί αναλυτές δήλωσαν στο Reuters ότι είναι κάπου μεταξύ 300 και 900 μέτρων. Η ικανότητα κατάδυσης σε πολύ μεγαλύτερα βάθη μπορεί να καταστήσει ένα υποβρύχιο πιο δύσκολο στον εντοπισμό και την επίθεση.

Βετεράνοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού λένε ότι δεκάδες αυτόνομα υποβρύχια όπως το Ghost Shark, οπλισμένα με ένα μείγμα τορπιλών, πυραύλων και ναρκών, θα μπορούσαν να καραδοκούν στα ανοικτά των ακτών ενός εχθρού ή να παραμονεύουν σε μια στρατηγικής σημασίας υδάτινη οδό ή σε ένα σημείο ασφυξίας. Θα μπορούσαν επίσης να τους ανατεθεί να χτυπήσουν στόχους που τα συστήματα λειτουργίας τους με τεχνητή νοημοσύνη έχουν μάθει να αναγνωρίζουν.

Ο πυρηνικός υποθαλάσσιος στόλος της Αυστραλίας θα είναι πιο τρομερός από τα σημερινά μη επανδρωμένα υποβρύχια. Αλλά, θα χρειαστούν επίσης πολύ περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν.

ieidiseis.gr



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ