2023-09-18 18:28:47
Φωτογραφία για Εικόνες από την πρώτη εισβολή ερευνητικού σκάφους μέσα σε ηλιακή έκρηξη

Όπως ανακοίνωσε η NASA το Parker Solar Probe πραγματοποίησε άλλη μια εντυπωσιακή πρωτιά αφού έγινε το πρώτο σκάφος που εισέρχεται σε μια ηλιακή έκρηξη και όχι μόνο επιβίωσε αλλά κατέγραψε για πρώτη φορά εικόνες και δεδομένα από την καρδιά αυτού φαινομένου. Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο και να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για τον αποκαλούμενο «διαστημικό καιρό» που επηρεάζει και τη Γη.



Οι ηλιακές εκλάμψεις ή στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) είναι στην ουσία εκρήξεις που συμβαίνουν στον Ήλιο και εκτοξεύουν φως, ενέργεια και ηλιακό υλικό στο Διάστημα

. Όταν συμβαίνει μια τέτοια έκρηξη ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός των άλλων η… εισβολή του Parker Solar Probe σε μια ηλιακή έκλαμψη αναμένεται να βοηθήσει στην απόδειξη μιας θεωρίας που αναπτύχθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια σχετικά με την αλληλεπίδραση των CME με τη διαπλανητική σκόνη αλληλεπίδραση που και αυτή παίζει ρόλο στον διαστημικό καιρό και η κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα μπορούσαν να δίνουν ακριβείς προγνώσεις για το πότε και πώς θα αντιμετωπίζει η Γη τις επιπτώσεις των ηλιακών εκλάμψεων.



tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ